• Zdravim, chcel by som sa vas spytat ci sa da volnym okom respektive dotykom zistit ci je sklicko mineralne alebo zafirove ...za odpoved dakujem.

  • volnym okom ani dotykom to podla mna nezistis :)

    jedine zariadenim na meranie tvrdosti, pripadne sa spolahnes na presne oznacenie modelu a dany typ sklicka si vyhladas cez internet - bude to sediet za predpokladu, ze nebolo menene :)

    Breitling do kazdej rodiny!!! :malin1:

  • Ok rozumiem ale mal by som este jednu otazku , ci je vsetko spravne na tom ze som k mojim novo zakupenym hodinkam znacky edox dostal len karticku international warranty a nedostal karticku int. guarantee a international warranty knizku tak ako je vidiet na fotkach s boxami. Hodinky som kupoval v time plus v poluse (obchod nula bodov len zmienovanu znacku inde nepredavaju )

  • "hochypetr" wrote:

    Ok rozumiem ale mal by som este jednu otazku , ci je vsetko spravne na tom ze som k mojim novo zakupenym hodinkam znacky edox dostal len karticku international warranty a nedostal karticku int. guarantee a international warranty knizku tak ako je vidiet na fotkach s boxami. Hodinky som kupoval v time plus v poluse (obchod nula bodov len zmienovanu znacku inde nepredavaju )

    pokial sa tieto dokumenty co spominas standardne dodavaju k tomuto typu hodiniek, tak si ich mal obdrzat.. skusal si sa po nich dotazovat? tie hodinky co maju vystavene vo vykladoch maju vsetky tie svoje krabicky väcsinou pohadzane/naukladane v skrinkach (pod vykladom) a odtial to vyberaju v pripade, ze si niekto tie hodinky kupi - je mozne, ze tie dokumenty su stale tam niekde pohodene, takze ked by si ich chcel mat, urcite sa chod po nich dotazovat.
    Druha vec je ta, ze ked mas vyplnenu karticku tak ti zaruka plati.

    Breitling do kazdej rodiny!!! :malin1:

  • viem ze su aj na kamennom aj v tescu lamac len dany model bol len v poluse ale myslim si ze vsetky tie obchody time plus su na jedno kopyto ...a k tym kartickam ..ja si nato tak nepotrpim len som chcel vediet ci ta guarantee karticka sa nepriraduje ku kazdemu modelu osobitne alebo nieco podobne .... teda som chcel vediet ze ci nemozu byt fake ked tu karticku nemaju ... ale ked je tak ako hovoris ze by to tam mohlo byt barsjako pohodene tak asi kaslem nato .. dik:)

  • rozpoznani - je tu jeste myticky "celovy test" - kdyz si na celo prilozis sklickem vedle sebe hodinky s mineralnim a se safirovym sklickem, tak safir budes vnimat jako chladnejsi... pry je to ruznymi vlastnostmi v oblasti tepelne vodivosti... nekolikrat jsem to overoval, vzdy jsem mel pocit, ze to funguje... ::d

  • Safír od minerálu ešte rozpoznáš podľa toho, keď hodinky nasmeruješ na slnko a budeš sa pozerať na hranu skla a budeš trochu hýbať hodinkami tak to bude safírové sklíčko hádzať rôzne farebné odtiene ako pri diamante. Na minerálnom sklíčku ti to neurobí. To je moja dlhoročná skúsenosť.

  • A uplne najistejsie (a najjednoduchsie) bude zmerat index lomu svetla (pripadne podla dostupnosti aj dalsie fyzikalne alebo chemicke parametre):

    Gemologické parametre Zafíru:
    druh Korund
    farba modrá, bezfarebná, ružová, oranžová, žltá, zelená, fialová, čierna (u hodiniek sa zvycajne jedna o synteticky bezfarebny zafir)
    chemické zloženie Al2O3, oxid hlinitý
    kryštalografická súprava trojuholníkové, šesťhranné pyramídy
    tvrdosť 9 (Mohsova stupnica)
    merná hmostnosť 3,95 až 4,03
    index lomu 1,762 až 1,788 (+0.08, -0.04)
    dvoj lom 0,008
    farba pruhov biela
    absorpčné svetlo Modré - 471, 460, 455, 450, 379; Žlté - 471, 460, 450; Hnedé - 471, 460 - 450
    fluorescencia Modré – žiadna, Bezfarebné – oranžovo žltá, fialová