Posts by bejduko

    Zakladateľ firmy Louis Erard, sa narodil v roku 1893. O 36 rokov neskôr, zakladá so svojím spoločníkom v meste La Chaux-de-Fonds firmu Louis Erard & André Ferret, ktorých prvé hodinky sa objavili v roku 1937. Spoločníci sa ale v roku 1942 rozišli a až do roku 1980 firma vyrábala iba púzdra pre ostatné hodinárske firmy. V roku 1992 sa objavili vážne finančné problémy, firma zmenila majiteľa a presťahovala svoju centrálu do mesta Le Noirmont, kde sídli dodnes. Po desaťročnom ,,spánku,, firmu kúpili súkromný investori, ktorí značku Louis Erard opäť oživili. V roku 2006, kedy firma oslávila svoje 75. výročie sa vrátili štyri modely z rady Collection z roku 1931 a prvýkrát predstavila model so zlatým púzdrom. V roku 2007 vyrobila 50-tisíci kus hodiniek a prvýkrát ponúkla dámske hodinky, kolekciu Emotion. Do oblasti vysokej hodinárčiny značka Louis Erard vstúpila v roku 2009, keď v spolupráci s firmou Soprod SA vyvinula svoj prvý vlastní kaliber a o rok neskôr sa už hodinky so zlatým púzdrom stali bežnou súčasťou ponuky firmy a celková produkcia od roku 2003 dosiahla 100-tisíc kusov. V súlade s tradíciou švajčiarskeho hodinárstva firma vyrába iba mechanické hodinky. ,,Mechanické hodinky nie sú stroj. Je to živý organizmus.´´ hovorí firemné motto. Naviac sa firma pýši tým, že poskytuje svojim zákazníkom hodinky vysokej hodinárčiny za prijateľnú cenu. Cena hodiniek v oceľovom púzdre sa pohybuje v rozmedzí 500 až 3.000 € a modely s púzdrom z ružového zlata v rozmedzí 3.900 až 9.000 €. V súčasnej dobe má firma 26 zamestnancov vrátane 9 hodinárov. Dodáva svoje hodinky do 60 krajín, vrátane ČR. Najdôležitejším trhom sú pri Švajčiarsku Taliansko, Rusko, Belgicko. V čele stojí Alain Spinedi. Novinkou roku firmy Louis Erard je model z rady Excellence, Excellence Regulator Power reserve, ilustrujúci fakt, ako výborne firma zvláda výrobu veľmi náročných modelov. Novodobé regulátory, teda hodinky, kde je rozdelená funkcia udávania hodín a minút, sú poctou presným námorným časomieram éry minulej. Púzdro je vyrobené z ocele, má priemer 40 milimetrov a je vodotesné do 50 metrov. Horné sklíčko je zo zafíru potiahnutého antireflexnou vrstvou z obidvoch strán. Spodné viečko je bohato zdobené. Vnútri púzdra je kaliber ETA 7001 RE 9 s ručným náťahom a s pridaným firemným modulom ukazovateľa rezervy náťahu na pozícii 9. Graficky veľmi čistý ciferník podtrhuje jednoduchý číselník sekundovej ručičky. Spoločenský charakter modelu doplňuje čierny krokodílí remienok.


    Druhou novinkou z rady Excellence je model Open Balance, ktorý odhaľuje v dolnej časti ciferníku u čísla 6 pohľad na srdce strojčeka, na nepokoj. Pohľad na celý stroj odhaľuje zafírové spodné viečko. Púzdro modelu o priemere 40 milimetrov je z ocele a vodotesnosť je do 50 metrov. Hodinky poháňa automatický mechanický kaliber Soprod SOP A10BV-2. Ide o klasický troj-ručičkový spoločenský model so strieborným číselníkom a výraznými rímskymi číslicami, po ktorých putujú elegantne modrené listové ručičky.


    Modelová rada 1931 sa tento rok prezentovala modelom Vintage Small Second vyrobeným v limitovanej edícii 500 kusov. Ako naznačuje názov ide o reedíciu klasického modelu firmy Louis Erard, samozrejme obohateného súčasnou vyspelou hodinárskou technológiou. Už na prvý pohľad ide o klasické troj-ručičkové spoločenské hodinky, ktoré pútajú pozornosť elegantným oceľovým púzdrom o priemere 40 milimetrov, a zrejme ešte väčšiu pozornosť vzbudí klasický vyvážený ,,čierno-biely´´ ciferník s výraznými číselnými indexami, malým číselníkom sekundovej ručičky so železničnou škálou, ktorého opakom je ukazovateľ dátumu. Hodinky poháňa automatický kaliber Sellita SW-290, ktorého bohato zdobený rotor je viditeľný cez spodné zafírové sklíčko. Každý kus tejto limitovanej edície je na spodnej strane označení poradovým číslom od 1 do 500.


