Posts by don2008

    "olinka6226" wrote:

    Na to som myslel aj ja,kupit si oboje len financie nepustia :D A hlavne ked idu vianoce,deti uz pisu zoznam darcekov :hehe:


    V tom pripade by som volil Fortis. Nazivo su to krasne hodinky, pekne spracovane, viac sa hodia ku beznym kazdodennym cinnostiam a nepotrebujes riesit dalsie investicie.
    Kazdopadne by som sa rozhodoval srdcom (pokial to penazenka dovoli) pretoze rozhodnutie rozumom ta uspokoji na chvilu, ale potom sa zacnu vynarat pochybnosti.

    "Giovany21" wrote:

    Gratulujem k skvelým hodinkám pomaličky ich budem mať skoro rok - kúpil som si ich na vianoce...
    Na oceľovom náramku majú 230 g ja mám obvod zápästia niečo medzi 17,5 - 18 cm...
    Ceny týchto hodiniek vôbec nie sú tajne nové v predajni stoja 3400 € - môžeš rátať 10 max.
    15 percentnou zľavou...


    Len doplnim, ze sa da pri kupe usetrit par stovak, ked sa kupia na gume, ale to za to nestoji. Ten tah je fakt dobry a k tym hodinkam sa hodi.

    Ak sa k tej oprave skutocne odhodlas, tak sem potom urcite daj fotky hodiniek po oprave a aj skusenosti s tym hodinarom. Skoro kazdy z nas ma nejake tie hodinky po dedovi a podobne, ktore by potrebovali ozdravnu kuru.

    Toto by zaujimalo aj mna. S Beckami a Omegami chodim do Sheronu a spokojnost. Co ale napriklad s Hamiltonom, Steinhartom a podobne. Vyskusal som hodinarstvo pri dvoch levoch a hodinara na Obchodnej a nebol som prilis spokojny. V jednom pripade sa mi vratili hodinky plne sajrajtu ako keby nad nimi obedovali a v druhom pripade som prisiel o ciernu vypln na indexoch lunety + poskriabane zadny dekel.

    Technologicky su namakane a dokonca sa mi tie nerezove pacia aj dizajnovo, co u Sinnu nebyva zrovna pravidlom, ale oznacit ich za absolutne univerzalne hodinky je trochu ulet. Vies si ich predstavit k obleku na seriozne jednanie? Ja teda nie.

    Svoj prvý príspevok na tomto fóre venujem svojim obľúbeným hodinkám Breitling Avanger Seawolf Steel.

    Máloktorá hodinárska značka dokáže v ľuďoch vyvolať tak silné emócie ako Breitling. Jedni ju milujú, druhí ju nenávidia a len málokto k nej dokáže zaujať neutrálny postoj. Ja patrím do prvej skupiny ľudí a viem si predstaviť na svojom zápästí nejeden ich model. Kúpou modelu Avanger Seawolf Steel, som si vlastne splnil jeden taký svoj malý sen. Poďme ale pekne poporiadku a začnime históriou značky Breitling, ktorá je skutočne bohatá a dotvára jej imidž.

