Posts by Branislav

    nerozumeli sme sa... mal som na mysli že tie nové ruské vojenské "Amfibie" :) nemajú zaručenú odolnosť voči magnetizmu. a či je Faradayova klietka riešením proti radioelektronickému boju tým si nie som istý. REB je relatívne široký pojem a súčasné systémy sú myslím slušne sofistikované - v tomto smere sú práve Ruské systémy na mimoriadne vysokej technologickej úrovni, takže také jednoduché to asi nebude... ale nie som odborník takže na odbornú debatu to so mnou asi nebude :)

    mas pravdu @Spartan avšak ja si myslím že keď už majú vyvinuté vlastné hodinky a domnievam sa že Don2008 má pravdu - tieto vojenské sú zrejme modifikované Vostok Amfibia, navyše relatívne lacné - (Amfibie stoja pokiaľ sa nemýlim cca 60€) tak nie je dôvod nakupovať drahšie zahraničné. Zároveň treba brať do úvahy medzinárodné sankcie voči RF a tiež fakt že Rusko sa v súčasnosti či už z dôvodov politických alebo ekonomických, prípadne kombináciou oboch snaží pokryť svoje potreby výhradne z vlastných zdrojov. V prípade zákaziek pre armádu je tento fakt asi viac ako pochopiteľný.

    Jednou z požiadaviek Ministerstva Obrany RF bolo aby hodinky boli mechanické a to z dôvodu používania moderných bojových prostriedkov na potlačenie elektronických systémov protivníka. Takže ide o to aby boli hodinky použiteľné aj v prostredí zarušenom prostriedkami REB (rádioelektronický boj). Majú sa vyrábať dvoch modifikáciách - jedna s trochu neštandardnou vodeodolnosťou 20m a druhá s vodotesnosťou 100m. Okrem toho by mali byť nárazuvzdorné, videl som video kde po nich prešli osobným vozidlom a na rozdiel od notoricky známych testov Traserov P 6600 Type 6, tieto ruské boli položené na tvrdom podklade, nie na piesočnej poľnej ceste ako Trasery. I keď zase ruské boli v tom taktickom "remienku". To je asi tak všetko čo o nich viem...

    Jednou z požiadaviek Ministerstva Obrany RF bolo aby hodinky boli mechanické a to z dôvodu používania moderných bojových prostriedkov na potlačenie elektronických systémov protivníka. Takže ide o to aby boli hodinky použiteľné aj v prostredí zarušenom prostriedkami REB (rádioelektronický boj). Majú sa vyrábať dvoch modifikáciách - jedna s trochu neštandardnou vodeodolnosťou 20m a druhá s vodotesnosťou 100m. Okrem toho by mali byť nárazuvzdorné, videl som video kde po nich prešli osobným vozidlom a na rozdiel od notoricky známych testov Traserov P 6600 Type 6, tieto ruské boli položené na tvrdom podklade, nie na piesočnej poľnej ceste ako Trasery. I keď zase ruské boli v tom taktickom "remienku". To je asi tak všetko čo o nich viem...

    :) nesudili ho, bol pred odbornou komisiou kde po amputacii koncatiny musel dokazat ze napriek tomuto hendikepu je stale schopny vykonavat profesiu armadneho potapaca. ta komisia bola zlozena z lekarov a dostojnikov a mali posudit Brashearovu sposobilost. uz sa nepamatam ako to bolo presne, ale jednou z podmienok ktoru musel splnit bolo tusim prejst v tazkom potapacskom obleku niekolko (snad 10 ci 12?) krokov a jemu sa to s velkym vypatim sil, ale predsa len podarilo. podotykam ze tych "par" metrov musel prejst na súši (v miestnosti) teda nie vo vodnom prostredi kde plati Archimedov zakon. myslim ze malokto z nas si dokaze predstavit aka je to namaha aj pre zdraveho cloveka, ten hlbkovy oblek totiz nie je prave najlahsi. Brashear to vsak napriek vsetkemu a vsetkym racionalnym predpokladom zvladol a komisia nakoniec musela ocenit jeho nezlomnu volu a uznali ho sposobilym pokracovat v sluzbe. takze si asi videl ten spravny film :)

