Posts by Maquinista

    Pekné Orientky na leto :) ...prípadne aj celoročne :]

    Asi rok dozadu som túto značku úplne preskakoval a zámerne prehliadal. Nápis Orient mi bol krajne nesympatický a dodnes si myslím, že ktokoľvek v roku 1951 rozhodol o premenovaní spoločnosti na Orient, urobil veľkú chybu a pripravil sa tak o množstvo zákazníkov. X(
    Pomaly ale isto svoj xenofóbny :hehe: :gene3: názor prehodnocujem a myslím, že niektoré modely stoja za kúpu. Určite mám v dlhodobom pláne jedny do zbierky zaobstarať. Buď to budú nejaké s ukazovateľom rezervy chodu, alebo klasika Big Mako.

    Ahoj sunys. Ohľadom "značky" Wellington si sa už čo to dozvedela. Ja by som ti teraz rád poradil ohľadom darčeku pre priateľa. Investuj tých 200€ do niečoho, o čom vieš, že určite ocení. Isto má nejaké hobby, alebo záľuby.
    Ak mu však chceš silou mocou kúpiť hodinky, tak na tie Wellingtonky sa vykašli. Môžu vyzerať dobre a na prvý pohľad laika ohúria, luneta ako na Breitlingoch, priehľad na strojček, chronograf, všetko ako na luxusných hodinkách. Problém však je, že tieto sa luxusne len tvária. Preberajú dizajnové prvky z viacerých rôznych značiek a modelov. A aj keď nefejkujú nič konkrétne, sú to v podstate fejky. Aby som bol úplne úprimny, tak mám kamoša, ktorému takéto hodinky (podobné čínske skladačky) služia bez problémov myslím že už štvrtý rok. Ale ja osobne by som niečo také nosiť nemohol, pretože sa len na niečo hrajú. Hrajú sa na niečo čo nie sú a to proste nie je ono.
    Za 200€ - 250€ sa dajú zohnať pekné quartzové Tissoty, to je značka, ktorá má váhu aj vo svete hodiniek, aj medzi laikmi. Prípadne za ešte menej sa dajú kúpiť pekné Casia, alebo Festiny.
    Ak to chceš risknúť s automatickými, tak za tú cenu môžeš vybrať nejaké pekné Seika, prípadne Seiko radu 5 - tam toho bude na výber až až. Z japoncov môžeš ešte pozrieť Orient, alebo Citizen. Alebo nejaké Swiss Military by sa v tej cene dali nájsť tiež.
    Snáď som niečo pomohol. ;)

    Mne sa tie Ball páčia. Tá dátumovka mimo mi až tak nevadí.
    Zo zatiaľ uvedených by som sa ja rozhodoval v tomto poradí:
    1. Ball
    2. Oris
    3. Epos
    4. ML

    ...dôvody sú čisto dizajnové a subjektívne. :)
    Uvedené Seika sú na oblekových elegánov priveľmi zapratané a Tissoty "tučné". :]

    No myslím, že len preto, že majú WR200 ešte nemusia byť potápky :) ;)
    Správne potápky musia mať ešte k tomu WR, otočnú lunetu, poriadne lumi a šrubovaciu korunku (atď. atď.). :)

    Ale hodinky toť pekné... také elegantné univerzálky ku košeli do práce, aj do obleku na vešeľe. :)

    Pri hodinkomaniačení na nete som náhodou narazil na značku J.Springs. Zaujala ma zaujímavým dizajnom modelov a veľmi priaznivými cenami.

    Čo som sa teda dočítal:

    J.Springs je značka, ktorá vznikla v roku 2001 a je jednou z niekoľkých ďalších značiek patriacich pod vlastníctvo Seiko Instruments (SII). V automatických hodinkách používajú strojček s označením 676, alebo Y676, ktorý je kópiou známeho Seiko 7s26.
    Quartz modely používajú rovnaké strojčeky ako Seiko (Chrono, večný kalendár, bez komplikácií). Automatický strojček Y676 je prezentovaný ako Made in Japan, ale vraj je vyrábaný (montovaný?) v Malajzii. Na kvalitu to vraj nemá žiaden vplyv a hodinky sú dostatočne kvalitne, rovnako ako Seiko 5.

    Oficiálna stránka: http://www.j-springs.com

    Nejaké obrázky:

    Čo na nich hovoríte? Stretol sa niekto s touto značkou live?