    Značka Breitling uzrela svetlo sveta v roku 1884, kedy ju zakladá ešte len dvadsaťštyri ročný Leon Breitling v St. Imier. Po ôsmych úspešných rokoch výroby časomerných prístrojov a priemyselných meradiel, presúva Leon Breitling svoju produkciu do La Chaux-de-Fonds. Výber tohto miesta nebol náhodný, keďže sa v tej dobe jednalo o centrum švajčiarskeho hodinárstva. Po jeho smrti v roku 1914 prebral žezlo rodinnej firmy jeho syn Gaston Breitling a ten výrazne ovplyvnil svet hodiniek v roku 1915 výrobou prvého náramkového chronografu. Od tohto momentu sa hodinky Breitling stávajú najobľúbenejšou značkou medzi pilotmi lietadiel. Dôvod bol jednoduchý, vďaka náramkovému chronografu si piloti dokázali zmerať čas, ako dlho im vydrží palivo v ich lietadlách. Prvé chronografy mali len jedno tlačidlo, čo zmenil v roku 1934 Gastonov syn a ďalší pokračovateľ rodinnej tradície Willy Breitling. Ten pridal na hodinky druhé tlačidlo na nulovanie chronografu. Zaujímavosťou je, že prvé dvojtlačidlové chronografy mali spúšťanie stopiek na pozícii 4 a nulovanie na pozícii 2. Ďalším rozdielom bol fakt, že hodinky mali iba dva sčítače. Chýbal hodinový, ktorý sa na hodinkách objavil v roku 1937 a tento´krát bol Breitling pri jeho zavedení „až“ druhý po spoločnosti Universal Genève.
    Dobrá povesť hodiniek Breitling a ich technická vyspelosť im v roku 1936 priniesla pozíciu oficiálneho dodávateľa hodiniek pre britskú RAF. V roku 1942 prichádza Breitling na trh s novým modelom Chronomat, obsahujúcim okrem chronografu aj logaritmické meradlo. Tento model sa stáva okamžite veľmi populárny a predáva sa dodnes. Firma sa v tom istom roku stáva dodávateľom hodiniek pre americké letectvo. Ak bol Breitling medzi pilotmi populárny, tak v roku 1952 sa stal zavedením modelu Navitimer ich modlou. Tento model obsahujúci všetky funkcie potrebné na navigačné výpočty je od svojho zostrojenia symbolom letectva. V tejto dobe je už veľké B dodávateľom palubných sčítačov pre všetky najdôležitejšie letecké spoločnosti. Samozrejme Breitling orientujúci sa prevažne na letectvo nemohol zostať tak blízko pri zemi a tak sa v roku 1962 ich model chronograf Cosmonaute na zápästí astronauta Scotta Carpentera preletel v lodi Aurora 7 okolo zeme. Rok 1969 priniesol súboj skupiny okolo Breitlingu (Breitling, Heuer, Hamilton) a skupiny tvorenej spoločnosťami Zenit a Seiko o prvenstvo pri skonštruovaní automatického chronografu. Toto prvenstvo bolo nakoniec prisúdené trojici Breitling, Heuer a Hamilton. Od roku 1999 je každý ich model certifikovaný Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (C.O.S.C) ako chronometer. Vďaka tomu dokážu hodinky Breitling merať čas s 99,9% presnosťou, čo tvorí dennú odchýlku -4 až +6 sekúnd aj pri extrémnych teplotách a zaťaženiach. Aby bolo možné získať takýto certifikát, hodinky podstupujú nepretržitý 15 dňový test v piatich rôznych polohách, a to pri teplotách 8°C, 23°C a 38°C. Takéto extrémne podmienky sú dôvodom, prečo len 5% ročnej produkcie švajčiarskych výrobcov nesie označenie chronometer. Breitling je jedinou firmou, ktorá dokáže dosiahnuť túto úroveň u všetkých svojich modelov. Od roku 2009 sa Breitling môže pochváliť aj vlastným inhouse kalibrom cal. 01. Je to prvý strojček kompletne navrhnutý a vyrobený v dielňach Breitlingu. Tento chronograf má obojstranný náťah so 70 hodinovou rezervou. Vývoj strojčekov ďalej pokračuje a na jeho základe vznikli aj ďalšie kalibre cal. 04 GMT a cal.05 UNITIME. Aktuálne sú ponúkané série Navitimer, Windrider, Professional, Aeromarine a Breitling for Bentley.

    A teraz k mojim hodinkám.


    Breitling Avenger Seawolf Steel je poriadny kus železa. Váha 159,2g (bez oceľového ťahu), priemer hodiniek 45,4mm a ich výška 18mm nebudú vyhovovať úplne každému. Každopádne vodotesnosť 3000m si pýta masívne puzdro a riadne mohutné zafírové sklo. Hodinky sa môžu ponoriť do hĺbky skoro 2 kilometre. Ja viem, že to nikdy nevyužijem, ale už len tá predstava čo tieto potápky dokážu a ako sú zostrojené je fascinujúca.
    Nad spracovaním jednotlivých častí sa netreba ani pozastavovať. Je perfektné ako to nakoniec u tejto značky je štandardom. Masívne puzdro je prevažne z brúsenej ocele a je veľmi dobre tvarované, vďaka čomu sa dobre prispôsobí ruke a aj napriek svojej veľkosti a váhe sú príjemné na nosenie.


