Posts by horotec

    Luneta sa sklada z dvoch casti /tak to vyzera/ocele a samostatnej stupnice / pravdepodobne plast.Drviva vacsina dvojdielnych luniet je lepena obojstrannou paskou.Nahriat fenom,stupnicu vybrat,odstranit pasku,vycistit lepidlo,dat novu pasku,zalepit.

    Nelaka ta pozriet jednym okom po inej hodinarskej skole ako svajciarskej? Z takych Lange - Sohne,Original Glasshutte urcite nebudes sklamany,je to iny pristup k vyrobe kvalitnej casomiery.

    Hannes,trosku upresnim

    Lagavulin oficialne zalozena1816 / na cierno palili uz v roku 1742 / Johnom Johnstonom a hned nastupil jeho syn Donald Johnston

    Laphroaig oficialne zalozena 1815 / licencia od roku 1826 / Donaldom a Alexandrom Johnstonom.Donald vlastnil obidve palenice.

    Donald sa utopil v nadobe kde sa varila whisky v roku 1847.

    Rodina Johnstonovcov spolu z pribuznymi Hunterovcami viedli palenicu este viac ako 100rokov.

    Nic to nemeni na skutocnosti ze obidve palenice produkuju spickovu whisky.

    To fester4321,ja som chodil do skoly v Novom Meste nad Metuji / 1975 - 78 /,skus ich kontaktovat,majstrov odborneho vycviku sme mali priamo z vyroby.Vyucujuceho na predmet hodinove stroje sme mali p.Klofaca ktory bol absolventom skoly v Polnej,ak si dobre pamatam.

    Spartan,chapem ,toto je tema na rozhovor,pripadne ukazky z praxe.
    Trosku od veci.
    Jedna znama nemecka znacka patriaca do segmentu luxusnych vozidiel , bateriu v kluci nevymenis,kluc je zalepeny,po rozpileni kluca / zakaznik suhlasil,nemal ako otvorit auto a dostat sa z Bystrice do Bratislavy / zistis ze bateria je PRIVARENA o kontakty.Ci to este stale tak vyrabaju,neviem / skusenost stara asi 5 rokov /.To auto nestalo iba niekolko tisic Eur.

    To -hannes,trochu sme sa zamotali,preto uprednostnujem osobny kontakt.Pisane slovo niekedy nevystihuje podstatu veci.Ja som pisal o vyrobcoch strojcekov,nie znackach.MAKTIME jeden cas ukoncil vyrobu,ak funguju dalejmne nie je zname.
    A.Sorochov a Poljot Internationa je ta ista firma a strojceky nevyrabaju,iba upravuju.A pouzivaju aj Poljot kalibre automatov ako aj Slava automat.Vsetko v malych seriach,jedna sa o strojceky zo zasob.Teraz bude novy model od Sorochova osadeny Poljot automat / oznacoval sa ako De Luxe /cal.2415.
    Ak ma niekto zaujem pozrite http://www.konstantin-chaykin.com/

    Piccaso - otazka jednoducha,odpoved nie.V casoch ZSSR tych znaciek bolo viac / Poljot,Slava,Zarja,Voostok,Raketa.../,niektore boli na Ukrajine.Co sa tyka dnesnej ruskej produkcie,nesledujem to a moj prehlad v tomto smere je slaby.Chalani z tohto fora ak to sleduju by mohli pomoct.Pokial mi je zname,momentalne funguje iba Vostok a Raketa/ci je Raketa ruska,neviem kupil to zahranicny kapital a nieco sa spominalo o nejakej nadstavbe na zakladny kaliber robeny vo Svajciarku,v akom stave to je,neviem/.Ak mam dobre informacie Poljot uz nefunguje.Poljot kalibre prevzala do vyroby firma MAKTIME a udajne skoncili.
    V globale by som strojceky zaradil do strednej kategorie.Su kalibre ktore rad opravujem a su take ktore neznasam / to iste plati aj o inych vyrobcoch /.Co sa tyka spolahlivosti,tam je tazko nieco hodnotit.V case CSSR boli ruske ,ceskoslovenske a vychodonemecke hodinky dostupne sirokej verejnost,v obehu ich bolo nepomerne viac ako svajciarskych,je logicke ,ze aj do opravy ich chodilo podstatne viac.Svajciarske boli drahsie,ludia si davali vacssi pozor.
    Presnost hodin je dana uz v konstrukcnej kancelarii.Do uvahy sa brali take veci ako pouzite materialy,presnost vyroby,rentabilita.V ELTONE kde som chodil do skoly sa kupovali aj niektore diely ktore sa tam nevyrabali ale kupovali / pera,incabloky /.Vyrobene hodinky museli byt predajne,cize pocitane na kupyschopnost obyvatelstva.
    Jednoducho povedane,kup si hodinky s overenym kalibrom a staraj sa o ne / pravidelny servis /.
    Niektore veci sa tazko vysvetluju pisanou formou,vhodnejsi by bol osobny kontakt.

    Kaliber strojceka je internou zalezitostou vyrobcu.Poodla kalibru nezistis ci je strojcek kvalitny.Az po overeni casom a dlhsom pouzivani sa zisti ako na tom v kvalite je.Pri ruskych hodinkach prve dvojcislie je priemer strojceka dalsie cisla su od prevedenia komplikacii a pod.