Výrobca strojčekov ETA - problémy s dodávkami.

  • Ako iste viete, ETA už dlhší čas avízovala zníženie dodávok svojich strojčekov spoločnostiam, ktoré nepatria do jej skupiny Swatch Group.. (ostatné značky Swatch Group: https://hodinkomania.sk/viewtopic.php?f=5&t=509)

    Zdá sa, že sa jej "sľuby" pomaličky napĺňajú.. Potom ako má Steinhart dlhodobo problémy s dodávkami týchto strojčekov mi dnes oznámili z Archimede, že majú ten istý problém..

    Za chvíľu sa pravdepodobne pridá Laco, Aquadive, Dwiss a x-ďalších, keďže strojčeky ETA sú v podstate najbežnejšie používané..

    Sám celkom nerozumiem tejto politike.. Však ETA tak stráca mnohých zákazníkov.. Nie je pre nich takéto posilnenie svojej skupiny kontraproduktívne?

    Budú strojčeky ETA stále viac vzácne a nedostupné? Ako sa zachovajú výrobcovia, ktorých sa to týka? Čo si to tom myslíte vy?

  • No presne, možno naozaj majú zaúmyslom aby boli vzácne ich strojceky a možno zdraziet hodinky s ETou ale osobne si tiež myslím že to je skôr na oslabenie a ako pises kontraproduktívne, čítal som o značkách ktoré majú práve tento problém s dodávkou strojcekov že aktívne pracujú na vyriešení problémov a to tak že pracujú na vlastných strojcekoch uvidíme ako sa ujmu či budú mená značiek hodiniek zároveň aj zárukou dobrej "mašinky" vo vnutri no som zvedavý ako to vypáli

  • Cieľ je jasný, chcú predávať viac svojich značiek, keďže na hodinkách je vyššia marža ako len na strojčekoch.

  • Je mi ťažko sa k tomu vyjadriť, lebo nevieme čo je v pozadí a aké majú podpísané dohody výrobca ETA a výrobcovia hodiniek. Ale myslím si, že to zdraženie sa ich dotkne tak či tak. Preto každý výrobca hodiniek uvažuje nad inhausom. Možno ETA uvažuje nad predajom svojho patentu. Ťažko povedať, čo za tým je........

  • "esqueleto" wrote:

    Lenže vyrábať inhouse to nie je len tak, však to chce mnohokrát miliónové investície do vývoja a to malé značky nemajú.. Ak nehovoríme o kópiach ETY a pod..


    A o to práve ide si myslím. Finančne slabšie značky uvoľnia trh luxusného aj nižšieho segmentu. Môžu sa rozšíriť značky ETA.

    Na druhej strane, myslím, že veľmi rýchlo ETA-u niekto nahradí. Už pár rokov preberá Selitta.

  • Ak by bola Selitta riešenie, dávno by bolo po probléme. Pravda je však taká, že súčiastky Selitte dodáva sčasti ETA, čo je opäť rovnaký problém. Ambicióznejšie značky pôjdu do in-house kalibrov (Steinhart na inhouse pracuje už niekoľko rokov), iný prejdú na japonské strojčeky a časť pokryjú alternatívny výrobcovia ako Selitta. Na trhu sa zároveň vytvára priestor pre iného výrobcu, ktorý však nesmie byť závislý od ETY. Tak či tak záver je jasný, hodinky so švajčiarskými strojčekmi pôjdu v strednodobom horizonte citeľne hore.

  • Sú v tejto veci známe nejaké nové skutočnosti?
    Pozastavila ETA dodávky úplne, alebo dodáva len obmedzenom množstve?
    Teoretická otázka: Ak by som si teraz objednal taký základný model akým je napr. Steinhart Ocean 1 Green, príde mi ešte so strojčekom ETA 2824-2, alebo v ňom už bude nejaký Soprod, alebo Selitta?

    Longines Conquest_Tissot PRS 516_Seiko Monster_Christopher Ward C60 Trident Pro 600_Seiko SKX009_Seiko 5_Orient Blue Ray_Casio G-shock

  • Pokiaľ ja viem, tak zatiaľ nejde o úplne pozastavenie dodávok. Ale iba o zníženie počtu. Niekde som započul, že každym rokom by mali znížiť dodávky zhruba o 20-30 %..

    Keď si objednáš Ocean 1 Green, tak tam stále bude ETA. Až kým oficiálne neoznámia, že prešli na iné strojčeky. Keď by sa to stalo medzičasom, určite by sa takýto prípad posudzoval individuálne.