    Rozmer medzi nožičkami puzdra je 22mm. Luneta je jednosmerne otočná so 120 kliknutiami, je v kombinácii leštenej a brúsenej ocele so zvýraznenými indexami 15, 30, 45 a 60, pričom index 60 obsahuje aj luminiscenčný bod. Na boku lunety sa nachádza 8 malých šróbikov a značka firmy v podobe veľkého B.


    Mohutné zafírové sklo má nádherný obojstranný antireflex s modrým nádychom.


    Šróbovacia korunka je tvarovaná a signovaná veľkým B. Práca s ňou je vďaka jej veľkosti a tvaru veľmi pohodlná. Šróbovanie s korunkou je hladké, ale kladie mierny odpor z dôvodu jej utesnenia.


    Na druhom boku puzdra kraľuje automatický héliový ventil.


    Ciferník je šedý, väčšina indexov má kruhový tvar s výnimkou indexov na pozíciách 6, 9 a 12. Prvé dva majú obdĺžnikový tvar a index na pozícii 12 má tvar trojuholníka obráteného cípom nadol. Všetky indexy sú plastické v chrómovom lemovaní a obsahujú luminiscenčnú výplň. Pri všetkých kruhových indexoch sa navyše nachádzajú veľké výrazné biele arabské číslice, čo urýchľuje odčítanie času. Je trocha škoda, že aj číslice nie sú potiahnuté luminiscenčnou vrstvou. Pod Indexom 12 sa vyníma plastické logo a nápis Breitling 1884. Obdĺžnikový index 3 je nahradený bielou dátumovkou v chrómovom rámiku. Ručičky sú lesklé a z väčšej časti potiahnuté luminiscenčnou vrstvou pre dobre odčítanie času aj v noci. Sekundová ručička je dlhá až po minútové indexy a jej koncová časť so štvorcovým terčíkom je zvýraznená červenou farbou. Štvorcový terčík obsahuje tiež luminiscenčný bod. Pri indexe 6 sa nachádzajú nápisy z ktorých sa dozvieme, že hodinky sú poháňané automatickým strojčekom s certifikáciou COSC a že ich vodotesnosť je 3000m.


    Zadná časť hodiniek obsahuje logo, názov , rok založenia, číslo modelu a pár ďalších nápisov. Srdcom hodiniek je automatický strojček označovaný ako Breitling 17 čo je vlastne upravená ETA 2824-2. Oceľový ťah je pohodlný, zložený zo skosených dielikov, nikde neťahá, nikde nič nevytrháva a po dizajnovej stránke vyzerá veľmi dobre. Dokonale lícuje s hodinkami. Spona je signovaná, nachádza sa na nej nápis Breitling 1884 a na poistke je logo. Aj vnútorné časti spony, ktoré po zapnutí nie je vidno obsahujú označenie spoločnosti. Hodinky idú denne jednu až dve sekundy do plusu pričom sú buď na ruke, alebo vo watch windery.

    Sumár
    Výrobca: Breitling
    Číslo modelu: A1733010/F538
    Názov modelu: Avenger Seawolf Steel
    Pohon: Automat
    Funkcie: Hodiny, minúty, sekundy, dátum
    Materiál puzdra: Oceľ
    Priemer puzdra: 45,4 mm
    Výška puzdra: 18 mm
    Váha: 159,2 g
    Luneta: Jednosmerná, 120 kliknutí
    Farba číselníka: Šedá
    Typ číselníka: Analógový
    Rozteč: 22 mm
    Remienok: Oceľový
    Kalendár: Deň na pozícii 3
    Vodotesnosť: 3000 m
    Sklíčko: Zafír

    Na záver k nim dodám už len toľko, že sú to skvelé hodinky a nikdy som ani na sekundu neoľutoval svoju voľbu.