Posts by hannes

    Pred časom sme sa s Romanom-ˇŽilina bavili o tom, prečo nejaká firma nespraví sériu nejakého modelu z minulosti, komerc úspech zaručený. Ale . asi by to bolo nákladné.

    Na Spiši v nemenovanej obci zvolali polovicu obyvateľov na námestie, kde bola prednáška proti alkoholizmu, spojená s ukážkou. Po hodine blbých rečí prednášajúci priniesol dve vedrá. V jednom bola voda, v druhom borovička. Priviedol aj nebohého oslíka a skomentoval to takto: Dáme napiť oslíkovi, ktorú kaďu si vyberie. Oslík suverénne nabehol ku kadi s vodou a prednášajúci víťazoslávne zanôtil - ešte aj nevinný oslík vie, čo má piť. A prečo vodu? Nato celé obecenstvo zarevalo - lebo je somár !!!;)

    Menšiu červenú kapustu rozsekáme na drobno, stredne veľkú cibuľu na tenšie mesiačiky, asi 15 deka bielej fazule predvaríme, ale nie celkom do mäkka, vodu zlejeme. Väčšiu nohu paprikovej mäkšej klobásy pokrájame na štvrškolieska, jednu mrkvu na kocočky, podobne trocha zeleru. Na dvoch PL svinskej masti opražíme cibuľu do mäkka, pridáme klobásu, spolu asi 4 min. opražíme. Potom pridáme jeden maličký rajčinový pretlak a opražíme za miešania asi 2-3 minútky. Pridáme 1/2 PL mletej červenej papriky, premiešame, aby sa dostala do masti, prisypeme mrkvu a zeler, aj fazuľu a po asi minúte zalejeme pol litrom horúcej vody z rýchlovarnej kanvy. Necháme prevrieť a postupne prisypeme kapustu, každú vrstvu posolíme, aby pekne pustila pri dusení šťavu. Pridáme podľa chuti mletú rascu, mleté čierne korenie, tri guľky nového korenia, dva bobkové listy , štipku tymianu a čajovú lyžičku cukru. Dusíme asi 20 min., potom prilejeme toľko vody, koľko chceme mať polievky, evtl. dokoreníme, dosolíme a varíme do zmäknutia fazule a všetkého ostatného. Na záver dokyslíme jablčným octom alebo citrónom a zasypeme zeleným petržlenom. Kto to má rád, môže pridať na záver štipku majoránky, ale v originále to nie je. Na tanier dáme porciu polievky a kto chce, môže to zamurovať lyžicou kyslej smotany.

    Vzhľadom na to, že sme to mali na obed, pridal som tam mimo súťaž spolu so zeleninou jeden stredný zemiak, pokrájaný na kocky.

    Polievka má byť mierne korenená jemne sladkokyslá. ... papajte...;)

    Ja si ten chodník pamätám ešte ako hlinený, posypaný takým makadamom. Tú jaskyňu, je ju tam ešte vidno? Ako chlapčisko som tam bol denne, bývali sme na Vikárskej. Ten dom ešte stojí, len je dodrbaný až hrôza. Bol to pekný funkcionalisticky stavaný dom pre akad. maliara Maxa Schurmanna. Boli sme jeho nájomníci. Na Párovciach je po ňom pomenovaná ulica. To, že mesto dovolilo jeho dom znetvoriť je hanba. Aj pamätná tabuľka je na rohu ulice a nie na dome...

    Mojim kamarátom.

    Vážení chalani,

    dnes je deň, ktorého som sa veľmi bál. Je dôležitým míľnikom v mojom živote a je podnetom zamyslieť sa nad sebou. Urobil som v živote aj dobré veci no aj také za ktoré sa hanbím. No nič neľutujem, len dúfam, že ten pokoj, ktorý dnes prežívam, mi ešte nejaký čas vydrží. Zároveň konštatujem, že už pre tento portál nie som prínosom, píšem samé hlúposti a preto končím. Prajem všetkým vám, kamoši moji, aby vás hodinkománia, ten krásny koníček, nikdy neopustila. Občas sa sem ešte pozriem, ako sa máte, ale prispievať už nebudem. Neviem, čo viac povedať. Raz to prísť muselo.

    Preto zostávajte v dobrom zdraví, čo vám všetkým želá váš starý kamarát

    Hannes