Vadí hodinkám nečinnosť?

  • Ahojte 😊

    Nebyť doby, ktorá prišla asi by som to neriešil, avšak nové situácie si vyžadujú nové riešenia.

    V dobe homeoffice, kedy sa hodinky dostávajú na ruku max. Na test, nákup alebo súrne vybavovačky trávia hodinky viac času v krabičke ako na ruke.

    Otázka preto znie... škodí strojčekom “nenosenie”/ necinnost alebo je lepšie kúpiť winder? Nejedná sa o pár dní ako za bežného života, skôr o týždne v krabičke.

    Má to vplyv na mazivo, presnosť, vydrž chodu, možno hlučnosť pod. ?

    Ako to máte/vidíte vy? 😊

    "Čas je tá najdrahšia komodita."

  • Ja to neriešim. Hodinky natiahnem, nosím 2-3 dni a dám naspäť do krabičky. Takto točím 5ks hodiniek, takže trvá cca. 8-12 dní kedy sa znova dostanú na ruku.

    Ak by si nimi bolo niečo v neporiadku pošlem ich na servis.

    Casio GW-M5610, CW C60 Trident Pro 600 Mk3, Damasko DA34, Monta Skyquest GMT, CW C65 Trident Vintage Mk2, CW C63 Sealander GMT.

  • Nemyslim si ze by to malo zasadny vplyv na cokolvek z uvedeneho, iba ak by oddychovali 10 rokov :)ja ked ich v ramci rotacie dam pi dvoch tyzdnoch na ruku, vsetko je OK, aj ked mam obcas pocit ze sa spravaju pokiak ude o presnost trosku inak :D, ale ziaden extrem...

  • Nemyslim si ze by to malo zasadny vplyv na cokolvek z uvedeneho, iba ak by oddychovali 10 rokov :)ja ked ich v ramci rotacie dam pi dvoch tyzdnoch na ruku, vsetko je OK, aj ked mam obcas pocit ze sa spravaju pokiak ude o presnost trosku inak :D, ale ziaden extrem...

    Presne kvôli tomu pocitu sa pýtam :D :D

    Ja to neriešim. Hodinky natiahnem, nosím 2-3 dni a dám naspäť do krabičky. Takto točím 5ks hodiniek, takže trvá cca. 8-12 dní kedy sa znova dostanú na ruku.

    Ak by si nimi bolo niečo v neporiadku pošlem ich na servis.

    u mňa takto podobne.... :)

    "Čas je tá najdrahšia komodita."

  • Ja som o tom niečo čítal od jedného hodinára ale ten článok už asi nevyhrabem. V skratke hovoril, že novým hodinkám nečinnosť nevadí. Vintage kúskom vadila, kvôli tomu, že oleje čo sa používali vtedy na mazanie strojčekov vedeli relatívne rýchlo "vyschnúť". Tieto nové fungujú na nejakom inom princípe a on tvrdil, že nič hodinkám nehrozí ak ich nenosíme. Akurát sa neopotrebovávajú všetky časti strojčeka ako pri nosení. Ale písal tam, že ak má človek blbý pocit, že mu hodinky len tak sedia v krabičke, nech ich pár krát za rok natiahne a je to.

    Za seba môźem povedať, že momentálne nosím akurát tak doma svoje športové hodinky a moje oblekovky sedia v tme v krabičke. Mám Hamilton intramatic už roky a bol čas kedy som ich nenosil dlho dlho a nič im nie je. Pravdepodobne nenosením sa ti akurát predlžuje čas pre potrebný budúci servis, čo myslím nie je na škodu. Ten článok čo som čítal to dosť do detailu vysvetľoval a prišlo mi to dosť rozumné. On tam inak hovoril aj, že ešte nikdy neservisoval nové hodinky (čokoľvek po roku 2000) s tým, že by im niečo bolo kvôli nečinnosti. Tak to tak beriem a som happy. V servise som mal zatiaľ len moje RADO a aj to nebolo potrebné a tie mám od začiatku tejto úchylky. Čiže myslím, že sú naše nenosené kúsky ok aj keď len tak sedia.

