Posts by don2008

    "misoo" wrote:

    tak pokial nema niekto o hodinkach sajnu, proste malo informacii - hotove nestastie... alebo naopak ? ::d


    Tak iste, ale urcite aj ty ked si chces kupit topinkovac, tak si najprv zistis ake znacky su na trhu a co ponukaju ;)

    Tak ten zafir posunie tie hodinky zasa o kus dalej, otazka je ako na to zareaguju zakaznici. Ta cena bola pre ludi skutocne atraktivna, staci sa pozriet na hodnotenia kupujucich na strankach Laca, Aachen a Augsburg maju same pozitivne reakcie. Mozno by lepsie urobili ak by tieto zakladne modely drzali v tejto cenovej hladine aj dalej, hoci aj za cenu absencie zafiru.

    Názov Laco vznikol spojením prvých slabík názvu spoločnosti Lacher & Co. Firmu založili v roku 1925 vo Pforzheime Frieda Lacher a Ludwig Hummel. V začiatkoch do svojich hodiniek montovali švajčiarske strojčeky a ich výroba sa sľubne rozbiehala. Napriek tomu sa ich cesty po pár rokoch rozchádzajú. Zatiaľ čo Hummel naďalej riadi väčšiu časť pôvodnej firmy, Frieda Lacher sa sústreďuje na výrobu dielov pre náramkové hodinky. Po vstupe jej syna do rodinnej firmy v roku 1936 sa postupne znova orientuje na výrobu celých hodiniek a firma si mení názov na Erich Lacher Uhrenfabrik.
    Vráťme sa ale k druhému zakladajúcemu členovi pôvodnej značky Ludwigovi Hummelovi. Ten sa narodil 26.07.1889 v Engelsbrande a jeho cieľom bolo dosiahnuť niečo viac ako len montovať do svojich hodiniek švajčiarske súčiastky. Preto sa Hummel spolu s niekoľkými ďalšími hodinármi z Pforzheimu snažil získať nezávislosť na švajčiarskych výrobcoch a vytvoriť svoj vlastný kaliber. Jeho sen sa naplnil v roku 1933 kedy založil spoločnosť Durowe – Deutche Uhren-Rohwerke. Táto spoločnosť začala skoro okamžite dodávať strojčeky nielen pre Laco, ale aj pre iné nemecké hodinárske spoločnosti. O tom, že sa na trhu etablovala veľmi dobre svedčí aj fakt, že do začiatku vojny mesačne produkovala až 30000 strojčekov mesačne. V 40 rokoch sa spoločnosť Laco stala jednou z piatich spoločností, ktoré dodávali hodinky Beobachtungsuhr aj pre nemeckú armádu. Zvyšné 4 značky boli A. Lange & Sohne, IWC, Stowa a Wempe. Výroba pokračuje aj počas vojny a Laco sa sústreďuje najmä na hodinky pre pilotov, do ktorých montuje svoje vlastné strojčeky Durowe 22 a ktoré dosahujú presnosť chronometrov. Vojna sa pre výrobcov hodiniek vo Pforzheime skončila katastrofou. Počas spojeneckých náletov boli všetky továrne zničené a s nimi aj 80% mesta. Krátko po skončení vojny sa však začína s obnovou a v roku 1949 je firma Laco a jej sesterská spoločnosť späť. Aj vďaka podpore z Marshallovho plánu postaví Ludwig Hummel nové 5 podlažné sídlo Laco-Durowe a v roku 1950 už pre spoločnosť pracuje 1400 ľudí. Produkcia strojčekov stúpa až na 80000 kusov mesačne. Toto obdobie až do roku 1959 je považované za zlatý vek Laco-Durowe a to nielen kôli množstvu vyprodukovaných strojčekov, ale aj kôli vzniku nových kalibrov ako automatický kaliber Duromat či chronograf kal. 630. V roku 1959 sa z dôvodu poklesu tržieb, rozhodol Ludwig Hummel spoločnosť odpredať. Tak sa vlastníkom značky stal americký gigant Timex. Hlavným lákadlom boli pre Timex zrejme prvé nemecké elektronické hodinky Laco-electric. Každopádne spoločnosť v amerických rukách nezostala dlho a v roku 1965 ju preberá švajčiarske združenie Ebauches SA, ktoré dnes poznáme ako ETA. Dočasný koniec pre značku Laco-Durowe znamenala quartzová revolúcia.
    V roku 1988 dochádza k oživeniu značky keď práva na meno a logo Laco získava Horst Günther. Vďaka tomu vznikajú moderné modelové rady hodiniek Laco, ktoré tak ako v časoch vzniku značky poháňajú švajčiarske kalibre (ETA), ale v lacnejších modeloch aj japonské Miyoty od Citizenu.


