Posts by hannes

    Aha! Tak som našiel oficiálne vyjadrenie vedenia firmy Invicta. Invicta prevzala väčšinový podiel Glycinu, no Glycin ako značka a manufaktúra má pokračovať ďalej ako dosiaľ. Vyzerá to tak, že snaha o prienik Glycinu na ázijské trhy sa nestretol s očakávaným úspechom a tak je to zblíženie s Invictou pravdepodobne iba v ekonomickej rovine. Takže nič zvláštne sa asi nekonalo. Blízka či strednodobá budúcnosť napovie viac....

    Ale na oficiálnej stránke o tom nič nie je a funguje normálne. Možno som zle pozeral, no pre istotu som tam bol trikrát...tak neviem...

    A sú tam aj nové modely na rok 2017...:(

    Maroš, trocha ťa opravím. Ja strach nemám. Strach by mali mať mladí, čo majú celý život pre sebou. Moja generácia to ešte nejako doklepe, no tí po nás, ak nič neurobia, nech sa potom nečudujú...Už teraz je napr. dokázané, že ak by mali všetciľudia dostať spravodlivo čo im patrí - taký zdravý priemer, tak na tých 7 a pol miliardy potrebujeme 1,6 našej planéty. A najviac rastie populácia hádajte kde? Nie je to ani Čína a ani India, hoci tá patrí v tomto smere k lídrom. Neuhádli ste. Je to Jemen. Krajina, kde nie je NIČ, vôbec NIČ, žiadne nerastné a ani iné bohatstvo a ešte pred 10 rokmi mala cca 12 mil. obyvateľov, bude mať o 15-20 rokov týmto tempom vyše 65 mil. obyvateľov!!! Potom Uganda a iné krajiny, o ktorých sa skoro nič nevie. Keď sa to dá do pohybu, to bude radosti....

    Ešte Marošovi. Fajn. Urobme jeden fantasmagory pokus. Dajme tomu, že všetko obyvateľstvo zeme naženieme do štátu Texas. Vezmeme čarovný prútik, aby mal každý bývanie, prácu, školu, zdravotné a sociálne zabezpečenie, skrátka, čo je potrebné pre život. Ako dlho to ten štát Texas vydrží? Týždeň? Tri dni? Jeden jediný deň? Hodinu? Desať minút? Ako dlho?!?:]

    moj mazor je ten za nasa planeta v pohode da 20-30mld ludstva. ked sa pozries na osidlenie z druzice tak su husto obyvane niektore lokality, drviva vacsina pevniny je bez obyvatelstva. Sucasna populacia 7mld by sa zmestila na plochu statu Texas a kazdy by mohol byt v dome s 5ar pozemkom. Boli by to vsak pozemky nalepene jeden na druhy, to prirovnanie je len pre ilustraciu ako odpoved na neomarxisticke strasenie preludnenim z EU ci OSN.

    Maroš, neutešuj sa, bludmi. Otvor si Aktuality, vo vyhľadávači zadaj kľúčové slovo "preľudnenie" a prečítaj si názor odborníka. Je to zhrnutie viacerých odborných pohľadov, nie iba jeden názor. A to, čo napísal Pepescom, že dôležitá je potrava, podpíšem. No už sa začalo utekať na sever. Za pitnou vodou. Tej na kritických a preľudnených územiach bude vždy väčší a väčší nedostatok. A demografický vývoj v týchto končinách je alarmujúco vysoký.

    Upozornenie.

    Vyššie uvedený postup odporúčam použiť na kožu NAPA a hladkú kožu lícovú, štruktúrovanú aj neštruktúrovanú.

    Naopak, neodporúčam použiť na nubuk a semiš. Tieto druhy kože majú iný výrobný technologický postup a tak aj inú štruktúru materiálu.

    Dlhší čas som brázdil po webe a hľadal som recept na renováciu kožených remienkov. Viaceré som vyskúšal, no nebol som spokojný s výsledkami a preto som sa rozhodol tak trocha zaexperimentovať sám. Záznamy na Hodinkománii sú staršieho dáta a je tam aj odporúčanie radšej založiť na toto téma nové vlákno. Tak som to urobil a popíšem vám čo najstručnejšie , k čomu som sa nakoniec dopracoval.

