ZAKLADNE INFO PRED KUPOU HODINIEK

• Ahoj/Vitaj novacik,
    ak potrebujes kupit hodinky a nevyznas sa, precitaj si prosim pozorne tychto par riadkov. Verime, ze ti pomozu v kratkosti sa zorientovat v zakladnych informaciach o hodinkach a dostanes par tipov na ake znacky sa zamerat atd...

Dolezite informacie o hodinkach, pojmy a teoria pre zaciatocnikov tu : http://www.hodinkomania.sk/viewforum.php?f=5

No a ake hodinky ODPORUCAME ? V prvom rade zalezi na vkuse kazdeho a prilezitosti (obleceni) pri akej sa budu hodinky nosit. No a v neposlednom rade od ceny. Tu najdes strucny prehlad o hodinkovych znackach, ktore su v pohode a odporucili by sme ich kupit :
    samozrejme, v ramci kazdej znacky su modely roznych cenovych urovni, pre ucely naseho prehladu su myslene najlacnejsie modely danej znacky

do 50€ - vezmi radsej priatelku na dobru veceru ;) ale daju sa najst aj zakladne modely Casio, Swatch,

50-100€ - Casio, Orient, Seiko(5), Timex,

100-200€ - Citizen, Festina, Hanowa, Jacques Lemans, Junkers, Poljot, Seiko, Swiss Military, Vostok, Vostok Europe, Zeppelin,

200-300€ - Candino, Mondaine, Seiko,

300-500€ - Archimede, Atlantic, Certina, CWC, Christopher Ward, Laco, Lumi-Nox, Seiko, Steinhart, Traser, Tissot, Victorinox, Wenger, Yema,

500-1000€ - Aerowatch, Alpina, Davosa, Epos, Eterna, Frederique Constant, Glycine, Hamilton, Junghans, Louis Erard, Lum-Tec, Mido, Rado, Squale, Stowa, Tutima, Wempe, Zodiac,

1000-2000€ - Baume & Mercier, Ball, Cuervo Y Sobrinos, Damasko, Doxa, Fortis, Hanhart, Longines, Maurice Lacroix, Meistersinger, Mühle Glashütte, Nomos, Oris, Prim manufacture (Elton), Sinn, TAG Heuer,

nad 2000€ - Arnold & Son, Bell&Ross, Blancpain, Breitling, Bremont, Corum, Graham, Grand Seiko, Chronoswiss, IWC, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Omega, Panerai, Péquignet, Rolex, Tudor, Ulysse Nardin, Zenith,

Haute Horlogerie - Audemars Piguet, Breguet, De Bethune, Dornblüth&Sohn, Chopard, F. P. Journe, Girard-Perregaux, Glashütte Original, Hublot, Jaquet Droz, Lange&Söhne, Parmigiani, Patek Philippe, Piaget, Richard Mille, Roger Dubuis, Uhrwerk, Vacheron Constantin, Voutilainen,
    ak by niekto objavil tieto hodinky za menej ako XY tis €, tak nebrat, su to rozhodne fejky ;)

Naopak znacky, ktore rozhodne NEODPORUCAME kupovat su rozne modne znacky ako napr. Diesel, Guess, Emporio Armani, Esprit, Yves Camani, Michael Kors, Gant, Q&Q, Struhling, atd... Prevazna vacsina tychto znaciek su vyrabane v Cine a ich kvalita zvacsa nezodpoveda cene.

Tu je zoznam (tzv. Blacklist) znaciek, ktore neodporucame kupit v ziadnom pripade :] : http://www.trustedwatch.com/community/blacklist , alebo : http://www.uhrmacher-balster.de/welche-uhrenma…-repariert.html , alebo : http://forum.chronomag.cz/index.php?/top…mi-se-objevuji/

• Ja by som tam asi nepridával nič, Mišo to urobil super a značky by sa tam dali pridávať donekonečna. Myslím, že je dobre, keď sú tam hodinky, s ktorými nový kupujúci príde bežne do styku, prípadne sa často objavujú na tomto fóre. Ball je napríklad podľa mňa značka, ktorú by už musel cielene hľadať a „začiatočník“ sa s ňou nestretne.

Epos Passion 3409,Seiko SNZH53K1, Tissot Visodate, Certina DS Podium Shape chronograph, Omega vintage kúsok cca z r. 1940, Prim

• "Matej" wrote:

Ja by som tam asi nepridával nič, Mišo to urobil super a značky by sa tam dali pridávať donekonečna. Myslím, že je dobre, keď sú tam hodinky, s ktorými nový kupujúci príde bežne do styku, prípadne sa často objavujú na tomto fóre. Ball je napríklad podľa mňa značka, ktorú by už musel cielene hľadať a „začiatočník“ sa s ňou nestretne.