    Ďalším vintage modelom je Vintage Chronograph vyrobený v limitovanej edícii 500 kusov. Ide o chronograf, grafikou ciferníku vychádzajúci z predchodcov z 30. rokov minulého storočia, konkrétne z roku 1931. Oceľové púzdro vodotesné do 50 metrov má priemer 42,5 milimetra a na obvode spodného zafírového viečka sú modely očíslované číslami od 1 do 500. Mechanický automatický kaliber ETA 7750 Valjoux sa pýši dekorovaným rotorom. Chronograf ponúka základné časové funkcie troch centrálních ručičiek, ďalej tiež ukazovateľ dátumu, dňa v týždni a chronografové sčítače - 12 hodinový, 30 minutový a ďalej tiež malý číselník sekundovej ručičky. Súčasťou prezentačného boxu sú aj štýlové písacie potreby. Remienok z černej kože má krémové štepovanie.


    Komplikovaným modelom je aj Chronograph Moon Phase 24 Hours Gold. Jeho púzdro je z 18 karátového ružového zlata a má priemer 42 milimetrov. Komplikácie na striebornom číselníku sú usporiadané veľmi prehľadne a o ich chod sa stará automatický kaliber ETA 7751 Valjoux. V 30 minutovom sčítači pri čísle 12 sú integrované ukazovatele dňa a mesiaca, dátum odčítava štvrtá centrálná ručička s miskovitým zakončením po obvode číselníka. 12 hodinový sčítač je umiestnený pri čísle 6 a v ňom je i ukazovateľ mesačných fáz. Ani posledný sčítač, ktorý vidíme na ciferníku pri čísle 9 nieje iba jednoúčelový. Jednak slúži ako malá sekundová chronografová ručička a ďalej tiež ako indikátor 24 hodinového cyklu. Tým pádom pred sebou máme hodinky pre orientáciu cestovateľa cez časové pásma, ktorý nestratí prehľad o domácom čase. Ku zlatému púzdru nutne patrí krokodílí remienok hnedej farby s 18 karátovou zlatou sponou.


    Konečne prichádza na radu model športových hodiniek, a to Heritage. Sofistikovaný, výkonný a mužný. A na remienku z pre firmu Louis Erard neobyčajného materiálu, ako sa na športový model sluší a patrí. Je z čierneho hrubého textilného materiálu s oceľovou preklápacou sponou. Chronografický kaliber ETA 7750 Valjoux je umiestnený do oceľového púzdra o priemere 42 milimetrov a vodotesný do 50 metrov. Zafírové sklíčko je obojstranne pokryté antireflexnou vrstvou a priehľadné je i spodné viečko. Dynamiku dodávajú ciferníku tri modré chronografové sčítače (30 minutový pri čísle 12, 12 hodinový pri čísle 6 a sekundový pri čísle 9) a zdvojená orientácia v čase, ukazovateľ dňa a dátumu.


    Zvláštnosťou je pánsky model 1931 Men´s Moon Phase. Oceľové púzdro má priemer 42 milimetrov a je vodotesné do 50 metrov. Kaliber ETA 2824 je doplnený modulom Dubios Doprat 9000 a je viditeľný cez spodné zafírové sklíčko. Prídavný modul zaisťuje chod ukazovateľa mesačných fáz. Veľmi príjemnou záležitosťou je štvrtá centrálna ručička s miskovitým zakončením, ktorá po obvode šedého ciferníka indikuje aktuálny dátum. Ďalej na ciferníku nájdeme v hornej polovici ukazovateľ dňa a mesiaca a v dolnej časti už zmienený ukazovateľ mesačných fáz. S farbou ciferníku sa zhoduje aj farba koženého remienku s oceľovou sponou.


    Ďalšia tohtoročná novinka je súčasťou rady ,,1931´´. Je to opäť chronograf s automatickým kalibrom ETA 7750 Valjoux, ktorý dodáva energiu trom chronografovým sčítačom a ukazovateľ dátumu pri čísle 6. Elegantná hnedá farba číselníku doplňuje hnedý krokodílí remienok s oceľovou sponou.


    Firma Louis Erard ale nezabúda ani na dámy a ponúka im elegantné dámske modely vybavené ako automatickým, tak quartzovým kalibrom.



    Visconti Abyssus 3,000 m Deep Sea Scuba

    45 mm bez korunky v bronzovom púzdre s otočnou lunetou, 5 mm zafírové sklíčko, automatický héliový ventil na pozícii 6, 3.000 m vodotesnosť.
    Limitovaná edícia 133 kusov.

    Síce sú to veľké obludy ale zas proti gustu... :mrgreen:


    alebo klasická kolekcia:

    výroba in-house kalibru od Tag Heuer

    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.