    @posol33 - ďakujem, to si cením. som priamo z Komárna takže Nitra je v dosahu :) momentálne som trochu viac zasekaný ale ak budeš mať chuť, náladu a Tvoja ponuka bude stále platná tak snáď niekedy v marci by to šlo. taký hodinársky mikro zraz. to by sme potom mohli čosi dohodnúť, určite budem rád :)

    v poslednej dobe - a to relatívne dlhej dobe uvažujem a zvažujem... raz prevažujú racionálne argumenty, inokedy tie emotívne. potom vzácna zhoda a to mám pocit že je rozhodnuté. nové Monštrá s kalibrom 6r15 KONEČNE bez day/date, alebo práve Lüm-Tec s pre mňa veĺmi príťažlivým tvarom puzdra a nadôvažok teraz keď LM použili švajčiarsky kaliber už aj s ďaĺšou nezanedbateľnou pridanou hodnotou. týmto sa misky váh pomaly ale isto začínajú nakláť. zrejme už začínate tušiť v koho prospech. preto môj príspevok či skôr úvaha na tému rozmer. ach, máme to poniektorí hodinkomániou postihnutí fakt ťažšie ako zvyšok "zdravej" populácie

    to je na zváženie, určite by to chcelo vyskúšať naživo. Vy ktorí ste tú možnosť mali keď boli v akcii ako putovné si ich bez výnimky chválite. ale ja mám obvod zápästia 170mm a to je fakt trochu málo na takéto rozmery. jasné že pri klasickom puzdre je to už mimo rámec, s cushion tvarom skúsenosť žiaľ nemám :( snáď sa mi raz podarí na nejaký zraz alebo navštíviť Peťovu predajňu a možno zistím že v reáli je všetko úplne inak :)

    pochvala pre LM že pre modelovú radu M75 a M76 použili konečne ETU namiesto Miyoty, bez pochvaly pre mňa stále gigantický rozmer 44mm :( :( nechápem prečo je problém vyrobiť aj puzdro o rozmere 40mm keď to nebol problém napr. pri M66 Cobalt :( pritom by to boli myslím slušné a veľmi univerzálne hodinky na každú príležitosť s nadštandardnou lumi, neprehliadnuteľným tvarom puzdra a zrejme aj kvalitným spracovaním. Až na spomínanú absenciu "štandardnejších" alebo inak povedané nositelnejších rozmerov. škoda, veľká škoda :(

    :) Ty si ale srandista :) to už by bola poriadna šleha! myslím že to by sa cenovo pomaly blížili k Roládam. Uplne by stačila klasická prachsprostá 316L. Aspon časť limitky mohli spraviť oceľovú. V kombinácii s tým famóznym, úchvatne modrým ciferníkom by podľa môjho skromného názoru tie hodinky vynikli ešte viac. Inak s Tebou musím súhlasiť - dýnko je jednoducho neuveriteľné! Ochrana korunky by sa určite zišla ale inak sú rozhodne veľmi vydarené. Osobne sa mi veľmi páčia indexy (teda keby boli tiež oceľové) :) a konečne má aspon pár ľudí triezvy úsudok a použili NORMÁLNY rozmer a neznásilňovali to na povedzme na 45mm! takže máme normálne nositeľné hodinky aj keď na úkor nenormálnej ceny :) :)

    film a De NIro obzvlášť bol skvelý... a "Cookie" Brashear dokázal niečo čo bolo a je za hranicami ľudských možností. Nadôvažok sa vysporiadal s rasovou diskrimináciou na spôsob "Tuskegee Airmen" až na to že proti nej bojoval osamotený a bez akejkoľvek podpory. Veľká pocta a uznanie Veľkému Mužovi! Hodinky ako pocta výnimočnému človeku sú od Orisu skvelý počin a zaslúžia si za to pochvalu. Sú "fajné a pěkné" , ale ako som už poznamenal v niektorom vlákne : bronz je skvelý materiál - ale na sochy. Mnohým sa bronzové puzdro bezpochyby páči a chytí preňho zaujímavu patinu, a viem že ma tu za väčšina z Vás asi tvrdo skritizuje, ale na mňa subjektívne tá patina pôsobí ako kus hrdzavého železa. Ale ako vždy prezentujem jedine svoj subjektívny názor.

    @mapo neviem, možno to už v súčasnosti majú doriešené, požitím kvalitnejšieho plastu a takéto zožltnutie viac nehrozí, v minulosti som ale viackrát videl Casiá čo boli pôvodne evidentne biele. Po takejto "patine" asi netúži nik aj keď ide len o "plasťáky" za cca stovku

    @mysiak vdaka za povzbudenie :) to je dobrý postreh aj správny prístup a postoj. Asi to tak jednoducho je aj keď ja od hodiniek očakávam trochu viac ako povedzme od rýchlovarnej konvice :) Všetko je to o masovej výrobe i keď Honzov príspevok by do tejto masovky patriť nemal.

