• Nech nespamujem vlákno o Oris-kách, vlastné táto značka nemá a zaslúži si.

    Zopár postrehov s modelom Ocean Star 600 Chronometer:

    - príjemné na nosenie, nie sú až tak ťažké ako vyzerajú (219g)

    - oceľový (316L) ťah so sponou s mikroreguláciou priamo na ruke

    - vodotesnosť 600(!) m, héliový ventil

    - veľmi pekný, tmavomodrý ciferník ktorý občas vyzerá až čierny

    - aplikované indexy, Super-LumiNova Grade X

    - automatický chronometer 80 COSC Si (základ ETA C07.821)

    - rezerva do 80 hodín

    - oceľovo-keramická korunka s poistkou proti otočeniu

    - priemer 43,5mm, zafírový krištál s obojstranným antireflexom

    - moje najpresnejšie mechaniky, za mesiac cca +1min

  • Doplň, budem rád. Kremíkový vlások, hacking, rýchlonastavenie dátumu…čo ešte. Asi to najpodstatnejšie-cena: model 2021 s ešte krajším (podľa mňa náramkom) 1.490,00 €

    Edit: aha, a ešte história -uplynulo už vyše sto rokov od vzniku značky, sponzoruje napríklad súťaže v skokoch z útesov

  • Hej, zda sa ze panuje vacsinovy konsenzus ze prve vodotesne hodinky boli Rolex aj ked je par nazorov ze este pred nimi nejaka anglicka firma robila v serii vodotesne hodinky pre Royal Navy… Mido robi pekne veci za pekny peniaz… cital som ze v Azii su velmi popularne a cenene… skoda ze v zapadnom svete sa nejako nevedia predat.

  • Omega Maríne sú znalcami považované za prvé potápačské hodinky a vznikli v roku 1939 v tejto verzii. A prvé vodotesné hodinky vyrobil Rolex a boli to Oyster v roku 1926. Oni vlastnili aj patent.

  • Omega Marine bola odpoved na Rolex Oyster. Kedze sa bali porusit prava patentu na srobovaciu korunku namiesto toho pouzili dvojite puzdro. Hodinky sa cele zasuvali do druheho puzdra. Si to vygooglite…. Vyzera to ako JLC Reverso v krabicke od Tupperware. Su to skor hodinky s ktorymi sa teoreticky dalo potapat ako vyslovene potapacske hodinky. Podla mna prve specialne na potapanie konstruovane hodinky boli Panerai Radiomir z roku 1936. A kedze tieto hodinky vyrabal skoro komplet Rolex a Panerai v podstate dodaval len luminiscenciu tak sa da smelo povedat ze to boli minimalne z polovice Rlx… 8o

  • Este pre úplnosť, keďže som tú tému o vodotesnosti začal ja:

    MIDO je tradiční švýcarská hodinářská značka, založil ji v roce 1918 Georges Schaeren. Zpočátku vyráběla zdobné dámské hodinky a pánské modely inspirované světem motorsportu. Ve 30. letech vyvinula speciální korkové těsnění korunky zvané Aquadura a model Multifort, který měl na svou dobu unikátní kombinaci funkčních vlastností: automatický nátah, voděodolnost, odolnost vůči magnetickému poli a nárazu. V roce 1939 začalo Mido jako symbol odolnosti svých hodinek používat symbol ocelového robota zvaného „Robi“. Značka se postupně etablovala na trhu mechanických hodinek, část své produkce již v 70. letech vyráběla s oficiální certifikací přesnosti COSC. Její tváří byl Björn Borg. Od roku 1983 se Mido stalo součástí prestižní hodinářské skupiny Swatch Group. Postupně rozšířilo modelové řady a designově se značka inspirovala ve světě architektury.