Certina DS Action Diver 3 hands

  • Zdravím páni! Volám sa Maťo a som hodinkomaniak, asi tak nejak si myslím, že sa predstavujú nováčikovia v rôznych komunitách trpiaci závislosťou :D. A keďže na tomto fóre sa nikto z tejto závislosti dúfam neplánuje liečiť, naopak ju chce ďalej rozvíjať, začal by som rovno recenziou na moje prvé mechanické hodinky. Konkrétne na tejto stránke mapujem svet hodiniek niečo málo cez mesiac, niečo sa na mňa od Vás nalepilo, niečo nie, preto by som mal od Vás rád v komentároch nejakú odozvu, čo zlepšiť, doplniť, prípadne vynechať, pretože píšem prvú recenziu v živote, tak poďme nato.

    Azda medzi najpraktickejšie a najuniverzálnejšie typy hodiniek na väčšinu príležitostí mi dáte možno za pravdu patria diver-ky, ja som zvolil automaty Certina DS action diver 3 hands.

    iObvod zápästia mám rovných 18cm, čiže priemer presných 43,2 mm mi padol ako uliaty. Ocelové púzdro 316L, hrúbka 12,65mm, lug to lug 50mm, ploché zafírové sklíčko s antireflexom. Srdce tvorí overená ETA 2824-2, ktorú som vyfasoval veľmi podarenú, mešká 1s/deň, takže spokojnosť. Výdrž pri plnom natiahnutí sa uvádza 38 až 42h, čo v praxi nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť, lebo z citového hľadiska by som jednak nerád naťahoval pero na jeho maximum a na druhej strane nemám chuť tráviť čas čakajúci na posledný výdych sekundovej ručičky. Z troch dostupných farebných variácií som si vybral kráľovskú modrú, ktorá je neskutočná. Netuším akým technologickým postupom tú farbu nanášali, ale ako hodinky prechádzajú pod rôznym uhlom, tak od lunety cez ciferník farba prechádza rôznym farebným spektrom tohoto modrého odtieňa.

    Či ide len o marketing alebo nie, tak v Certine skratka DS (double security) znamená zvýšený stupeň blbuvzdornosti, čo po viacerých „alkoholických párty jatkách“, ktoré som s nimi prežil môžem len potvrdiť! Keď je reč o WR, tak vodeodolnosť 200m je dokonca certifikovaná ISO 6425.

    Luneta má u mňa veľké plus zato, že sa nevydala často kopírovanou rolexoidnou cestou, ale zvolila obvodový tvar, ktorý mi tak trošku pripomína kormidlo, menšie mínus dávam za náchylnosť čo sa týka poškrabania (nová luneta sa dá zohnať za cca 60e). Luneta má 60 na chlp presných lavotočivých klikov, v ktorých cítiť istotu a čo sa týka toho zaužívaného trčiaceho lumi bodu na 12tej hodine, tak som rád že tam nie je a namiesto neho tam je zapustený trojuholník, taktiež s luminensciou.

    Ciferník je jednoduchý, čísla mi tam osobne nechýbajú, strieborne orámované indexy sú opatrené zelenkastou Super-LumiNovou. Tak isto ručičky pekne nadväzujú na dizajn týchto indexov, jedine sekundovka je trošku diskutabilná, ale svojská, čo sa mi páči. Najväčší prúser týchto hodiniek je dátumovka medzi štvrtou a piatou hodinou. Určite všetci poznáte čokoládový adventný kalendár. Keď ráno vstanete a s karpinami v očiach vyškubnete jedno okienko aby ste sa dostali k čokoládke, tak asi tak mi pripadá že to spravili páni vo Švajčiarsku s touto dátumovkou, keď sa chceli pozrieť kolkatého je, skrátka hrôza, keď už neboli schopný navrhnúť nejaký vkusný rámik, prípadne ju spraviť vo farbe ciferníka s bielymi číslicami, tak oni s tým bielim podmazom na to ešte musia upozorniť, ten kto za toto nesie zodpovednosť je sadista.

    Korunka je šróbovacia s bočným označením DS a je z ¾ zapustená medzi dve masívne steny, čo v prípade potreby ručného náťahu znepríjemňuje manipuláciu, ale ide o automaty, tak sa to dá odpustiť, koniec koncov už vyššie spomínaná blbuvzdornosť.

    Zadné veko je plné, s jemne vygravírovanou korytnačkou typickou pre značku Certina.

    Remienok je gumený v šírke 21mm (ináč doteraz nemám úplne jasno prečo to každý označuje inak: pryžový, kaučukový, silikónový,... keďže z môjho laického hľadiska to je stále všetko guma, ktorú si rôzny výrobcovia vyberajú v rôznych kvalitách, hm?), preklápacia pracka drží bez jediného problému a nedávno som dokonca zistil že sa dá ešte o jeden level rozopnúť. Dá sa samozrejme dokúpiť aj kovový remienok, no našiel som ho v cene 200e, čo je podľa mňa dosť na hodinky tejto cenovej kategórie. Možno by som trošku vytkol ociachovanie CERTINA a DIVER po stranách, no v konečnom dôsledku remienok dodáva mladistvý športový duch týmto hodinkám a samozrejme jednoduché čistenie, ktoré je fajn hlavne v letných mesiacoch, keď sa ruka trochu potí.

    Každopádne mi tento kúsok od 26.07.2016 16:28 robí veľkú radosť a až na zopár nedokonalostí, môžem skonštatovať, že kúpu neľutujem.

    Tak a týmto by som to hádam aj konečne uzavrel, dúfam že toto čítanie bolo zaujímavé, ďalší týždeň by som niečo napísal o mojich ďalších hodinkách, kde dúfam zaujmem priaznivcov skeletonov.

  • Konečne sem prišiel niekto, čo má hneď od začiatku viac rečí ako ja.....:ghee::ghee::ghee:

  • Pekne to mas. Aj recenzia je OK.

    je: Prim: cal. 68, CHR. WARD C9 5 Day Small Second: SH21, NOMOS Club Date: DUW 4101

    bolo: Aviator mechanical A-3105-6975647: Poljot 3105, Steinhart Marine Chronometer II arabic: Unitas 6498, STEINHART Military 42, Davosa Ternos Ceramic, Junkers Spitzbergen F13 6110-5: Poljot 3133

  • A teraz si zapamätaj aj dátum a čas registrácie na hodinkové fórum, aby si v budúcnosti vedel, kedy si upísal svoju dušu a peniaze hodinkovému démonovi 8o...ale ne, dobré hodinky, dobrá recenzia, vitaj na fóre:magic:

  • Ahoj, vyskúšal som troška Tvoj zmysel pre humor ...no a podarilo sa! Tak vitaj a......pokračuj, pokračuj.....