    Laco Aachen patria do skupiny lacnejších, ale veľmi obľúbených modelov značky Laco. Jedná sa o letecké hodinky tzv. B-Uhren, typ B, aké používala počas druhej svetovej vojny Luftwaffe. Ich spracovanie je na veľmi dobrej úrovni a nepoznám nikoho, kto by mal na tieto hodinky v tomto ohľade ťažké srdce. Puzdro je z ocele s veľkou korunkou, vďaka čomu sa s ňou veľmi dobre pracuje.


    Vodotesnosť je 50 m. Priemer hodiniek bez korunky je univerzálnych 42 mm a jeho výška je 12,8 mm. Rozmer medzi nožičkami je 20 mm. Sklíčko je minerálne bez antireflexu, čo ale v tejto cenovej kategórii neprekvapí. Ciferník je typu B, je čierny a všetky indexy či už vo vonkajšej, alebo vnútornej stupnici, vrátane všetkých ručičiek sú luminiscenčné. V noci je na ciferník naozaj veľmi príjemný pohľad. Menšia vnútorná stupnica znázorňuje hodiny a väčšia minúty. Na pozícii 12 sa nachádza trojuholník, podľa ktorého mohli piloti potme rýchlo určiť kde sa nachádza vrchol hodiniek. Hodinová ručička je primerane krátka, tak aby svojim cípom kopírovala okružie hodinovej stupnice. Minútová a sekundová ručička sú primerane dlhé.


    Keďže sa jedná o pilotky, tak jasnou voľbou je hnedý remeň s dvoma nitmi na každej strane. Na mojich hodinkách je originál od výrobcu a musím povedať, že vzhľadom k cene je remeň príjemne kvalitný. Ako to už u lacnejších automatov tejto značky býva zvykom, poháňa ich Miyota. Konkrétne v týchto hodinkách je to Miyota 821A z dielne Citizenu. Nie je to žiadny aristokrat, ale svoju prácu si zastane dobre. Má 21 kameňov, rezerva náťahu je cca 42 hodín, zotrvačka kmitá na frekvencii 21600 vibrácií za hodinu a presnosť sa podľa údajov výrobcu pohybuje niekde v rozmedzí -20 až +40 sekúnd denne. Vzhľadom k tomu, že hodinky skoro vôbec nenosím, nikdy som nemal tendenciu presne merať ich dennú odchýlku. Na decentne zdobený strojček je možné sa pozrieť cez presklené dno (minerálne sklíčko). Okolo minerálneho sklíčka sa nachádzajú informácie o krajine pôvodu, vodotesnosti či materiály z ktorého sú hodinky zhotovené.


    Na záver už len dodám, že sa jedná o dobré hodinky vhodné najmä pre niekoho, kto s hodinkami začína, alebo si chce vyskúšať tento typ hodiniek či nehodlá utratiť za hodinky väčší obnos peňazí. Mne osobne tieto hodinky pomohli zistiť, že B-Uhren nie je pre mňa to pravé orechové :).

    "misoo" wrote:


    Sem tam, na prestriedanie... :) Aktualne cakam na cokoladku z nitmi od steinu, tak ked dorazi (snad este tento rok), obujeme... ;)


    Tak to bude potom ina kava ;)
    Tiez mam doma k Tritonom aj zelezo, ale nie je to ono. Na kaucuku je to pohodlnejsie a aj to lepsie vyzera.

    "olinka6226" wrote:

    V Sherone zoberu aj Longines?A napr prelestenia sklicka,lunety a pod kolko asi stoji?Lebo u Hanaka v Brne mi napisali,ze zakladny servis t.j prelestenie puzdra,skuska tlaku a pod stoji 2700ck,len cakacia doba je dost dlha :/


    Pochybujem

    "olinka6226" wrote:

    Na to som myslel aj ja,kupit si oboje len financie nepustia :D A hlavne ked idu vianoce,deti uz pisu zoznam darcekov :hehe:


    V tom pripade by som volil Fortis. Nazivo su to krasne hodinky, pekne spracovane, viac sa hodia ku beznym kazdodennym cinnostiam a nepotrebujes riesit dalsie investicie.
    Kazdopadne by som sa rozhodoval srdcom (pokial to penazenka dovoli) pretoze rozhodnutie rozumom ta uspokoji na chvilu, ale potom sa zacnu vynarat pochybnosti.