  • Ja som o tom niečo čítal od jedného hodinára ale ten článok už asi nevyhrabem. V skratke hovoril, že novým hodinkám nečinnosť nevadí...

    Dobrá úvaha. :) Ja doma momentálne nosím tiež len smart watch kvôli športovaniu/otužovaniu je pre mňa praktickejšie ich mať na ruke ako neustále prehadzovať.

    Popravde mňa mrzia len dátumovky :D :D keď vidím, že tam je posledný dátum 29 :D ale tak čoskoro odznova :D

    "Čas je tá najdrahšia komodita."

  • Dátumovky sú niekedy otrava. Najviac ale asi na amfibiách kde nie je quick set, čiže na nich nastavuješ dátum pár minút a keďže majú len 31h rezervu tak to robíš vždy keď sa ich chceš chytiť :D ale čo.. cvičí nás to v trpezlivosti a to je fajn

  • Škodí nečinnost i činnost. Vem to logicky a podívej se na hodinky jako na dobře promazaný stroj. Takže, dobrej servis je zárukou správného jak pravidelného tak občasného chodu strojku.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • U hodiniek by som to až tak neprežíval. Ono keď už je niečo v neporiadku, človek to spozoruje na odchýlke, rezerve chodu príp. na naťahovaní.

    Moje SDGM sa pár mesiacov naspäť veľmi ťažko rozbiehali. Poslal som ich do servisu a keďže majú takmer 6 rokov už vyžadovali vyčistenie a namazanie. Odvtedy zasa žiaden problém.

    Casio GW-M5610, CW C60 Trident Pro 600 Mk3, Damasko DA34, Monta Skyquest GMT, CW C65 Trident Vintage Mk2, CW C63 Sealander GMT.

  • ja by som sa ako novacik chcel spytat otazku ci mechanickym hodinkam vadi, ked mam dlhodobo stopnuty (nevynulovany) chronograf - paci sa mi ked rucicky ukazuju inde ako hore, aj ked ho prave nepouzivam? thx

  • hmm...to som celkom zvedavy, ci odpovie niekto naozaj kvalifikovany, ale podla mojho laickeho nazoru je to jedno. Co je jedno nie je, keby si mal chronograf stale zapnuty. Ale nevynulovany je asi rovnaky stav ako vynulovany.

  • no počkáme si na verdikt oprávnených :thumbup: osobne si myslím , že to nie je jedno - ani keď je stále zapnutý, ani keď je stopnutý :saint:

    A stitch in time :D

  • Ako laik si tiež myslím, že by sa stať nič nemalo. Pár krát sa mi stalo, že sa mi tlačidlá omylom stlačili a chrono šlo a šlo a šlo... Prípadne cez deň nastav ako potrebuješ, večer vráť na počiatočnú polohu a ak ich dáš znovu na ruku, znovu si to nastav ako potrebuješ. :)

    "Čas je tá najdrahšia komodita."

  • Určite sa nič mimoriadne nedeje, keď je chronograf zapnutý.Veď je to "len"mechanický strojček,ako ktorýkoľvek iný.Ale je to zaujímavá otázka...Je možné, že zapnutý chronograf má vplyv na presnosť? Veď ak to isté pero poháňa hodinkový strojček a potom k nemu pripojím ďaľší mechanizmus (čiže odpor) logicky by som celý sistém spomaliť.Ale to je len moja teória.Na pravú mieru to dajú odborníci.

    https://www.tovys.cz/clanky/dalsi-i…us-strojku.html

  • keď je permanentne zapnutý, tak sa zníži rezerva chodu a to ostatné zodpovedia chalani, čo tomu rozumejú. Toto sú len polemiky. Je určite viac

    princípov fungovania pohonu chrononádstavby a každý má pravdepodobne aj svoje prednosti a nedostatky.

    A stitch in time :D

  • ked sa tu bavime o tom ci vadi hodinkam necinnost, tak by ma zaujimalo ci je rozdiel ked hodinky zastanu a necham ich dajme tomu rok niekde v supliku a ked su plne alebo ciastocne natiahnute a zastavim ich pomocou hackingu