Posts by Tony

    Ja nastastie nenosim ziadne obleky a ziadne ani nevlastnim, smoking uz vobec nie. Mne viac pride divne ked vidim v smokingu potetovaneho cloveka, ako to ze ma na zapasti potapky. Podla mna taky clovek by na formalne udalosti kde sa vyzaduje taketo oblecenie ani chodit nemal.

    Kedysi, keď vznikali tieto formálne pravidlá obliekania, bolo tetovanie na okraji spoločnosti, dnes je z toho celkom mainstream. Doba sa mení a s ňou aj zvyklosti. Aj keď ja tetovanie osobne nepreferujem, nemyslím, že by v súčasnosti mal byť niekto kvôli nemu odhocikiaľ vylúčený.

    Okrem toho, ľudia si dnes aj tak robia čo chcú, pohoršovnie sa nad tým je len zbytočnou stratou energie 8o

    pocas citania me presne napadlo, ze ak clovek nenosi obleky a tym padom nevlastni nejake "oblekovky", ci je velke faux pax vziat si k smokingu nejake potapky od Omegy

    V krátkosti: asi áno, dalo by sa povedať, že je to faux pas. Na druhej strane smoking, alebo dokonca frak sa vyžaduje iba na veľmi formálne podujatia a tam sa dejú faux pas nielen s hodinkami :D "Módna polícia" často kritizuje rôzne porušenia protokolu v odievaní, málokedy sa však spomínajú hodinky, skôr ide o absenciu spomínaného fraku alebo smokingu na podujatiach, kde sa to očakáva. Ja by som povedal, že tieto pravidlá sú asi dosť vzdialené životnému štýlu väčšiny ľudí v súčasnosti. Ďalším aspektom je, že ak si aj niekto natiahne smoking alebo frak presne podľa predpisu, tak sa nezmení na anglickú kráľovnú :P. Človek v hociakom oblečení stále ostáva sám sebou a mal by si teda ohýbať takéto pravidlá podľa seba a neriešiť to až tak, hlavne v dnešnej dobe.

    Bol James Bond mimo keď kombinoval potápky s formálnym oblečením? Pôsobili by potápky od Omegy rušivo na potetovanom zápästí Davida Beckhama? Podľa mňa nie, mal by si to robiť ako to cítiš. Možno zváž hodiť na potápky čierny lakovaný remienok.

    Ak by som ja raz musel ísť na extrémne formálnu udalosť, tak by som si určite vybral oblekovky. Ale to aj preto, lebo ten štýl všeobecne preferujem ^^.

    Ale inak, ak by išlo o niečo menej formálne, napríklad svadbu, alebo nejaký ples, ktorý sa nekoná v opere, tak by som povedal - anything goes - potápky, pilotky, neónové swatchky, ktoré ladia alebo sa bijú s ponožkami. :saint: Možno by som len zvážil u ľudí, ktorí preferujú spomínané dezertné taniere na zápästí, že také niečo ťažšie vkĺzne pod rukáv košele a saka.

    Zdravím Vás všetkých,

    ďakujem za prijatie do fór a zároveň by som Vás chcel poprosiť o radu s mojou dilemou. Uvažujem nad kúpou mojich prvých mechanických hodiniek v cene cca 100-150 €, Seiko alebo Orient (asi najskôr nejaké Seiko 5). Moja dilema spočíva v tom, že doteraz som vlastnil len quartzové hodinky, ktoré som raz za rok zobral na relatívne lacnú výmenu batérie. Z nejakého dôvodu mi nedocvaklo, že automatické hodinky nie sú perpetuum mobile až kým som nevidel jedno video o výhodách a nevýhodách mechanických hodiniek, a jednou z nevýhod je servis. Akože OK. Ale potom som zistil, že u prémiových značiek stojí servis stovky eur. Predpokladám, že u lacných automatov to bude lacnejšie, ale stále viac ako pri quartz.

    Aké máte skúsenosti s cenou a dostupnosťou servisu pre lacnejšie modely automatických hodiniek u nás? A konkrétne modelov Seiko 5 s najčastejšie využívanými strojčekmi? Niekde som čítal, že Seiko odporúča 3-5 rokov servisný interval, ale tiež som čítal, že stačí aj raz za 10 rokov servisovať. Aká je životnosť takýchto hodiniek v prípade zanedbania servisu?

    Mojou hlavnou dilemou však je či sa oplatí kupovať takéto hodinky s ohľadom na náklady na následný servis? Existuje v tomto prípade rozumný pomer medzi obstarávacou cenou a nákladmi na vlastníctvo?

    Budem rád keď sa podelíte o svoje názory, postrehy a hlavne skúsenosti, prípadne aj s číslami.

    Ďakujem.

    Tony

    PS: Prečítal som si po sebe príspevok a ospravedlňujem sa, ak to trochu pripomína úlohu z účtovníctva, rozhodne to nebol môj obľúbený predmet na vysokej :D Nechystám sa hodinky samozrejme odpisovať ani ich nevnímam ako investíciu. Kupoval by som si ich pre radosť a ako doplnok. Ale skôr ako začnem definitívne riešiť čo sa mi presne páči, tvar púzdra, farbu ciferníka, font číslic a či ich tam vôbec chcem, tak si chcem trochu v hlave ujasniť, že dostanem za peniaze veľa hodnoty a nebudú to vyhodené peniaze.

    PS2: Neuvažujme o variantoch, že tie hodinky ma prestanú baviť alebo ich niekde oplieskam, prejdem autom alebo utopím. Ešte stále máme tikajúce hodinky Casio kúpené v roku 2002 za 1000 sk ak si dobre spomínam (teraz ich používa moja mama, posunul som jej ich keď som si v roku 2010 kúpil hodinky Rotary za 50 libier a tiež ešte stále žijú 8o ).