• Tie bronzové tak o mesiac, dva ešte stmavnú... či si to mýlim s iným materiálom?

    Časom stmavnu a po dlhsom čase chytia odtiene zelenej.

  • Hej dobre hovoríte. Ale nie každý bronz je rovnaký. Mám skúsenosť s tmy že pri drahších hodinkách to mávnutím prebieha oveľa pomalšie. Mám aj iné bronzáky a tie sú oveľa viac žlté aj po dvoch rokoch nosenia. Myslím ale že tieto budú tmavnut rýchlejšie a inak. Uvidíme

  • Tak ono technicky ide o to, aký bronz sa použije. Je ich veľa druhov(meď+cín, meď+olovo, meď+hliník atď) a ešte bude záležať na tom v akom pomere sú zastúpené tieto kovy. Za zelenanie bronzu je myslím zodpovedná meď, resp. jej oxidácia("hrdzavenie"). Čiže čím viac medi, tým zelensie hodziny časom. Myslím

  • Tak ono technicky ide o to, aký bronz sa použije. Je ich veľa druhov(meď+cín, meď+olovo, meď+hliník atď) a ešte bude záležať na tom v akom pomere sú zastúpené tieto kovy. Za zelenanie bronzu je myslím zodpovedná meď, resp. jej oxidácia("hrdzavenie"). Čiže čím viac medi, tým zelensie hodziny časom. Myslím

    Myslíš dobre. Iba pridám, že ponajviac je to meď cín ,Tá medienka je jedovatá, tak to neoblizujte a častejšie si umývajte labky... ;)

  • Som myslel hlavne ťah. Napr. Tudor robí bronzový aj ťah...

    Myslim si ze tam je pomer s medou namixovany tak aby to nefarbilo, kto by si to v opacnom pripade kupoval…

  • Myslim si ze tam je pomer s medou namixovany tak aby to nefarbilo, kto by si to v opacnom pripade kupoval…

    Narazil som na video kde to viacmenej majiteľ vysvetlil. Farbí mu to ruku trocha nazeleno. Zrejme bude aj dosť záležať kto ma aký agresívny pot.

  • Narazil som na video kde to viacmenej majiteľ vysvetlil. Farbí mu to ruku trocha nazeleno. Zrejme bude aj dosť záležať kto ma aký agresívny pot.

    Asi ano, nic pre mna :(, ocel je ocel :) :thumbup:

  • Narazil som na video kde to viacmenej majiteľ vysvetlil. Farbí mu to ruku trocha nazeleno. Zrejme bude aj dosť záležať kto ma aký agresívny pot.

    Môj nebohý svokor mal tak agresívny pot, že prežral zlátené púzdro poljot a hodinky boli zozadu zelené - púzdro bolo z dajakej zliatiny mosadze 😳

    A stitch in time :D

  • K zelenání - v zimě není problém, ale v létě se potím jako prase a mám zápěstí zelené, hodinky pak taky krásně zelenají :)

  • To je presne dôvod, prečo som si takéto hodinky ešte nezaobstaral aj keď sa mi niektoré naozaj páčili. Radšej tvrdené púzdro.

    Tempus Fugit

  • Po dlhšej dobe som sa rozhodol aj niečo napísať a aj spraviť akýsi refresh zbierky, pretože som prišiel na to, akým smerom sa plánujem v najbližšej dobe hodinkovo uberať.

    Začnem tým, že som predal svoje OP 36. Zistil som, po 3 rokoch nosenia, že: sú menšie ako by som chcel, majú akýsi neustálený dizajn (podľa mňa teda aspoň) a nemôžem ich nosiť na ničom inom, okrem rlx ťahu.

    Pri rozmýšľaní či ich predať som teda zvažoval všetko toto plus samozrejme ich cenu a to, že sa mi zdá, že na môj súčasný stav sú proste moc drahé. Dosť som sa o ne časom bál a to vlastne ani nejde o nejaký model čo by práve teraz nejak fičal. Vždy keď som ich o niečo buchol a oškrel tak ma to zabolelo. Netvrdím, že škrabance by na hodinkách mali vyslovene človeka tešiť, ale ani si nemyslím, že by mali bolieť. A tak teda išli do sveta. Ako som spomínal hore, tak sa mi prestali aj dizajnovo páčiť a myslím, že je to hlavne preto, lebo vyzerajú tak divno malo a moderne. Nie sú inšpirované ničím, čo by rlx robil v minulosti a aj keď rada OP existuje už dlho tento dizajn je nový a nie som si úplne istý či funguje. Časom mi hlavne začali vadiť dvojité indexy, aj to, že vlastne indexy aj ručičky sú z bieleho zlata. Biele zlato sa úplne inak správa vo svetle ako oceľ a prišla mi tá kombinácia proste divná. Z hora hodinky vyzerali brúsene ale keď na nich svietilo slnko tak ručičky sa zrazu leskli ako šialené. Tí, čo máte rlx viete, že ich ručičky a indexy vo svetle vyzerajú proste inak ako bežné leštené oceľové či pochrómované. Viem, že to nie je vada, že je to fičura ale mne to časom proste nesedelo. No a potom je tu aj tá veľkosť. Nechcem aby sa ma ľudia pýtali, prečo nosím ženské hodinky :D 36tky sa mi nosili pohodlne, ale všimol som si, že už dlhšie tak ci tak nosím radšej 38 - 44. Moje najviac nosené hodinky sú vlastne King Samurai, Seiko Alpinist reinterpretation a Citizen series 8. Čiže 36 mi prídu malé na mne no. Okrem toho, aj keď mám ruku 17cm v obvode ale nie každých 17 cm je rovnakých a podľa mňa je fajn odmerať aj šírku zápästia a to, mám nejakých 55mm, čo znamená, že aj hodinky cez 50 lug to lug dokážem nosiť bez pretŕčania.

    Momentálne plánujem čo to popredať aby som zbierku trochu zredukoval a plánujem sa zamerať na hodinky, ktoré sú inšpirované niečím z minulosti, na koľko takéto dizajny mi prídu "nesmrteľné" a budú dobre vyzerať vždy.

    Napr také samuraje - sú to hodinky ktoré sa dlho robia a aj v minulosti vyzerali dosť podobne ako tieto nové. Aj keď používajú moderné materiály tak sú stále očividne inšpirované niečím z minulosti a to sa mi páči. Super príklad tohto je aj spomínaný alpinist reinterpretation. Okrem toho do práce nosím veľmi častom Hamilton intramatic 38 - čo je znovu minulosťou inšpirovaný model. V skratke, všimol som si, že k takýmto hodinkám mám ďaleko rýchlejšie vybudovaný vzťah a okrem iného aj si myslím, že takmer čokoľvek vo vintage dizajne sa hodí ku košeli a k saku (tak sa po väčšine obliekam ak nie som pri deťoch). Čize plánujem ísť skôr cestou reedícii ako niečoho moderného. Ak by som mal zostať pri RLX tak aktuálne podľa mňa najkrajšie hodinky čo rlx robí sú práve Rolex Perpetual 1908. Keby boli v oceli a za tretinovú cenu tak skáčem po nich :D

    Tak to je celé asi. Momentálne mám jedny hodinky na ceste, ktoré sú tiež inšpirované modelom z minulosti ale v modernejšom puzdre, ale nie zas moc. Veď uvidíte keď to príde.

  • Neviem či si to myslel takto, ale tuto sú hodinky čo teraz mám a sú trochu líznuté niečím vintage, možno okrem tých citizenov, ale tie sú proste super aj takto ako sú :D A samuraje mám aj čierne, ale nemal som po ruke žiadnu lepšiu foto.