Posts by bejduko

    Poctou Medzinárodnému geofyzikálnemu roku, ktorý sa konal od 01.júla roku 1957 do konca roku 1958, bol chronometer Geophysic. Ten bol, ako symbol presnosti a spoľahlivosti, predstavený práve v roku 1958 a už vo svojej dobe odolával magnetickému polu o sile 600 gaussov. V priebehu minulého roku uviedla manufaktúra JLC jeho ďalších troch pokračovateľov, a to 800 variácií v oceli, 300 v ružovom zlate a symbolicky 58 v platine. Hlavná vec, teda okrem dizajnu púzdra, ktoré ich spojuje, je práve uložený Calibre 989/1, považovaný za jeden z vôbec najpresnejších strojčekov vyrábaných manufaktúrou v Le Sentier. Jedná sa o 4Hz automat o výške 3,3 mm, do ktorého sa zmestilo 202 súčiastok, a to vrátane pérovníka dodávajúceho 43 hodinovú rezervu náťahu. Okrem nápisu Geophysic na ciferníku pripomína názov modelu tiež šróbovacie viečko zdobené znakom zemegule, rovnako ako oficiálny znak významnej medzinárodnej akcie, na ktorej sa podielalo 46 zemí.


    Jaeger-LeCoultre Geophysic 1958
    Ref.: Q8002520
    Kaliber: Calibre 989/1, automatický náťah (4Hz)
    Rezerva: 43 hodín
    Púzdro: 18kt ružové zlato
    Priemer: 38,5 mm
    Výška: 11,3 mm
    Vodotesnosť: 100 m
    Remienok: aligátor
    Limitovaná edícia: 300 kusov
    Cena: 18.000 €







    Zdroj: watch it, internet.

    Hongkongský obchod s luxusnými hodinkami Elegant dal pre svojich zákazníkov zhotoviť špeciálnu edíciu dvadsiatich exemplárov modelu Endeavour Dual time. Od klasickej varianty sa však odlišuje hlavne po stránke dizajnu. Titánové púzdro, novo vyvedené v tlačiarenskej čierni, bolo povrchovo ztvrdené a farbené technológiou DLC, ostatne ako samotný remienok z aligátora. Ciferník bol zahalený do antracitovej šedej a dáva tak vyniknúť ešte temnejším ručne aplikovaným indexom, na ktoré ukazujú rovnako farebné ručičky. Jedinou výnimkou je tmavo červená centrálne umiestnená ručička, ktorá využíva hodinový posun a slúži ako indikátor času v druhej časovej zóne. Kaliber HMC346 s trojdennou rezervou náťahu tradične využíva 2,5 Hz zotrvačku so Straumannovým vláskom, ktorý si manufaktúra zo Schaffhausenu vyrába sama, rovnako ako ostatné súčiastky, ako je zlatá kotva a krokové kolo. Krokové ústrojenstvo sa dá naviac v prípade nutnosti servisu celé vymeniť, a to ako jeden diel.


    H.Moser & Cie Endeavour Dual Time
    Ref.: 1345-0500
    Kaliber: HMC346, automatický náťah (2,5 Hz)
    Rezerva: 3 dni
    Funkcie: hodiny, minúty a GMT centrálne, sekunda decentrálne
    Púzdro: titán
    Priemer: 40,8 mm
    Vodotesnosť: 50 m
    Remienok: aligátor
    Limitovaná edícia: 20 kusov
    Cena: 17.000 €







    Zdroj: watch it, internet.

    takže hodinky idú ako nové, absolútne nič im nieje, dokonca idú na sekundu presne :)
    čiže boli v mrazničke vyše 10 hodín, a rozmrazoval som ich pod tečúcou studenou vodou asi 3 minútky.
    a teraz sa chystá test č.2 :mrgreen:

    Jedným z miest, kde inšpirácia číha na každého s chuťou tvoriť, sú umelecké múzeá. Krásnym príkladom je Roland G. Murphy, ktorý založil hodinársku značku RGM v roku 1992 a jeho novinka Baseball in Enamel.Tento skvost vznikol na základe historických vreckových hodiniek Waltham z roku 1892, ktoré boli vystavené v Národnom múzeu hodiniek a hodín v Pensylvánii, a to v sekcii unikátov so smaltovanými ciferníkmi. Ako správny americký hodinár sa teda rozhodol pripraviť súdobé americké hodinky, pripomínajúce klasický americký šport. A výsledok ? Ručne maľovaný ciferník je okázalou replikou pôvodnej kresby, a to vrátane stupnice s rímskymi číslami. Grand feu smaltovaný ciferník, vypalovaný v peci pri teplotách dosahujúcich 900°C, však naviac dotvára originálne Keystone ručičky z ocele kalenej do modra. Z ocele sú vyrobené aj šróbiky uchytavajúce originálne tvarované a ručne dekorované mostíky manufaktúrne vyrábajúceho strojčeka Calibre 801, ktorého zotrvačka bije frekvenciou 2,5 Hz. Všetkých desať kusov limitovanej edície naviac zdobí nápis ,,Pennsylvania series´´, pretože práve z tohoto štátu na severo-východe USA pochádza nie iba zmienený kaliber ale aj púzdro.


    Ref.: PS801BB
    Kaliber: in-house Calibre 801 (2,5 Hz), manuálny náťah
    Rezerva: 44 hodín
    Púzdro: oceľ
    Priemer: 43,3 mm
    Výška: 12,3 mm
    Sklíčko: zafírové, aj zadné
    Vodotesnosť: 50 m
    Remienok: aligátor
    Limitovaná edícia: 10 kusov
    Cena: 12.000 €






    Zdroj: watch it, internet.

    automat - čiže mechanický stroj s nadstavbou automatu
    ten automat je iba doplnok k mechanickým hodinkám aby si ich ľudia nemuseli stále naťahovať. Ale primárny náťah je ručný cez korunku, keď hodinky stoja ! a potom nosením dostávajú ďalšiu energiu na fungovanie. už to tu bolo rozpisované niekde.

    Pokiaľ hodinky stoja a chcel by si ich dotiahnuť doplna iba trasením hodín alebo nosením tak min.12 hodín trasieš hodinky. A preto treba naťahovať cez korunku - 20 - 50 otočení (podľa toho aký kaliber).

    áno som si istý. a to mi je jasné že funkce ručiček je spojená s dátumom, ale keď pretáčas dátum/klopíš tým že točíš ručičkami nič nepoškodíš. veď predsa keď si nastavuješ dátum na 28. tak si ho nastavíš na 27. a potom prejdeš ručičkami raz cez polnoc aby preskočil dátum na 28. a potom už si nastavíš presný čas, doobeda alebo poobede, aby sa ti neprehodil dátum na obed.
    ja si nemyslým že je to téma do pranice. podľa mňa to je jednoduché :)