História Audemars Piguet Royal Oak

  • Chcel by som vám v skratke predstaviť prelomový model tejto zvučnej značky.

    Začiatkom 70tych rokov museli tradičné hodinárske firmy čeliť japonskej vlne baterkových strojčekov, prišla kríza mechanických hodiniek.
    V roku 1971 si v Audemars Piguet (AP) uvedomili, že bude potrebné prísť na trh s niečím čo tu ešte nebolo.
    Vytvorením nového dizajnu bol poverený Gerald Genta, ktorý mal už za sebou úspech s Omega Constelation a Patek Phillipe Golden Elipse.
    Model Royal Oak sa stal majstrovským kúskom jeho kariéry.

    V roku 1972 vo Švajčiarskom Bazileji predstavil Audemars Piguet luxusné oceľové hodinky s odvážnym dizajnom s integrovaným oceľovým náramkom (ťahom).
    Nový model Royal Oak sa stretol s obrovským medzinárodným úspechom a do dnes sú to jedny z najväčších hodinárskych ikon vôbec.
    Na svoju dobu vzniku mal pomerné veľké puzdro – 39 mm, hrúbku mal však veľmi luxusných 7 mm. Osem uholníková luneta upevnená s ôsmimi šesťhrannými skrutkami
    sa stala neodmysliteľným poznávacím znamením tohto modelu.
    Uvádzacia cena bola 3300 švajčiarskych frankov, čo bolo v tej dobe vyše 10x viac ako stáli Rolex Submariner alebo viac za koľko sa dali kúpiť zlaté Patek Phillipe.

    Veľkým úspechom Roayal Oak bolo, že aj napriek skeptickým a kritickým hlasom ohľadom rušivého dizajnu s viditeľnými skrutkami a ustrelenej cene si model získal
    svojich obdivovateľov a kupujúcich. Veď keby tomu tak nebolo – Audemars Piguet smeruje ku krachu.


    Original 1972 Royal Oak ref. 5402


    Na pôvodnej skici je vidieť ako presne sa priblížil výsledný model k návrhu (možno až na tie večne diskutované lícujúce či nelícujúce skrutky, ktoré sú v skici natočené ledabolo :D ).

    pôvodná skica modelu Royal Oak od Geralda Genta

    U.S. Patent 3.756.017 od Geralda Genta (ani tu skrutky nelícujú) :)

    Voľba pohonu padla na automatický strojček kalibru 2121 odvodený z kalibru 920 od Jaeger – Le Coulture.

    Vzhľadom k tomu, že dizajn bol inšpirovaný mosadznou potápačkou helmou a ako Genta potvrdil, názov sám o sebe mal mať od začiatku súvis s námorníctvom,
    vybrali teda u AP názov Royal Oak. Tento pochádzal z názvu série ôsmich plavidiel britského Kráľovského námorníctva, ktorých meno bolo inšpirované starovekým dutým dubom,
    v ktorom sa anglický kráľ Karol II skryl pred stúpencami Parlamentu počas anglickej občianskej vojny (po bitke pri Worcesteri v roku 1651).

    AP vyrobil prvú sériu hodiniek v počte 1000 ks, ktorá je známa ako A-seria. Trvalo viac ako jeden rok kým sa z tohto modelu predalo prvých 1000 ks,
    potom sa však predaj rozbehol a AP použil pre ďalších 1000 ks označenie číslami A-serie, potom už nasledovali sériové čísla série B a C.

    Prvá A-seria je zberateľmi stále najviac hľadaná. Je ľahké ju rozoznať od neskorších modelov, pretože logo AP bolo umiestnené pôvodne na pozícii 6, neskôr bolo presunuté na pozíciu 12.

    V nasledujúcich rokoch, Audemars Piguet predstavil mnoho variácií pôvodného Royal Oak použijúc drahé kovy, kožené a gumené remienky, ako aj nové technické riešenia a komplikácie.

    Prvý takýto model Royal Oak Perpetual Calendar kaliber 2120/2800 bol navrhnutý v roku 1981. Bol to najtenší model svojho druhu obdarený mechanickou pamäťou
    počítajúcou so všetkými variáciami kalendára (mesiace, prestupné roky) a až do roku 2100 nie je potrebné nijako zasahovať do tohto nastavenia.



    Royal Oak Perpetual Calendar - 1981

    Biely ciferník so subciferníkmi pre deň a dátum umiestnený na 9 a 3, pričom subciferník s mesačnou fázou leží na pozícii 6.
    Všetko je poháňané úplne novým in-house strojčekom. Royal Oak Day Date Moonphase ponúkol vynikajúcu alternatívu ku komplikácii večného kalendára..
    v čiernom vyzerá podla mňa ešte lepšie

    Ref. 15202 (taktiež známy ako jumbo) ostal v priebehu rokov najviac uznávaným Royal Oak s použitím rovnakého kalibru 2121 a rovnakého puzdra ako originál
    ale už so zafírovým priehľadom na strojček. Pri príležitosti osláv 40 rokov tohto modelu na trhu vydal AP v roku 2012 aktualizovaný ref. 15202,
    ktorý je ešte bližšie k pôvodnej verzii s logom AP umiestneným na pozíci 6.



    vľavo Royal Oak ref. 5402 a vpravo 40th anniversary Royal Oak ref. 15202.

    pohľad na zadnú stranu s nádherným rotorom AP:

    Samozrejme variácií na pôvodný model bolo viacero, no o tom možno napíšem neskôr.


    zdroj: google

  • Toto su moje nasledovne a zaroven definitivne hodinky. Bude to trvat asi velmi dlho ale raz by som sa k nim chcel dostat. Ale mozno raz budem mat moznost ich vyskusat nazivo a v tej chvili sa mi prestanu pacit, aj take riesenie by som prijal (nebolo by to prvykrat) :mrgreen:

    Dakujem za vyborny clanok Alexion.

  • Toto som si všimol aj ja. Nedalo by sa to nejako vyšpekulovať aby to bolo v texte? Inak budeme musieť označovať číselne a listovať na koniec príspevku. :( Všetky obrázky sú síce pokope ale keď je nejaký dlhší príspevok tak to chýba priamo v texte...

  • Fajn článok. Dik

    ...som jeden z tých, ktorých ten "urbantech", alebo "industry" (či ako to mám nazvať) :) dizajn ide mimo mňa. Necháva ma chladným.
    ...ale keby mi jedny niekto daroval ;) ...verím, že by sa to zmenilo ::d

    Longines Conquest_Tissot PRS 516_Seiko Monster_Christopher Ward C60 Trident Pro 600_Seiko SKX009_Seiko 5_Orient Blue Ray_Casio G-shock