    S tým predajom je to u mňa ťažké. Z automatov mám doma jedny Longines, Hanowy, Seika, teraz už aj Vostok E, + troje "fashion" quartzky z dôb minulých (Levis, CAT, atď.). No a zatiaľ nemám žiadne nutkanie sa hociakých z nich zbavovať. Možno najskôr tie quartzky, ale keďže ich citová hodnota asi prevažuje nad peňažnou, tak nemám čo riešiť. Som skôr hromadič, ako menič. :gene3: :)

    Už som si naivne myslel, že som z hodinkozberačstva vyliečený, ale priateľka mi na Vianoce kúpila "kvázi limitku" Vostok Europe Expedition North Pole-1 a som v tom späť :pascontent2: :)

    Začal som sa opäť po niečom obzerať, a keďže predmetom mojej dilemy sú Seika, ktoré sa nachádzajú v tejto téme, tak nerobím novú ale dávam to sem. Už dávnejšie sa mi páčili hodinky s pepsi lunetou a rôznymi racionálnymi aj neracionálnymi úvahami som došiel na dilemu:

    Seiko SKX009 vs Seiko SNZF15

    Skúsim zhrnúť plusy a mínusy oboch modelov, ako to vidím ja:

    SKX009
    Plusy:
    + Divers s WR 200m
    + šróbovacia korunka na pozícii 4 (praktickejšie ako na 3)
    + teoreticky sú o "radu" vyššie ako 5ky
    + Jubilee by mal byť kvalitnejší ťah ako na SNZF15
    + na http://www.creationwatches.com/ ich majú za neuveriteľnú cenu 133€
    Mínusy:
    - striktný divers dizajn
    - biely podklad day/date

    SNZF15
    Plusy:
    + univerzálnejší dizajn (prídu mi viac športové, univerzálnejšie, ako len divers)
    + priehľadný spodok (viem, je to somarinka, ale mne sa to páči :gene3: )
    + neviem prečo, ale krajšia luneta
    + tmavý podklad day/date
    Mínusy:
    - ťah
    - WR 100m
    - sú to 5ky
    - mala nešróbovacia korunka na pozícii 3
    - na http://www.creationwatches.com ich za úžasnú cenu 115€ už nemajú :/

    Perfektnú recenziu k SNZF15 napísal don2008 vo svojej téme "Čo nového v Hodinkove" :super: . Po jej prečítaní som bol na 99% rozhodnutý, že beriem SNZF15, no zaváhal som a už sa na creationwatches nenachádzajú a dilema je späť.
    Na niektorých plusoch až tak nelipnem a naopak žiadne mínusy nie sú tak vážne aby som ich nevedel odpustiť. Napríklad WR200m mi je sympatické, ale nie som žiaden potápač, aby som to vedel využiť. Maximálne budem mať väčšiu istotu, keď ich náhodou zoberem v lete k vode, ale to by mali prežiť aj 5ky s WR100. Jubilee ťah by mal byť teoreticky kvalitnejší, ale ten obyčajný na SNZF15 mi je akýsi sympatickejší...taký klasik.
    Strojček majú takmer identický 7S26 a 7S36. Okrem kameňov, tam myslím nie je žiaden rozdiel.

    Možno riešim somariny a asi každý z môjho okolia by povedal že určite a že som chorý... , ale verím, že vy tu podobne "postihnutí" :hehe: ;) ma chápete a pomôžete túto dilemu nejako vyriešiť.
    Kúpa mi nijako neponáhľa, lebo ešte stále sa vytešujem z vianočných Vostokov, na ktorých ma veľmi príjemne prekvapila kvalita spracovania aj presný a spoľahlivý strojček (je tam seiko NH35A :) )
    Najsamlepšie by bolo zobrať oba modely naraz do ruky a porovnať... verím, že by som sa možno rozhodol hneď, ale takto z fotiek je to ťažko.
    Kto to celé dočítal až sem tak :super:

    Vopred ďakujem za všetky rady, skúsenosti, postrehy, atď. atď. ... :)

    "Roby" wrote:

    Túto tabuľku by som určite nebral ako všeobecne platnú (hlavne 5ATM - pásmo)... Napr. v príručke k mojim Oris-kám sa vyslovene píše: "Hodinky Oris s vodotesnosťou menšou ako 10 ATM (100m) nemôžu byť nosené do vody." Tu je tabuľka:

    Je smutné, že značka ako Oris (a nie len tá), sama uvádza v manuále, že to čo je uvedené na hodinkách (5ATM - 50m) je vlastne blbosť. Vidno, že aj tu platí "Kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť." :/
    S nejakými fashion quartzkami, ktoré majú uvedené vodotesnosť 50m, by som sa samozrejme bál každej kvapky, ale od Orisiek, ktorých cena začína na 800€, by som čakal, že si za svojími symbolmi na veku aj budú stáť.