Výber prvých mechanických hodiniek

  • Zdravím vospolok, na fórum chodím čerpať rozumy už dlhšiu dobu, ale až teraz som sa osmelil požiadať o radu skúsenejších nadšencov hodiniek.
    Mám dilemu s výberom. Keďže som začiatočník s mechanickými hodinkami pôvodne som chcel investovať do low end pilotiek od Orientu. Problém je, že po kúpe bude treba investovať jednoznačne hneď do remienka, a keď si to človek uvedomí do budúcnosti si viac menej žiadnu hodnotu okrem sentimentálnej nezachovajú :) Moc k nim tiež neprikladá kostrbaté objednávanie zo Singapuru a prípadné problémy vzniknuté s reklamáciami alebo niečím podobným.
    http://www.creationwatches.com/products/orien…a005y-4640.html

    Po ďaľších úvahách som sa začal pozerať po niečom zvučnejšom s tým, že investujem zhruba okolo 400€ plus mínus autobus. V tom prípade už vstupujú do hry Steinharty, prípadne lacnejšie Laco a Archimede.
    http://toptime.eu/Podla-stylu/Pi…andwinding.html
    http://toptime.eu/Podla-stylu/Pi…ing-bronze.html
    http://toptime.eu/Podla-stylu/Pi…y-remienok.html
    Otázkou teda je či kúpiť na začiatok skôr niečo lacnejšie, alebo investovať radšej viac ak áno z čoho vyberať, lebo tak ako neexistuje lacné drahé auto tak neexistujú ani lacné drahé hodinky. A či na 19 cm zápästie patrí 42, 44 alebo môže byť aj 47. Nie som fanúšikom ani moc malých hodiniek ani moc veľkých :) Ďakujem všetkým vopred za rady.

  • Ahoj, viem, že to možno vyzneje trochu čudne odo mňa ako majiteľa Toptime (fakt si neprihrievam polievočku ale podľa mňa sú hodinky Steinhart a Archimede síce entry level ale napriek tomu ich môžeš nosiť dlhodobo a množstvo ich majiteľov má aj hodinky ako Breitling (že cretino;) alebo dokonca aj Rolex alebo iné a stále ich hrdo nosia popritom. Mám dokonca zákazníka, ktorý zbiera kúsky ako Daniel Roth a podobne a stále si odo mňa kupuje Steiny, pretože sa mu proste páčia. Takisto, mnoho "neznalých boháčov" sa čuduje, že také hodinky sa dajú kúpiť za "pár EUR" kedže ich hodinky stali 10 násobok a oni pritom ani nevedia zistiť nejaký zásadný rozdiel.. Samozrejme určite rozdiely tam sú ale zas nie každý to tak rieši. Niekto ako ty, keď chce kvalitné mechanické hodinky, tak si kúpi napríklad Steiny a keď je ten človek majetný, tak si kúpi Rolex, Omega a podobne. Ale viac menej je tomu tak iba preto, že tie značky majú zvučné mená. Minúť niekoľko tisíc EUR za hodinky sa oplatí naozaj iba tomu, kto je hodinkomaniactvom postihnutý v pravom slova zmysle a vie oceniť jednotlive komplikácie a má skutočnú vášeň pre hodinky. Inak to nemá zmysel.

    Pre mňa značka Orient nie je zaujimavá, nejak som jej neprišiel na chuť (hlavne dizajnu a asi aj tomu názvu), avšak viem, že hodinkomaniaci ju vcelku uznávajú. Za mňa radšej Seiko;)

  • To kibi: Jednoznačne je nav B-Uhr jeden z mojich naj favoritov, či v oceli alebo bronze.


    To esqueleto: Tiež som toho názoru, že sa neoplatí investovať začiatočníkovi ako mne do hodiniek horibilné sumy. Nevravím, že by som to časom nedokázal :).