    Inverzný displej - veď práve že aj ja som sa tej čitateľnosti trochu bál ale nie je to vôbec tragické i keď občas je nutné si "prisvietiť"

    @kotuc20 ano, sú nepochybne zaujímavé a myslím že sa páčia viacerým, nebyť tej závady tak som s nimi nadmieru spokojný, zažili už aj prácu s krompáčom aj štiepanie dreva, aj tvrdšiu prácu a sú fakt odolné, škoda že sú limitky, keby som to bol býval vedel zobral by som ešte jedny v nádeji že už budú bez závady.

    Ano, Honzo, to ja mávam pri hodinkách pravidelne. Prakticky som doteraz nevlastnil žiadne ktoré by nemali nejakú skrytú závadu. Síce to neboli nijak výnimočné modely ani žiadne extra renomované či drahé značky, ale dosť ma to odradilo od ďaľších nákupov. Zvlášť pokiaľ počujem alebo čítam informácie ako je napr. tá v Tvojom príspevku, prípadne už takmer notoricky spomínaná Miyota 8215, alebo ako písal Myšiak že podobným neduhom ako Miyota trpela aj 7750. To už je potom fakt vopruz keď sa už človek prakticky nemôže spoľahnúť ani na vychytených výrobcov a osvedčené modely či kalibre.

    ano, obycajne 5600 su klasika, model ktory, ak sa nemylim sa vyraba 30 rokov, osvedceny, nenapadny, clovek by si povedal ze na nom niet co pokazit. Potreboval som hodinky na každodenné otĺkanie, o ktoré by som nemusel mat obavy, nemusel sa o ne nijak starať ani byť zbytočne úzkostlivý. Uvažoval som práve o 5600-vkách a keď sa objavila limitka 5600BB , mrkol som nejaké recenzie na Youtube a hoci som sa trochu obával inverzného displeja, neváhal som a ako sa vraví "šiel som do nich" . Kupoval som cez autorizovaného dealera na Vajnorskej, Ba. Prvý dojem absolútna spokojnosť, nijaké zbytočnosti, striedmy až strohy dizajn, žiadne nápisy, len 4 funkcie ktoré som na vlastný údiv neraz aj reálne využil a začal pravidelne používať. Dokonca aj ako zarytý odporca akýchkoľvek komplikácií pri mechanikách musím uznať že to čo mi ponúkol tento model ma veľmi príjemne prekvapilo. A aj čitateľnosť inverzného displeja predčila moje očakávania. No asi najväčším prekvapením pre mňa bolo ze tento model je prudko návyková záležitosť a znesú toho fakt dosť. ALE! prvý problém a prvé sklamanie nastali po cca 2 týždňoch keď som si všimol že displej je zvnútra poškodený. Mikroťukanec na poslednej sekundovej cifre viditeľný pod určitým uhlom ale bol tam. Niečo podobné poškodeniu čelného skla od odletujúcich kamienkov. Pravdepodobne výrobná závada ktorá prešla výstupnou kontrolou bez povšimnutia. Šiel som teda do predajne, vymenili mi celý modul. Potešil som sa a veril že to bol prvý a posledný problém. Žiaľ mýlil som sa :( Po čase som si všimol že akustický hodinový signál - to klasické dvojité pípnutie po uplynutí celej hodiny, ktoré sa pre mňa mimochodom stalo veľmi podstatným a navyše aj veľmi praktickým detailom, pretože mnohokrát som nemusel sledovať čas, len som sa spoľahol na túto "Casiovskú repetíciu" nefunguje! resp. funguje ale podľa nejakého záhadného náhodného algoritmu :( Niekedy "pípne" , inokedy nie. Občas funguje niekoľko dní úplne bez problémov akoby nič a potom z nejakého neznámeho dôvodu hodinový signál prestane byť funkčný. Alebo sa stane že je zvuk deformovaný alebo akoby priškrtený, prípadne pípne len raz namiesto dvojitého pípnutia. To už je ale závada ktorá sa ťažko reklamuje a musím dať zapravdu aj pánovi v predajni že v prípade reklamácie aj ťažko odsleduje. Takže je to taká funkcia- nefunkcia. No a do tretice môj postreh - vyslovene estetická záležitosť. Neviem prečo, ale sklíčko sa dosť špiní. Ostávajú na ňom všetky možné aj nemožné šmuhy, prach, doslova sa naň lepí akákoľvek nečistota a nejde to ani poriadne vyčistiť. Ale dá sa s tým žiť i keď od odolných hodiniek by som očakával odolnosť aj v tomto smere. Osobne ma dosť prekvapuje a je pre mňa nepochopiteĺné prečo na Géčka už dávno nepoužívajú Gorilla Glass. Cena by tým stúpla minimálne, a odolnosť násobne. Tak trochu rozsiahlejšia analýza, nechcem nikoho odradiť, hodinky stále používam a nebyť uvedených problémov tak som nadmieru spokojný. S najväčšou pravdepodobnosťou som mal "šťastie" a vychytil práve ten "správny kus" :(