Táto odpoveť celkom pobavila :merci: Väčšina vyššie uvedených hodiniek sú značky s ktorými človek nepríde len tak do styku a musí ich vyhladávať. Som na viacerých fórach a opakuje sa tam stále dookola 10 značiek +- ... A k značke ball táto značka je pomerne dosť obľúbena a známa. Neviem čo síce považuješ za "začiatočníka", ale v mojom ponímaní je to človek čo si kúpi obyčajne baterkače za 100eur lebo sú pekné a myslí si, že dosiahol vrchol sveta. Diskusné fóra sú práve o tom aby si človek rozšíril obzor, vzdelával sa a hladal niečo iné, vysnívané, kvalitné a nie skysol pri tradičných značkach typu - tissot, rolex seiko.. Trošku som to musel zovšeobecniť.. Trošku ma to pohoršilo sa ospravedlnujem. Ja osobne mam Ball moc rád a obhájiť ich česť som považoval za svoju povinnosť :ange: To, že sú tažšie zohnatelné u nás a v okolí je už vec iná... Ale na fórach ich vidno často. Každopádne Mišo spravil moc dobrý summar značiek s rozdeleným podľa cenovej kategorie a patrí mu veľka vďaka za úsilie a nápad. Tot vsio.

• V pár magazínoch som o nich čítal, viem že sídlia v Le Chaux de Fonds, založené 1911. Používajú najmä quartz, ale v cenách aj nad 4.000CHF. Tak neviem...

• Please, keď kúpim tovar mimo EU z eBay a platil som vrátane VAT platím DPH aj doma. A treba aj niečo podniknúť - tovar ide cez poštu ?

A Stitch in Time

• Please, keď kúpim tovar mimo EU z eBay a platil som vrátane VAT platím DPH aj doma. A treba aj niečo podniknúť - tovar ide cez poštu ?

Pepe, skús napísať watchnewbie , ten kupuje mimo EU, myslím že ti dá kvalifikovanú odpoveď;)

• Na eBay su viacere moznosti, zalezi od predajcu, ako to posle. Ak mas pri tovare uvedene "eBay international shipment", je to ako pise LucaChangre, zaplatis vsetko pri checkoute na ebayi a dalej uz nic neriesis, neplatis.

Ale je aj moznost, ze to predajca posiela priamo, nie cez eBay. Potom to ide standardne cez colnicu, musis preclit a zaplatit.

• Na eBay su viacere moznosti, zalezi od predajcu, ako to posle. Ak mas pri tovare uvedene "eBay international shipment", je to ako pise LucaChangre, zaplatis vsetko pri checkoute na ebayi a dalej uz nic neriesis, neplatis.

Ale je aj moznost, ze to predajca posiela priamo, nie cez eBay. Potom to ide standardne cez colnicu, musis preclit a zaplatit.

Chrono 24 mimo eu tiež?

• Chrono 24 mimo eu tiež?

Chrono nijako neriesi zasielanie, to tam ma kazdy predajca sam za seba. Takze, ak nahodou samotny predajca nema taku moznost, ze preclenie riesi za Teba (teoreticky to mozne je, niektori velki predajcovia to maju, ale na chrone som sa s tym este nestretol), tak to ide standardne cez preclenie.

• Myslim, ze je to dokonca zo zakona, ze ak predajca mimo EU presiahne nejaku uroven obratu predajov do EU, musi sa v EU registrovat k DPH, DPH uctovat zakaznikom a odvadzat ju. S tym je zrejme automaticky spojene aj to colne odbavenie a platenie cla.

Maju to napr. ten eBay, Amazon a u hodiniek napr. Ch. Ward.

Vlastne, teraz som si spomenul, ked som kupoval Wardy, musel som posielat nejake dokumenty k precleniu (nepamatam sa uz presne co vsetko, mozem pohladat, ak to niekoho zaujima), ale nic som uz neplatil. Dokonca mal Ch.Ward chybne vycislene ceny bez a s DPH, takze bud museli zaplatit vyssiu ciastku ako realne bola DPH alebo si to vyriesili s colnicou. Ja som upozornil jednych aj druhych, ze je v tom zmatok, a ako to dopadlo uz neviem. Mne uz len prisli hodinky a nikto po mne nic dalsie nechcel.