Posts by miro016

    Zdravim, paradny clanok :)

    ludia co pri pohlade na cenu hodiniek nadavaju si musia uvedomit, ze ide o umenie dizajnu a mechaniky. Hodinky sa uz nekupuju pre zistovanie casu (ok, mozno nejake g-shock ), ale je to osobny kusok umenia, ktory mozeme nosit na ruke. K cene sa pridavaju naklady na roky vyvoja ( trebars strojceky s tourbillon-om). Kedze sa taketo hodinky nedaju vyrabat masovo, ide o privatny kus umenia a ked sa k tomu pripocita aj cena materialu (striebro, zlato, platina), tak maju aj investicny potencial. Niekto tu pisal, ze hodinky si budu udrziavat svoju realnu cenu(nie nominalnu, teda nebudu podliehat inflacii), ale oni ozaj mozu mat realnu cenu vyssiu pri predaji, ako pri nakupe. Ide o to, ze ak su tie hodinky jedinecne alebo su sucastou kolekcie, tak uz sa predavaju ako umenie a vtedy zberatelia radi priplatia viac, ako len "nadobudaciu cenu + inflaciu".
    Je to ako ked sa hovori, ze obraz sa po smrti maliara predava za ovela vyssiu cenu, tak podobne je to aj pri spickovych kuskoch hodiniek :)

    Pri quartzovych hodinkach sa ceni ich dizaj, avsak to "mechanicke umenie" sa tam uz vytratilo, ich vyvoj je jednoduchsi a rovnako aj produkcia, teda uz neide o tak exkluzivny tovar. Preto budu mechanicke hodinky stat vzdy viac, avsak vzdy sa oplati investovat do niecoho unikatneho. A ano, kazdeho maniaka fascinuje mechanika viac ako quartz :D

    Este k tomu investicnemu potencialu. Zoberte taky strojcek ETA 2824-2, co som cital, tak jeho predaj mimo SWATCH skupiny bude vyrazne obmedzeny. Ked si clovek kupi teraz tento strojcek ma takmer istotu, ze v buducnosti ho vyhodne preda, pretoze po rokoch bude urcite dopyt minimalne po originalnych nahradnych dieloch :)

    Snad som nepisal hluposti, co sa tyka hodinarstva, som novacik :)