    Trochu ma inak hnevá, že pilotky výrobci nevyrábajú s väčšou vodeodolnosťou. Nieže by som s nimi potreboval plávať, ale ako zicher.
    Orient sa ani mne názvom a hlavne dizajnom loga nevidí. No seiko podľa môjho pátrania nemá okrem SNK80x pilotky ako si ich ja predstavujem. Púzdro májú seiko 37mm oproti orientom 42mm, čo si myslím by na mojej ruke už vypadalo veľmi malo.

  • no kedysi som riešil niečo podobné.. nemám ani rolex ani omega ani žiadnu mega zvučnú značku, ale chcel som najprv niečo lacnejšie. limit 400 eur je na začiatok totálne v pohode, za to kúpiš pekné veci. Súhlasím s tým čo napísal esqueleto. Často strojčeky, čo nájdeš v Steinhartoch za "pár eur" sa montujú do značiek ako Omega, IWC, Tudor, Breitling. Síce často v chronometer verzii ale aj tak.. nekupujeme toto pre presnosť. Kaďopádne ja som po Steinoch nesiahol z jediného dôvodu - vela ich hodiniek má velmi velmi velmi podobný dizajn ako iné drahšie značky. Čo je škoda, lebo Steiny sú fakt poctivé hodinky. Tie ktoré ti poradil Kibi určite nebudú krok vedla.

    Čo sa týka tej velkosti, bolo to aj mne povedané viac krát, aj som na to prišiel pri skúšaní.. je viac menej fuk, čo máš napísané v špecifikáciach.. na ruke je to uplne iné a závisí od vela vecí (napojenie ťahu, druh ťahu, tvar a zahnutie nožičiek atď.) Takže skúšaj :) držím palce :hello:

  • Ja mam štajny 47čky a napriek zápästiu 17,5cm su v pohode. Je to aj o tom že som veľký :D

    čo sa týka vodotesnosti vnímam ju ako plus ze ju pilotky nemaju. Moje prve kvalitne hodinky boli Vostok Gaz 14, ktore mali vodotesnost 5atm. V praxi to bolo malo aby som s nimi isiel do vody, v podstate som nikdy nemal dvovod ist s hodinkami do vody. A na vodotesnost som si spomenul az pri servise ked som zaplatil 20 - 30 Eur za nove tesnenia a skusku vodotesnosti...

  • Tiež nie som z tých najmenších len sa bojím, že keď vyberiem 47 budú mi na ruke zavadzať. Nemám dáko skúsenosti s väčšími hodinkami.

    • Official Post

    Chod do kamennych obchodov a poskusaj niektore, uvidis aspon cca, ktore velkosti ti ako sadnu. Na 19cm ruku velkosti od 40 az po 47, zalezi od pocitu.
    A tiez sa pripajam k nazorom ze kup najprv stajny, archimede, laco... (nieco z toptime.sk / chronoshop.cz) a potom uvidis. Ak ta to chyti, pojdes dalej ('vyssie') a ak nie, ostanu ti kvalitne hodinky, ktore mozes bezstarostne nosit vela rokov... ;)

  • No skúsim, viacmenej len pre porovnanie nakoľko v okolí sú viacmenej len fashion hodinárstva. Moc tomu nerozumiem prečo nedržia aspoň pár serióznych seiko kúskov, ale majú plné vitríny JVD, Q&Q, Hilfiger a podobných čínskych hodiniek. Keby sa im aspoň predávali.

  • Kibi: Moc sa mi páčia, ako som si všimol tieto majú plnú diamantovú korunku? Lebo ako pozerám na toptime tak s plnou diamantovou korunkou už Steinhart pilotky nerobí? Tie druhé sú tiež veľmi pekné.

  • imho by se dala diamantova korunka domluvi navic?
    ty druhe jsou nesehnatelna limitka, uz je nemam :)

  • Diamantova korunka sa dodavala asi pred rokom-dvoma... Uz davaju tuto 'polovicnu', no s Gunterom sa vzdy dalo dohodnut, ak maju este nejake skladom, nemal by byt problem. Kontaktuj esqueleta (toptime) a rad sa ti popyta ;)