Posts by Ivanhoe34

    Mechanicke hodinky nemam moc dlho, najdlhsie Seiko 5 SNZG15K1 - aktualne v sluzbach mojej polovicky ako tool. V poslednom case vyzera kaliber 7s36 po 2.5 rokoch pouzivania takto.

    Slapal spolahlivo, odkedy je tam tento pruser isiel asi pol minuty denne dozadu - nieco tam drhne a brusi. Hodinky nevideli poriadne vodu a tlakovkou pred casom aj tak presli.
    Uz spinkaju v sufliku a cakaju na hodinara, snad im pomoze... tak ako som tomu kalibru fandil, tak ma tento kus sklamal...

    Ostatne
    Steinhart 44 (Unitas 6497-1) bez problemov, 2 roky, cca +10s/den
    SKX013 7s26 - rok a kusok bez problemov, do +5s/den
    Damasko DA38 - ETA 2836-2, 2 mesiace, cca +5s/den

    Ludia dá sa nato prať ? bez toho aby sa mu niečo stalo ?


    Ano, mysiak to uz sice povedal, ja by som zdoraznil, ze podla mna sa to MUSI prat. Ja nato periem vo vlaznej vode s trochou prasku na farebne pradlo pomerne casto. Aj perlon takto periem. Treba to potom ale dobre parkrat vyplachat, nech sa ten prasok vyzmyva. Za chvilu je to v tomto teple suche. Nic sa tomu nestane, nemaj najmensie obavy...
    Je to proste savy material, ako kus oblecenia a ked sa parkrat spoti, nemam z toho dobry pocit.

    V noci som nemohol spat, tak som sa bavil s lumi Damasko-Steinhart. Prvy snimok, plne nasvietena. Druhy je po 20 minutach, ta ista expozicia, tie iste upravy.
    K vysledku asi tolko, ze napriek nepresvedcivej spodnej fotke Damaska dokazem v pohode citat celu noc, vidno zretelne aj bodky pri hodinovych indexoch a horny trojuholnik je nezamenitelny, jasne urcuje poziciu a odpocet casu je presny.
    Steinharty svietia krasne cerstvo nasvietene, ale tensia lumi vypln ruciciek je pri pohasnuti citit a lumi cisla potom tiez robia viac neporiadku ako parady...

    este doplnim myslienku...
    Mam rad kvalitne hodinky a pokial im nehrozi znicenie, tak ich mam rad pri sebe, na ruke.
    Robia mi radost a nechcem si ju upierat pokial to nie je nevyhnutne pre ich bezpecnost.

    G-shocky su nepochybne prakticke riesenie, no z hodinkoveho hladiska pre mna ide len o obycajny instrument.
    Sluzbu vykonaju na vybornu, lepsie ako ktorekolvek ine mechaniky.
    No nemal by som z nich tu spravnu hodinkovu radost...

    Minuly rok som mal v Bulharsku SKX013. A fakt ze boli potrebne, ak som sa chcel orientovat v case, smartfon bezpecne v kapse, nechcelo sa mi ho spotenymi, casto nakremovanymi rukami vytahovat. Na lodi, v mori atd... vsetko dali absolutne bez problemov - nato strap Phoenix prezil dodnes vsetky utrapy macania v mori a slnenia :)

    Tento rok k moru nejdeme, ale s najvacsou pravdepodobnostou beriem DA38, ved su to vlastne tooly do nepohody :)

    Tenkym baretam sa vyhybam aj ja, nech je ich povod akykolvek :) Inac zatial som drzal v rukach iba jeden par bariet v katastrofalnom stave - prisli na vintage hodinach a dost pravdepodobne boli pouzivane az do prichodu ku mne. Kupodivu nepraskli a fungovali, ale pre istotu leteli do kosa. V kazdom pripade som rad, ze aj take plnia funkciu, dodava to nadej a vieru, ze aj ostatne predsa len daco vydrzia :)

    Na deklarovany rozmer sa nespoliehaj, uz sa mi stalo, ze poslali kratsie. Na hodinkach som to zistil velmi rychlo, takmer hned bareta vypadla a nesedela poriadne. 20/19mm sa zamenit da, ja na rozlisenie pouzivam nielen "pin-to-pin" rozmer, ale porovnam aj samotnu trubicku.


    Ano, barety vydrzia vacsinou vsetko co bezne nosenie hodiniek obnasa. Verim ze aj tie lacne. Otazkou je dlhodobost spolahlivosti (vid vintage, tvoja vymena pre istotu :) ) a spravanie sa v extremnej zatazi.
    A samozrejme je tu este ten spominany pocit :)
    S tymi 20/19 asi budes mat pravdu, aj trubicka tam bola kratsia. Sadnut mozu, ale lahsie vypadnu...
    Tak sme to, zda sa rozobrali mozno obsirnejsie nez sme povodne chceli.... no ale ved aj na to je hodinkove forum :) Snad to zaujimalo aj zopar ostatnych kolegov ...

    Tak ono vzhladom k tomu, ze nemam nestandardne dierky na barety, pasuju mi aj tie obycajne. Ked to remen dovoli, pouzivam vzdy hrubsie a tam okrem pre mna nepodstatnych detailov rozdiel medzi 1 a 3 nevidim. Skusal som porovnat pruzinku (rovnaky odpor) aj volu do stran, vsetko rovnake ako "original". Mozno sa mi raz nejaka cina zlomi a hodinky poletia, ale moc tomu neverim. To uz skor povoli remen..Inac principialne nemam nic proti tym co dava vyrobca, len sa zle zhanaju a pri vela remenoch ich treba kupit za kufor (navyse netusim kde jednoducho objednat online, vsade maju len hnusnu lacnu cinu :) ).

    @Ivanhoe34 - tym ze #2 je rovnaka dlzka ako #1 si si isty? Z foto vyzera byt rozdiel aspon 1mm.

    Kiez by sa nikdy nikomu ziadna bareta nezlomila alebo neuvolnila :)
    3 mi sluzila spolahlivo v seikach SBCA001 a stale sluzi.
    2 je deklarovana ako 20mm, ono tych 20 je po zatlaceni pruziniek, takto roztiahnute su o dost dlhsie ako 20mm obe. Ten rozdiel sa strati, obe sadnu do 20mm roztece, no pozri to vypracovanie...
    cislo 2 som samozrejme nemal, nemam a nebudem mat odvahu pouzit nikde.

    Kvalitne svajciarske barety sa zhanaju online tazko. Jedine cez distributorov, na poziadanie v serioznych eshopoch. Ja som si par tych kvalitnych do zasoby zohnal po dohode s Toptime.

    A ono je to samozrejme aj o pocite. Ked mozem, doprajem svojim oblubenym hodinkam to najlepsie co viem zohnat...