Posts by zarako

    Čaute maniaci, dnes by som Vám rád predstavil moje druhé hodinky. Chrobáka do hlavy som dostal v deň, keď som na seba nahodil oblek a zistil, že si nemám čo obliecť na zápästie. A keďže vybrať sa niekde bez hodiniek je pre mňa už teraz to isté ako ísť niekde bez jednej ponožky, musel som konať. Tak som začal silno dumať, hľadať, dumať a zase hľadať až som si uvedomil, že klasické oblekovky sú pre mňa moc fádne a celkovo nejaký ortodoxný bontón mám vysoko na háku. Čiže som potreboval decentné hodinky so štipkou extravagancie, tak prečo nie skeletony? Bohužiaľ v tlačiarni na peniaze sa mi minul toner a so štátnou správou nemám žiadne obchodné styky, tak som musel nájsť hodinky ktoré nebudem ľutovať v rámci svojho rozpočtu. Nakoniec som to pravé orechové našiel v HAMILTON american classic Railroad Skeleton AUTO.

    Značka HAMILTON má staré americké korene z roku 1892 a o 20 rokov neskôr vyrobila prvú sériu vreckových hodiniek pre železničiarov v USA. Ako išiel čas, tak v 70-tych rokoch postupne začala firma presúvať výrobu do Švajcu, až kým v 2003 tam nepresunula aj sídlo. To len v krátkosti menšie historické okienko, ak by niekoho zaujímalo prečo sa na amerických hodinkách objavilo slovné spojenie SWISS MADE.

    S priemerom oceľového 316L púzdra 42mm, s hrúbkou 11,5mm a s lug to lug 49mm tieto hodinky rozmerovo nevybočujú z bežného radu (hoci také 1-2mm navyše čo sa týka priemeru, by sa mi na ruke možno páčilo viac). Ale čo určite stojí za zmienku je použitý kaliber, ktorý HAMILTON označuje H-10-S. Ak tušíte že nejde o in-house, tak tušíte samozrejme správne, ale ak si myslíte, že jediná zmena bola vyleštiť nejaký strojček od ETA a potom na to capnúť rotor s vlastným logom, tak to už úplne pravda nie je. Základ tvorí ETA 2824-2, ktorá bola vytunená z 23 na 25 kameňov, s finálnou rezervou 80 hodín na plné natiahnutie, čo je podľa môjho názoru pekný upgrade i keď som sa dočítal, že 2824-2 je pôvodne robená na takúto rezervu. Tak isto sa mi páči, že jednotlivé komponenty tohoto ústrojenstva spracovali v rôznych povrchových úpravách, čo v človeku zanechá príjemný dojem z komplikovanosti výroby mechanických hodiniek. Dátumovku by ste pochopiteľne hľadali márne, keďže by prekryla podstatnú časť tohoto kalibru. Taktiež je v skutku zaujímavý pohľad pri ručnom naťahovaní, ako sa Vám pred očami každým pohybom korunky začne sťahovať pero uložené pri 5-tej hodine. Pri meraní som sa dostal 9s/deň do plusu, čo je síce v norme, no od radosti som veru neskákal.

    O ciferníku sa toho veľa povedať nedá, keďže ho vlastne z väčšej časti tvorí strojček, no strieborné indexy po obvode budia vo mne dojem nejakej mäsožravej rastliny alebo votrelca, ktorý chce zožrať srdce týchto hodiniek. (trávu nefajčím a ani žiadne iné drogy neberiem, vážne). Ručičky sú tak isto v striebornom tóne a nepútajú žiadnu pozornosť, ktorá by narúšala nejakým spôsobom identitu skeletov. Koniec sekundovky je zvýraznený oranžovo-bordovou farbou, ktorá je použitá ešte na prešívaní remienku. Keď nastane tma a chcem vedieť koľko je hodín, tak je nutné si posvietiť na hodinky napríklad mobilom, kde ako jediné pozitívum vidím to, že si rovno môžem skontrolovať či sedí čas, čiže luminiscencia je rovná nula.

    Sklíčka sú obidve zafírové, pričom vrchné je jemne klenuté, čo pri jemne zaoblených bokoch púzdra, obrysoch na nožičkách a malou zaoblenou korunkou, tvoria vcelku klasický „vintage look“

    Čierny kožený remienok v šírke 22mm opatrený decentnou preklápaciou prackou je lemovaný kontrastným prešívaním vo farbe vyššie spomínanej sekundovky. Čo mi tak trošilinku vadí tak je ultraslimková hrúbka, ktorá by podľa mňa prekonala v tenkosti aj hrúbku intímnej vložky always, čo som videl v reklame. A keď už som sa pustil do hejtovania remienku tak mi tiež vadí to extrémne nalakovanie kože, ktoré vo mne budí dojem trhoviska dakde v Kambodži. Na záver snáď iba dodať, že s hodinkami som od 12-teho januára spokojný a veľmi rád si ich beriem aj mimo formálnych príležitostí, pretože takýto typ nepotrebuje na nosenie výsadne sako. Nuž tak to by bolo hádam aj všetko, nabudúce spískam niečo o mojich pilotkách.