    Ako pokusné vzorky som používal staré kožené opasky a 3 staré nepoužívané remienky. Dva z nich boli polstrované (čierny a hnedý), jeden nepolstrovaný (čierny) prešívaný.

    Čo som potreboval: Odbaretovač, starý plochý plastový podnos, kuchynský savý papier, flanelové handričky, mäkkú gumu, ocot, vodu, vhodnú misku, polkilový kvicht, čierny a hnedý krém na topánky a Philadelphiu.

    Postup: 1. Odbaretovačom som sňal z remienka sponu. 2. Mäkkou gumou som opatrne, ale dôkladne prešiel najprv rub a potom aj líc oboch častí remienka. 3. Očistený remienok som vložil do misky a zalial octom s vodou (pomer 1:1). Použil som jablčný ocot a nechal som remienok odmáčať asi 4 hodiny. 4. Po vybratí som z nepolstrovaného remienka odstránil prebytok tekutiny savým papierom. Polstrovaný remienok som zabalil do savého papiera a zaťažil kvichtom. po štvrťhodine som papier vymenil a postup zopakoval. 5. Takto pripravené remienky som nechal sušiť na savom papieri do druhého dňa pri izbovej tepolote 23 st.C . Ten polstrovaný asi o 2 hod. dlhšie. 6. Suchý remienok som prezrel a našiel som krak, asi 5-6 mm dlhý. Na handričku som nabral minimnožstvo krému na topánky a krak som opatrne zatrel a asi po 5 min. jemne handričkou preleštil. 7. Asi po štvrťhodine som na suché remienky handričkou naniesol prípravok Philadelphia. Dá sa použiť aj jemná hubka. Philadelphia je na báze včelieho vosku. Používam ju bežne na ošetrenie kožených búnd a iných častí odevu. Na webe je k mání za neveľký obolus. Po chvíli som tie remienky ešte handričkou akoby preleštil. Výsledok ma milo prekvapil. Po zápachu ani stopa, iba jemná vôňa. Koža zostala poddajná, čistá a znova použiteľná.

    Portál Aktuality uverejnil niekoľko hĺbkových analýz o demografickom vývoji sveta a Europy. Konštatuje sa v nich, že naša Zem je beznádejne preľudnená a v blízkej budúcnosti sa dá očakávať ďaleko vyššia migrácia z preľudnených oblastí Afriky,blízkeho Východu a aj iných krajín a nie len do Europy. Toto je podľa mňa primárny problém, ktorý musia vyriešiť lídri vyspelých krajín a svetových organizácií. Problém chovu dobytka sa tak stal problémom sekundárnym ergo až terciárnym. Jeho riešením totiž riešime znova iba dôsledok - spôsob obživy rastúcej populácie a nie príčinu, teda tú rastúcu populáciu na Zemi. Články sú zaujímavé a hodné pozornosti. Dobre korešpondujú s prognózami, ktoré sa objavili aj v časopise 21. století už tesne po roku 2000. Ten dobytok a aj iné druhy zvierat, jednak slúžiacich na obživu, jednak na komplexné spracovanie ako surovina, sa tu budú musieť, pri súčasnom vývoji, chovať stále vo väčšom množstve a výroba hodinkových remienkov je iba kvapkou v mori mnohých iných výrobkov z kože. Aj ak by sa výroba kožených remienkov okamžite skončila, koža ako surovina sa bude používať na inú výrobu aj naďalej, či sa to milovníkom ekológie páči alebo nie. Dovolím si ešte poznamenať, že ekologickí aktivisti v krátkom či strednom časovom horizonte nemajú šancu so svojimi názormi uspieť. Zo 7 a pol miliardy obyvateľov by minimálne sedem miliard ich agitáciu a dôvody ani nepochopilo. Takže podľa môjho názoru - ak remienok, jednoznačne z prírodnej kože.