    No teda! tak toto by ma poriadne žralo! :( Konkretne takyto defekt by som urcite nedokazal stravit. Nehovoriac o tom ze toto uz nie su hodinky za tri ci päť stoviek. Mimochodom mnou spominane Bell X-1 su osadene kalibrom 821A takze sa obavam ze ide len o modifikaciu 8215 :( asi sa treba drzat osvedcenych kalibrov, 2824, Sellita SW200, Soprod A10, pripadne ak teda Miyota 9015... Powermatic 80 je udajne tiez bezproblemovy, aspon mi to tvrdili v Auparku. Moja zasada je obecne taka - i ked akurat v tomto pripade to zrejme nie je ten skutocny dovod - cim menej komplikacii, tym menej KOMPLIKÁCIÍ :) (s hodinkami vseobecne) , teda tym mensia sanca ze sa cosi pokazi...

    aha, takze vravis aj dalsi vyrobcovia mali podobny problem. No ak som to pochopil tak islo o povedzme nespravny rozostup zubov. Tak napr. pri prevodovke v aute by to mohol byt celkom cvrkot :) :) Kazdopadne velmi zaujimave informacie. Mne sa celkom pozdavaju aj Laco Bell X-1, nejdem ich sice kupovat zajtra ani o tyzden ale padli mi do oka tak si ma aspon ukludnil ze ostatne kalibre Miyota uz tymto neduhom netrpia. No a k tym Monštrám - iste, štyri stovky mozu za istych okolnosti vyznievat v neprospech Seiko ked napr. Štajny v plus/mínus podobnej hodnote majú švajčiarske kalibre, ja to ale hodnotim z viacerych aspektov. Nie ze by som mal na rozhadzovanie, ale pre mna dost vyznamnu ulohu zohrava spominany rozmer, pridana hodnota je povestna lumi, sirka tahu/ remena 20 mm, minusom pre mna dost podstatnym je absencia zafiru ale ja uz "radovankam" prilis neholdujem, takze v tomto ohlade by u mna netrpeli :)

    @mysiak - Mišo dakujem za info , o tejto zavade som nevedel... To uz je trochu technickejsi problem pri navrhu kalibra, resp. dimenzovani ozubenia :( Myslim ze taketo faux pas by sa "renomovanému" vyrobcovi stat nemal a ked uz, tak by takto navrhnuty kaliber nemali dalej vyrabat. Ked sa nieco podobne stane vyrobcovi automobilov tak zorganizuje zvolávaciu akciu i ked pri hodinkach si to nedokazem dost dobre predstavit, zvlast v takomto pripade ked je zle spocitane v podstate sukolesie. Co k tomu dodat, asi len ze to slovo RENOMOVANY ktore som vlozil do úvodzoviek tam asi patri pravom....

    @EDY - vdaka za foto Tomáš, ano uz si spominam ze sa objavili v niektorom vlakne a zopar ludi malo vyhrady... No, indexy su menej vydarene ako pri pôvodných Monštrách, ale zvysok je podla mna rozhodne sikovnejsi. A hoci ten kyklop je trochu zbytocny, pre mna osobne je to mensia vada na krase ako day/date. 400 € je stravitelnych. Uz len ten zafir a su to hodinky ako stvorene na kazdodenne nosenie do necasu aj nepohody. A este trochu spat k teme - uz som sa Ta na to kedysi pytal ale pamatam sa dobre ze tie Tvoje "Glycíny" maju priemer 36mm? Ta fotka kde su polozene na letovom denniku je vazne podarena a ten kozeny NATO strap im velmi sekne. Ciste zo zvedavosti - kde si zohnal taku original rekvizitu, vidim tam zaznam z letovych akcii nejakých Hellcatov... To sa zase hned tak nevidi. A tiez ma zaujima ten remen - je to origos z nejakých hodiniek, zakazkova vyroba, alebo nieco ine? Pekna patina, tie hodinky na nom krasne vyniknu...