Compressor, Super-Compressor

  • Compressor, Super-Compressor

    scubawatch.org, wikipedia,gearpatrol,watchuseek

    Všetci sme už počuli o hodinkách, ktorým sa hovorí kompresory a vieme si ich aj predstaviť. Hodinky s vnútornou lunetou, ktoré majú dve korunky. Jednu na ovládanie strojčeka, druhú na ovládanie vnútornej lunety. Ale je to optavdu všetko? A musí mať kompresory dve korunky? Čo má vlastne vnútorná luneta spoločného s kompresorom? Je vidieť, že je pre začiatočníka veľa otázok k tejto konštrukcii hodiniek, poďme sa na ne pozrieť podrobnejšie.

    Názov hodiniek Super-compressor, používaný aj ako Compressor odkazuje na patentovanú tesniacu metódu vyvinutú výrobcom hodinkových puzdier Ervínom Piquerezom SA., ktorý mal v rokoch 1939 - 1979 okolo 200 patentov v oblasti konštrukcie a tesnenia hodinkových puzdier a koruniek.
    Prvý výrobný závod založil vo švajčiarskom kantóne Bassecourt, postupne ho rozširuje a v roku 1946 sa mu darí zjednotiť kompletnú výrobu do jedného areálu továrne, ktorý dosahuje 2500 m2. Do tohto roku značka EPSA navrhuje, konštruuje a vyrába v prenajatých miestach v Ženeve. V roku 1959 vedenie firmy EPSA schvaľuje výstavbu fungl nového výrobného závodu na adrese Rue St.-Hubert 38 v Bassecourtu, ktorý má dokonca 7400m2.
    Konštruktéri z EPSA sa špecializujú na konštrukciu puzdier hodiniek odolných proti vniknutiu vody. EPSA je v tom čase členom obchodnej skupiny Union de Suisse FABRICANT Boites (USFB) s obratom 260 mil. CHF a 8600 zamestnancami. EPSA v tejto skupine produkuje najvyššiu čiastku, celých 7,3% a stáva sa najväčším švajčiarskym výrobcom hodinkových puzdier.



    Vráťme sa teda k jednému z ich patentov, ku kompresoru.
    Jeho konštrukcia je postavená na osobitnom o-krúžku, ktorý je zvieraný tlakom vody. Čím väčšia je hĺbka, je väčší aj tlak vody a tým viac je o-krúžok zovretý. Máme dva základné typy konštrukcie Compressor, prvá je pre hodinky s okrúhlym puzdrom, ďalší pre hranaté a ani jeden z nich nie je konštruovaný pre hlbinné potápanie. To až Super-Compressor, sa skrutkovacím spodným viečkom, ale aj tu existujú výnimky, ako napríklad hodinky značky Enicar s viečkom bajonetovým. Konštrukcia Compressor aj Super-Compressor je všeobecne považovaná za veľmi dômyselnú, o čom svedčí nielen fakt, koľko rôznych značiek konštrukciu kompresora používa, ale aj fakt, že je používaná i v súčasnosti.



    A ako súvisí vnútorná luneta alebo dve korunky hodiniek s názvom compressor? Je to jednoduché - nijako. V prípade kompresora a jeho variácií sa naozaj jedná o riešenie vodeodolného puzdra. Pravdou zostáva, že hodinky s jednou korunkou a označením Compressor sa objavujú len výnimočne.



    Že sa jedná o hodinky s použitou konštrukciou compressor alebo supercompressor môžeme vo väčšine prípadov overiť na vnútorné, ale niekedy aj vonkajšej strane puzdra hodiniek. Nájdeme tam špeciálne označenie v podobe potápačskej prilby.



    Náhodne niekoľko príkladov hodiniek s riešením kompresor:

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1