Materiál hodinkových púzdier.

  • V mojom príspevku sa chcem venovať materiálom, ktoré sa používajú na výrobu hodinkových púzdier. Nechcem siahať do hlbokej minulosti hodinárskeho priemyslu, keď hodinky vlastnila len hŕstka tých majetnejších, ale chcem priniesť náhľad na to, čo sa dnes používa. Ak na niečo zabudnem ( určite) :mdr1: tak mi to prosím nemajte za zlé.
    Medzi najlacnejší, a zároveň aj najmenej trváci materiál na výrobu hodinkového púzdra patrí plast. Používa sa hlavne na výrobu lacných módnych hodiniek. Jeho výhodou je možnosť prefarbenia materiálu ako takého, čo v určitej miere robí škrabance menej viditeľné. Samozrejme aj tu platia výnimky. Značka SWATCH dlho produkuje svoje hodinky s plastovými púzdrami a nie sú to hodinky, ktoré patria k tomu najlacnejšiemu. Napríklad taký mechanický chronograf s kalibrom ETA C01.211 stojí aj dnes okolo 300€.

    Plast má samozrejme pre svoje vlastnosti opodstatnenie aj pri športových hodinkách, kde sa počíta s drsnejším zaobchádzaním.
    Samozrejme, sem by som mohol priradiť aj kompozitné púzdra, ktoré sú určite nie lacné a majú určite iné vlastnosti ako obyčajné plastové, ale to je asi iná kapitola.
    Lacné hodinkové púzdra sa vyrábajú aj z rôznych zliatin, ktoré bývajú pokovené hlavne niklom. Život takýchto hodiniek nebýva dlhý, hlavne pre slabú vrstvu pokovenia. Tieto lacné zliatiny a hlavne nikel je alergénny a takéto hodinky by nemali nosiť ľudia trpiaci kožnými alergiami.
    Dlhú dobu používali výrobcovia na výrobu púzdier mosadz, ktorá má lepšie vlastnosti - hlavne tvrdosť. Mosadzné púzdra sa z dôvodu zamedzenia ich korózie upravovali galvanickým pokovovaním hlavne zlatom, chrómom, rhódiom a niklom. Tieto vrstvy však neboli stabilné, ťukance väčšinou končili začiatkom korózie v mieste poškodenia a všetci vieme, ako vypadajú pochrómované hodinky v mieste styku s pokožkou po rokoch.
    Najkvalitnejšie bolo z hľadiska trvácnosti pokovenie zlatom, samozrejme záleží na hrúbke zlátenia. Používalo sa zlato 18 až 23 karátové s hrúbkou vrstvy 3 až 20 mikrónov.
    Púzdra z nerezovej ocele sú dnes štandardom pri normálnych hodinkách. Kvalitné nerezové púzdra sa vyrábajú z nerezu 316 L, čo je materiál schválený na výrobu implantátov do ľudského tela, to znamená, že je nekorozívny a antialergický. Má vysokú mechanickú a chemickú stabilitu a možnosť leštenia do vysokého lesku, čo sa pri pokovených povrchoch nedá docieliť. Módnym trendom je povrchovo upravovať nerezové povrchy PVD povlakovaním v rôznych farbách, npr, čierne alebo zlaté povrchy.Samozrejme pri zlatej farbe nejde o zlato, ale o nitridáciu povrchu. Ďalšou metódou je DLC - čo je povlakovanie nerezu vrstvou TitaniumAluminumNitride.
    Touto metódou sa dá docieliť farba svetlo šedá až tmavá antracitovo šedá.
    V určitom období ale aj dnes sú módne titánové púzdra, ktoré majú výbornú mechanickú odolnosť, ale sú ľahké, a preto pre niektorých užívateľov neatraktívne - žiadny poriadny kus železa na ruke :taré1:
    Púzdra luxusných hodiniek sa vyrábajú aj zo zlata, striebra a platiny. Strieborné púzdra sú mäkké a časom korodujú. Zlaté púzdra sa vyrábajú z 18 karátového zlata, ktoré je niekoľko krát válcované aby sa zhutnilo a potom sa opracováva do tvaru púzdra. Napriek tomu si zachováva povrchovú mäkkosť a takéto púzdra sú ľahko poškriabateľné. Platinové púzdra sa javia z drahých kovov ako najvhodnejší materiál pre svoju väčšiu tvrdosť a mechanickú stabilitu. Drahé kovy majú oproti nerezu jeden hlavný nedostatok, nedajú sa vyleštiť do vysokého lesku.
    Samozrejme, nesmiem zabudnúť na v poslednej dobe sa stále vzmáhajúci materiál - bronz. Ale myslím, že o tejto téme sa dosť popísalo a majitelia takýchto hodiniek poznajú klady a zápory týchto puzdier.
    Okrem týchto materiálov sa stretávame aj s púzdrami z hliníkových zliatin ( STORM,ADIDAS, SWATCH) a v poslednej dobe dokonca drevenými :mdr3:
    Toť vše. Určite by sa dalo o tejto téme ešte dlho písať, ale rád nechám priestor ostatným hodinkomaniakom na prípadné doplnenie :mdr3: :happy1: :modo:

  • Len doplním, keďže máš hneď na obrázku aj Rolex, že používajú oceľ 904L, namiesto 316L. Má približne rovnakú tvrdosť (aj keď o niečo nižšiu), je drahšia, ťažšie opracovateľná, má vyšší obsah niklu, vďaka väčšiemu obsahu chrómu je svetlejšia a dá sa vyleštiť do vyššieho lesku a má oproti oceli 316L podstatne vyššiu odolnosť voči kyselinám a chloridom aj pri vyššej teplote (Vďaka tomu by takéto púzdro malo vydržať dlhšie ako klasické 316L púzdra).