Formex Reef Automatic Chronometer COSC 300M

  • Na časté otázky ohľadom Formexov sem napíšem pár subjektívnych dojmov po niekoľkých mesiacoch s modelom Reef.

    - spracovanie perfektné, či už púzdro alebo ťah. Bezchybné prechody medzi brusenými a leštenými častiami. Leštené časti sú presne podľa môjho vkusu len na hranách. Na ruke sú absolútne pohodlné, k čomu prispieva aj veľmi krátka spona.

    - Ciferník je ako celok so všetkými prvkami proporčne dokonalý. Tá symetria je pre môj detailizmus veľmi oku lahodiaca. Za rôznych svetelných podmienok a uhlov vyzerá inak. Od slabomodrej po čiernu. Má grandiet a sunburst spracovanie zároveň. Tón farby pôsobí luxusne, taký zvláštny sivomodrý odtieň.

    - Dátumovka je úžasne zapracovaná, či už umiestnením, tvarom alebo vencom vo farbe ciferníka. Vyzdvihujem skosené hrany, čo zároveň zvyšuje čitateľnosť z rôznych uhlov. Kedže je dátumovka bez lupy a vo farbe ciferníka, v tmavšom prostredí je čitateľnosť horšia. Je to aj tým, že všetok font na ciferníku nie je čisto biely ale taký strieborný, text týmpádom nie je dominantný ale dominantné sú aplikované logo , indexy a ručičiky. Veľmi dizajnersky špičkovo vyladené. Pri bielom ciferníku to je asi lepšie. Ale ja uprednostňujem estetiku pred lepšou čitateľnosťou, tak pre mňa to není nevýhoda, skôr elegancia.

    -Ťah je fantasticky. Jednotlivé dieliky sa dajú poskládať na seba, takže dokonale kopíruje ruku. Finish perfektný, ťah nereže , netrhá. Formex má 2 fantastické mechanizmy na ťahu. Pusher na rýchlu výmenu ťahu a dokonalú mikroreguláciu na spone. Najlepšie pozrieť video. Podobný systém majú aj na gumovom náramku, ten nemám lebo ho majú len v čiernej farbe. Formex má obrovskú výhodu, že otec CEO je známy výrobca technologických vychytáviek pre luxusných výrobcov hodiniek a v súčastnosti sídlia aj v jednej budove v Bieli.

    - Výmenné lunety- jednoduchým beznástrojovým spôsobom sa dajú vymeniť. Cena jednej okolo od 160€. Ja mám dve a rád ich striedam. Oceľovú a modrú keramickú. Ich dizajn je originálny a dosť sa odlišujú od ostatných výrobcoch. Hlavne modrá je špíčková, výstuple číslice sú hladké lesklé a zapustené časti sú laserom zdrsnené. Na svetle sa dajú obdivovať úžasné prechody.

    -Stroj Sellita 300-1 v najvyššej úprave COSC s rezervou 56 hodín. Presnosť pri pravidelnom nosení okolo sekundy.

    Minútová ručička je kritizovaná na fórach, že je krátka ale to písali ľudia, ktorí ju hodnotia na fotkách. V reále som nikdy nemal problém odčitať čas. Bezproblémov sa dá odčítať čas.

    Cena je podľa mňa k pomeru kvality bezkonkurenčná. Podľa mňa nenájdeš hodinky s takýmito parametrami za menej. A hlavne z dizajnovej stránky sa mi veľmi páčia. Keby stáli aj 3000€ nečudoval by som sa.

    Formex má politiku online predaja, bez butikov, drahej reklamy. Snaží sa dávať férovú cenu a preto nemáva žiadne výpredaje, čo znamená, že nemusíš čakať na zľavy ( napr. ChW ). Cena je vždy koncová s DPH aj poštou. Formex má bezkonkurečný zákaznícky servis. Niekoľko krát som si písal priamo s CEO, snažia sa každý problém alebo podnet riešiť ku spokojnosti zákazníka.

    Teraz má Formex nový Reef GMT model a ten vyzerá super. Môžeš 24 lunety meniť za potápkové. Zlaté indexy s meshom vyzerajú fantasticky. A k tomu má ešte priehľadné dynko na zdobený stroj.

    Nedávno som mal na ruke Aquisi, čo sú podobné konkurenčné hodinky ale nestranne na mňa pôsobili ako o triedu nižšie hodinky. Spracovaním a technológiami mali Reef jednoznačne navch. Keby som hodnotil aj dizajn, tiež sú Reef pre mňa krajšie. Keď Reef takto porovnávam s ostatnými značkami, pomer cena / kvalita je najlepšia akú som mohol spozorovať u hodiniek. Áno, Formex nemá históriu, ambasádorov a MI ale zato je to nezávislá švajčiarska znáčka, ktorá má našlapnuté veľmi dobre, počúva svojich zákazníkov ( výmenné lunety, 1a 1/5 koncovky…), špičkovú zákaznícku podporu a je zapálená pre dokonalý uživateľský zážitok.


    Mám také pravidlo, že budem mať maximálny 3 mechanické hodinky. Potápky, chrona a manuály.

    Z potápiek ma to stále ťahá k SMP bez vlniek asi to bude tou aurou Omegy, nie z racionalného hľadiska. Preto sa stále snažím nájsť niečo na Reefoch aby ich nahradili SMP ale zatial sa to nedarí. Je to ťažký vnútorný boj.

    Za mňa Reef každopádne odporúčam. Nejaké moje foto na ruke, bez úprav farieb. Zakaždým vyzerá farba ciferníka inak:


  • … Vlčince… niečo mi to hovorí, kedysi sme bývali na Hlinách, na Hlinskej. Tam som strčil hlavu medzi priečky zábradlia na balkóne a nemohol s ňou von 🤷🏻‍♂️. Aj taký je život 😀.

    Tempus Fugit