Čo je to "perpentual calendar" - úvaha

  • Kúpili by ste si mechanické náramkové hodinky v hodnote niekoľkých desiatok tisíc eur, len aby ste si raz za štyri roky vychutnali pohľad na dátum preklápajúci sa z 28. februára na 29. február ? Samozrejme bez akéhokoľvek zásahu majiteľa hodiniek.

    Z úvahy sa presuniem na jednoduchú definíciu perpentual kalendáru. Ide o komplikáciu mechanických hodiniek, ktoré dokážu svojim mechanizmom zobrazovať na ciferníku dátum "donekonečna" (nekonečný kalendár alebo večný kalendár...). Čiže majiteľ takéhoto zázraku sa nestará o zmenu dátumovky prechodom z mesiaca, ktorý má 30 dní na mesiac, ktorý ma 31 dní. Zábudlivec ako ja, na to zabudne stále..
    Samozrejme každá sranda niečo stojí, a takéto komplikácie majú viacero funkcií. Od základnej - zobrazovanie "nekonečnej" dátumovky, až po ciferník s dátumom, dňom, mesiacom, rokom a dokonca fázou mesiaca (toho vo vesmíre). Uff... A tie najvymakanejšie komplikácie dokážu pracovať na "algoritme" rozpoznávania prestupného roku. Toľkoto k definícii perpentual kalendáru.

    Ako to funguje?

    Zložito :D Nie som skúsený hodinár, ani fyzik, ale inak to neviem opísať :). Samozrejme spoločnosti ako IWC, JLC či Patek Philippe sú majstri odboru a svoje knoh-how nevešajú na sociálne siete, ale základom mechanizmu je systém špeciálne tvarovaných súkolí a tvarovaných rotačných súčiastok či rôznych reliéfovo tvorených medzikusov, ktoré vytvárajú komplex mechanických prevodov, ktoré sa dajú do pohybu vtedy "keď to je potrebné". Príkladom je index zobrazujúci rok. Dokážete si predstaviť počet kmitov a rotácií, ktoré spôsobia raz za 31 536 000 sekúnd preklopenie číselníka zobrazujúceho súčasný rok?
    Ale ako sa vraví, lepšie je raz vidieť ako sto krát počuť, tak toto video celkom pochopiteľne vysvetľuje, ako pracuje takýto mechanizmus: (snáď som neporušil autorské práva majiteľa videa)

    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Samozrejme ako každé mechanické hodinky aj takéto musíme pravidelne "naťahovať". Ak by sa nám stalo, že na to zabudneme a jednoducho sa pohon hodiniek zastaví, je jasné, že sa kalendár už nebude v činnosti. Ak to zistíme, že nám hodinky stoja niekoľko dní, či mesiacov (kto by si takéto hodinky odložil do šuplíku ?), tak potom prestavovanie nekonečného kalendára nám bude chvíľu trvať, keďže sa to vykonáva niekoľko násobným prepínaním tlačidiel hodiniek, ktorými sa postupne "prepíname" na jednotlivé podčasti mechanizmu kalendára.

    Kto podvádza, vyhraje? Asi áno a platí to aj pre výrobcov takýchto komplikácii, konkrétne to platí pre zobrazovanie fázy mesiaca. Keďže každý správny astrológ vie, že lunárny cyklus mesiaca trvá 29,5 dní. Vo svete mechaniky to znamená, že denné preklopenie dátumu nejde ruka v rukáve s denným natočením ozubeného kolieska fázy mesiaca. Hoci na ciferníku hodiniek vidíme krásne namaľovaný mesiačik, v skutočnosti sa pod ciferníkom nachádza ozubené koliesko s namaľovanými dvomi mesiačikmi, ktoré má 59 zubov, čím sa zaistilo správne zobrazovanie fázy mesiaca v danom kalendárnom mesiaci (ale v skutočnosti prácu vykonávajú dva mesiačiky - kto ich za to potom platí?...aha...majiteľ hodiniek :D)

    No a kto by mal záujem podrobne vedieť ako pracuje mechanizmus večného kalendáru, pre neho prikladám zopár obrázkov:


    špeciálne tvarované ozubené koliesko na rozpoznanie 29. februára

    Galéria hodiniek s večným kalendárom:

    IWC

    Patek Philippe

    P.S. Ak sa predsa rozhodnete pre takého hodinky a dožijete sa do roku 2101, potom ich môžete kľudne zahodiť. Prečo? Pretože nekonečný je iba vesmír :)

    Steinhart Ocean Vintage Military

  • Zahodit a preco? Nepriklada napriklad IWC k hodinkam aj zapecatenu tubu s cislami, ktore sa po 100 rokoch vymenia? Myslim, ze az do roku 2499 alebo sa mylim? :) Inak pekny clank Vindo.

    Rolex Submariner 16610
    Seiko Monster Orange
    Raketa - spomienka na deda

  • ďakujem chlapi...tak to potom beriem späť..krátka anektoda na záver sa mi asi nevydarila :D

    Steinhart Ocean Vintage Military

  • Na to je predsa forum, aby si kazdy z nas rozsiroval vedomosti ;)

    Tu je to pekne demonstrovane (3:40)

    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Rolex Submariner 16610
    Seiko Monster Orange
    Raketa - spomienka na deda