Vadí hodinkám nečinnosť?

  • myslím že výsledok by mal byť vo finále rovnaký, t.zn. po uplynutí rezervy chodu zastanú...

    nemtudom =O keď vytiahnem korunku, hodinky zastanú , t.j. pero ostane natiahnuté

    A stitch in time :D

  • ano tak som to myslel, ked vytiahnem korunku, ale nie kazdy strojcek vtedy zastavi preto som tam napisal ten hacking

    tak to je pre mňa novinka 8| moje všetky machanické hodinky povytiahnutím korunky zastanú - omega, seiko, citizen, poljot.

    A stitch in time :D

  • nemam osobnu skusenost ale co som sa docital tak napriklad pri kalibri Seiko 7S26 sekundovka pri nastavovani casu nezastane, a urcite je ich omnoho viac. Nie som hodinar ale mozno by tu niekto vedel aj o inych kalibroch ktore touto funkciou nevladnu.

  • Napr. UNITAS nezastaví, nemá hacking. Mám ho na mojich Revue Thommen. Jednotlivé hodinárske firmy ho vedia upraviť, aby tam ten hacking bol, Napr. Cimier má taký strojček na svojich mechanikách a aj iní. Mám dojem, že aj Steinhart s tými UNITASkami nejako cvičil... ;)

  • nemam osobnu skusenost ale co som sa docital tak napriklad pri kalibri Seiko 7S26 sekundovka pri nastavovani casu nezastane, a urcite je ich omnoho viac. Nie som hodinar ale mozno by tu niekto vedel aj o inych kalibroch ktore touto funkciou nevladnu.

    Eskové kalibre od Seiko sa naťahujú iba pohybom ruky a hacking nemajú. Naopak, erkové kalibre majú aj hacking aj ručný náťah... ;)

  • som z toho jeleň, všetky mechanické hodinky čo mám, sú vlastne staré šunky - 70 te roky - a hacking majú. Tak prečo to nie je bežná vec :?:

    A stitch in time :D

  • nemtudom =O keď vytiahnem korunku, hodinky zastanú , t.j. pero ostane natiahnuté

    Vsak to iste ako ked natiahnes a das do suplika, ci ;)? A zas az tak stare sunky nemas, hacking je sice bezna vec ale nie u vsetkych strojcekov

  • Dakujem vsetkym za odpovede.
    Vidim ze sa nazory mierne lisia a paci sa mi ze sa rozputali rozne diskusie na podobne teoreticke temy :)
    V navode k chronografu bola iba poznamka, ze sa nema vynulovat za chodu. Vzdy najprv zastavit, potom vynulovat. - co aj dava zmysel...

  • Iba doplním, že väčšina tých starých šuniek mala v čase ich výroby inhouse strojček a ak nie, firma si dala tú námahu, aby ňou používané strojčeky mali všetko tak, ako sa patrí. Som toho názoru, že veľa zlého narobilo vynájdenie a následná produkcia digitáliek, čo dosť trh s mechanikami zdecimovalo. Kto má vo svojich výrobkoch inhausy, u toho sa dnes ceny šplhajú dosť vysoko. Príkladom je Prim. Ich mechaniky sa za socíka bežne predávali od vtedajších 150 do cca 500 Kčs. Dnes sa u modernizovaných verzií vintážnych vzorov s inovovanými inhausmi šplhajú na ceny od 2000 € vyššie. A v trocha nižších cenových reláciách sa dnes pohybujú kvarcky a mechanické modely značiek, ktoré používajú lacné mechaniky od Seika, Citizenu, SeaGullu a iných výrobcov, v drvivej väčšine z Ázie. V strojčekoch sa často vynecháva hacking a ručný náťah, čo ich výrobu slušne zlacňuje. Ja osobne dávam vždy pri kúpe hodiniek dôraz na strojček. Vizáž hodiniek ma nakopne a vzbudí záujem, no vždy nakoniec rozhodne strojček. Predajcovia sa radi vyžívajú v opisoch vizáže a funkcií hodiniek, no na strojček, srdce hodiniek, zvyčajne napíšu, že je kvarc alebo mechanický. Málokto opíše strojček detailne. Preto vždy sa treba informovať všetkými dostupnými možnosťami práve na toto. Je to dôležité aj z pohľadu na ďalší servis hodiniek či dokonca možné opravy všetkého druhu. ;)

  • Ok, podme teda "nahlas" rozmyslat.

    Co sa moze stat s hodinkami ked budu dlhodobo v necinnosti v pripade ked su nenatiahnute resp. je pruzina rozvinuta?

    Vsetky mechanicke casti su v klude takze sa nic neopotrebuva, predpokladajme ze casom kovove casti vobec nedegraduju alebo dajme tomu ze zanedbatelne. Jedine co asi najviac starne bude mazanie (oleje, vazeliny atd.) , ktore casom asi zatuhne a pri opatovnom natiahnuti a pokuse o spustenie strojceka moze nastat problem. Mozno sa hodinky nerozbehnu vobec, mozno sa rozbehnu ale budu velmi nepresne kedze bude v klznych castiach dochadzat k velkemu treniu, mozno sa casom mazanie pohybom znova uvedie do povodnej konzistencie a hodinky budu bezat tak ako pred zastavenim. Tu ma napada este ze v zotrvacke je tiez pruzina, ktora pri zastaveni moze byt v rozvinutom alebo zvinutom stave, co nadvazuje na moju otazku co sa s nou tiez stane v prvom alebo druhom pripade?

  • @Polo Na toto je tu najväčší macher @horotec . Myslím, že už aj dačo o tomto zverejnil, pozri si niektoré jeho staršie príspevky... ;)

  • Iba doplním, že väčšina tých starých šuniek mala v čase ich výroby inhouse strojček a ak nie, firma si dala tú námahu, aby ňou používané strojčeky mali všetko tak, ako sa patrí.

    ako vravíš ;) ako vravíš :thumbup: v mojich CTZ je tento strojec: CTZ 7200

    Citizen 7200
    Features
    automatic
    sweep second
    day: set by changing 19:50-0:20h
    date: quickset
    26 jewels
    f = 28800 A/h
    power reserve 41h




    A stitch in time :D

  • toto je dobré vlákno, presne toto je vo veci , že či si kúpiť automaty a riešiť stále ich chod aby šli presne t.j každých napríklad 36 hodín sa s nimi poprechádzať po dome len aby šli a stále na to myslieť, alebo kúpiť naťahovač a nechať ich bežať dlhú dobu a teda ich umelo používali, keďže ležia na poličke a predsa si myslia (hodinky) , že ich nosím. :)

    A potom je tu quartz, ktorý tieto problémy rieši kvázi večným chodom a stále presným časom bez akejkoľvek zvýšenej pozornosti.

    je to patália pánové a dámy haha, všetko má svoje čaro a strasti.

  • Určite máš mobil.Tam máš presný čas.Presný čas máš všade.Na počítači,na žel.stanici v meste aj kde kade.Automatika nie je o presnom čase.Je to také miniatúrne umenie ukázať čas mechanickým spôsobom v mnohých podobenstvách.I keď niektoré kalibre sa podobajú,predsa je len toľko možností...

    Vykašli sa na elektroniku a iné progresívne nezmysli! Kúp si kvalitnú mechaniku čo sa ti bude páčiť!Hodinky sú šperk,okrasou pre muža, hneď po žene,samozrejme,ale na rozdiel od manželky nezostarnú a nedostanú vrásky 😁...

    A v neposlednom rade i investícia...