    Zdravím páni! Volám sa Maťo a som hodinkomaniak, asi tak nejak si myslím, že sa predstavujú nováčikovia v rôznych komunitách trpiaci závislosťou :D. A keďže na tomto fóre sa nikto z tejto závislosti dúfam neplánuje liečiť, naopak ju chce ďalej rozvíjať, začal by som rovno recenziou na moje prvé mechanické hodinky. Konkrétne na tejto stránke mapujem svet hodiniek niečo málo cez mesiac, niečo sa na mňa od Vás nalepilo, niečo nie, preto by som mal od Vás rád v komentároch nejakú odozvu, čo zlepšiť, doplniť, prípadne vynechať, pretože píšem prvú recenziu v živote, tak poďme nato.

    Azda medzi najpraktickejšie a najuniverzálnejšie typy hodiniek na väčšinu príležitostí mi dáte možno za pravdu patria diver-ky, ja som zvolil automaty Certina DS action diver 3 hands.

    iObvod zápästia mám rovných 18cm, čiže priemer presných 43,2 mm mi padol ako uliaty. Ocelové púzdro 316L, hrúbka 12,65mm, lug to lug 50mm, ploché zafírové sklíčko s antireflexom. Srdce tvorí overená ETA 2824-2, ktorú som vyfasoval veľmi podarenú, mešká 1s/deň, takže spokojnosť. Výdrž pri plnom natiahnutí sa uvádza 38 až 42h, čo v praxi nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť, lebo z citového hľadiska by som jednak nerád naťahoval pero na jeho maximum a na druhej strane nemám chuť tráviť čas čakajúci na posledný výdych sekundovej ručičky. Z troch dostupných farebných variácií som si vybral kráľovskú modrú, ktorá je neskutočná. Netuším akým technologickým postupom tú farbu nanášali, ale ako hodinky prechádzajú pod rôznym uhlom, tak od lunety cez ciferník farba prechádza rôznym farebným spektrom tohoto modrého odtieňa.

    Či ide len o marketing alebo nie, tak v Certine skratka DS (double security) znamená zvýšený stupeň blbuvzdornosti, čo po viacerých „alkoholických párty jatkách“, ktoré som s nimi prežil môžem len potvrdiť! Keď je reč o WR, tak vodeodolnosť 200m je dokonca certifikovaná ISO 6425.

    Luneta má u mňa veľké plus zato, že sa nevydala často kopírovanou rolexoidnou cestou, ale zvolila obvodový tvar, ktorý mi tak trošku pripomína kormidlo, menšie mínus dávam za náchylnosť čo sa týka poškrabania (nová luneta sa dá zohnať za cca 60e). Luneta má 60 na chlp presných lavotočivých klikov, v ktorých cítiť istotu a čo sa týka toho zaužívaného trčiaceho lumi bodu na 12tej hodine, tak som rád že tam nie je a namiesto neho tam je zapustený trojuholník, taktiež s luminensciou.

    Ciferník je jednoduchý, čísla mi tam osobne nechýbajú, strieborne orámované indexy sú opatrené zelenkastou Super-LumiNovou. Tak isto ručičky pekne nadväzujú na dizajn týchto indexov, jedine sekundovka je trošku diskutabilná, ale svojská, čo sa mi páči. Najväčší prúser týchto hodiniek je dátumovka medzi štvrtou a piatou hodinou. Určite všetci poznáte čokoládový adventný kalendár. Keď ráno vstanete a s karpinami v očiach vyškubnete jedno okienko aby ste sa dostali k čokoládke, tak asi tak mi pripadá že to spravili páni vo Švajčiarsku s touto dátumovkou, keď sa chceli pozrieť kolkatého je, skrátka hrôza, keď už neboli schopný navrhnúť nejaký vkusný rámik, prípadne ju spraviť vo farbe ciferníka s bielymi číslicami, tak oni s tým bielim podmazom na to ešte musia upozorniť, ten kto za toto nesie zodpovednosť je sadista.

    Korunka je šróbovacia s bočným označením DS a je z ¾ zapustená medzi dve masívne steny, čo v prípade potreby ručného náťahu znepríjemňuje manipuláciu, ale ide o automaty, tak sa to dá odpustiť, koniec koncov už vyššie spomínaná blbuvzdornosť.

    Zadné veko je plné, s jemne vygravírovanou korytnačkou typickou pre značku Certina.

    Remienok je gumený v šírke 21mm (ináč doteraz nemám úplne jasno prečo to každý označuje inak: pryžový, kaučukový, silikónový,... keďže z môjho laického hľadiska to je stále všetko guma, ktorú si rôzny výrobcovia vyberajú v rôznych kvalitách, hm?), preklápacia pracka drží bez jediného problému a nedávno som dokonca zistil že sa dá ešte o jeden level rozopnúť. Dá sa samozrejme dokúpiť aj kovový remienok, no našiel som ho v cene 200e, čo je podľa mňa dosť na hodinky tejto cenovej kategórie. Možno by som trošku vytkol ociachovanie CERTINA a DIVER po stranách, no v konečnom dôsledku remienok dodáva mladistvý športový duch týmto hodinkám a samozrejme jednoduché čistenie, ktoré je fajn hlavne v letných mesiacoch, keď sa ruka trochu potí.

    Každopádne mi tento kúsok od 26.07.2016 16:28 robí veľkú radosť a až na zopár nedokonalostí, môžem skonštatovať, že kúpu neľutujem.

    Tak a týmto by som to hádam aj konečne uzavrel, dúfam že toto čítanie bolo zaujímavé, ďalší týždeň by som niečo napísal o mojich ďalších hodinkách, kde dúfam zaujmem priaznivcov skeletonov.