Prvé hodinky - mechaniky. Pomoc pri výbere

  • Zdravím. Som tu nový a rovno si idem k Vám po radu. Mechanické hodinky ma vždy fascinovali, nevnímam ich ako módny doplnok ale ako technologicky geniálny vynález, vyšperkovaný stáročiami. Došiel čas, kedy som sa rozhodol jedny vlastniť. Ako živiteľ rodiny, kedy sa nemôžem zameriavať len na svoje potreby, vzhľadom na svoj príjem a výdavky, by som svoje prvé pravé hodinky chcel kúpiť do cca 1.200€.

    Moje požiadavky:

    • swiss made: určite sú kvalitné aj japonské, nemecké ale svoje prvé by som chcel swiss. Je to pre mňa symbol hodinárstva, čistý pocit bez logiky.
    • Oceľové s ťahom. Bez PVD úpravy, nehrať sa na drahé kovy ale mať úprimnú oceľ.
    • Open heart / skeleton. Chcem pri pohľade na hodinky vidieť “pohyb” a vnímať tak dômyselnosť ústrojenstva a to, čo robí mechaniky tak geniálnym strojom.

    Zároveň, aby open hearth/skeleton bol zakomponovaný citlivo alebo rafinovane, nie len diera v ciferníku alebo úplne obnažený skeleton okolo ktorého je luneta.

    Z týchto požiadaviek mi vychádza Hamilton Jazzmaster H42535180 (stroj H-10-S),

    https://www.hamiltonwatch.com/en-us/h4253518…leton-auto.html

    ktorý podľa môjho názoru svojim zakomponovaným znakom - “špicaté H” do skeletonu spľňa túto požiadavku na 100%. Rafinované riešenie, zároveň absolútne originálne a identifikovateľne Hamiltony. Viem, Hamilton není čistokrvný swiss ale má pomerne slušnú históriu, na ktorú je hrdý a na ktorú svojimi modelmi odkazuje. Pôsobi na mňa úprimne.

    1. Ako na Vás pôsobí uvedený výrobca, prípadne uvedený model hodiniek?
    2. Aký model hodiniek by ste mi odporúčili ako alternatívu so zachovaním horeuvedených požiadaviek?
  • Vitaj, nový kolega! Dúfam, že neostane iba pri tomto vlákne, ale sa budeme stretávať na tomto fóre častejšie. Nové vlákno si otvárať nemusel, stačilo sa trocha pohrabkať v tých, čo už tu máme a naisto by si našiel to pravé. K veci. Ja osobne považujem tebou nastolenú otázku za jednu z najťažších. Je to preto, lebo každý, čo ti tu odpovie, bude prezentovať svoj vkus a svoje videnie sveta. Každá rada dobrá, ale v konečnom dôsledku to ostane aj tak na tebe. Hamilton je tradičná značka, vyrába veľmi odolné hodinky, ktoré toho znesú pomerne veľa. Mám Khaki Field a som s nimi nadmieru spokojný. Model, ktorý si si vybral, je elegantný, má výborný strojček a pokiaľ do nich pôjdeš, iste z nich budeš mať radosť. Mne sa z tejto značky páči viac modelov, napr. krásne riešený regulátor. O značke Swiss Made sa rozpisovať nebudem, pri troche námahy tu nájdeš informácií viac ako dosť. ;)

  • v podstate si si asi vybral. či v tomto cenovom segmente najdeš niečo iné, príp. lepšie je otázne, ale dľa mňa skôr nie ako áno. Ako píše hannes, Hamilton je v pohode a nie je dôvod sa toho obávať. každopádne sa povrtaj ešte internetom, ale ak nenájdeš v danej cene nič iné z tradičných a rokmi preverených značiek (žiadne microbrandy), kľudne choď do toho :)... a vitaj medzi nami :)

  • Zaujímavý model v tejto kategórii je aj MIDO Commander Gradient M 0214 0711 41100 v najviac nosenej veľkosti 40 mm a príjemnej cene 870 €. Nájdeš na stránke Watch de Luxe... ;)

  • ORIS MOTOR SPORT TT1 ENGINE DATE 01 733 7752 4124-07 4 24 06FC

    1450,- někde by nejaká sleva mohla bejt

    Oris ma watchi vobec nenapadol :), a toto sa dokonca paci aj mne :thumbup:

  • Ďakujem za tipy. MIDO a ORIS sú síce skeletony ale neukazujú pohyb “srdca”. Nejde mi ani tak o to vidiet celý strojček ale hlavne pohyb zotrvačky. Eposy robia pekné skeletony, ale cena je >1500 €. Kebyže vyzerajú ako moje vysnívané Omega De Ville Toubillon Master Chronometer, tak by som aj navýšil budget.

  • Ďakujem za tipy. MIDO a ORIS sú síce skeletony ale neukazujú pohyb “srdca”. Nejde mi ani tak o to vidiet celý strojček ale hlavne pohyb zotrvačky. Eposy robia pekné skeletony, ale cena je >1500 €. Kebyže vyzerajú ako moje vysnívané Omega De Ville Toubillon Master Chronometer, tak by som aj navýšil budget.

    MIDO majú priehľad na strojček aj klasicky z rubovej strany hodiniek. Čo sa týka strany lícnej ,prakticky všetky značky preferujú výrez s nepokojom a sú nad tvoj pôvodný limit. Pokiaľ by som mal zostať v danom limite a vybrať si, osobne si vyberiem Hamilton. Mám k nim ale jednu výhradu. Málo kontrastné ručičky. Ale to je iba môj názor. ;)

  • Fakt si si istý tými skeletonmi?

    Priehľadný ciferník robí aj Ward - https://www.christopherward.com/dive/c60-sapph…-S00K0-HRK.html

    Osobne toto moc nemusím, nie je nad krásny ciferník, ale proti gustu... ;)

  • Hannes:

    Mne ide pravé o viditeľný pohyb z prednej strany, keď sa pozriem na čas. Zo zadu môžu byť kludne plné aj keď radšej by som bol za viditeľný rotor. Hamiltony sú aj s modrými ručičkami, tie sú kontrastnejšie, avšak čierna verzia sa mi páči o chlp viac, no nebránim sa ani bielej.

  • Diablo1s:

    Práve ten mechanický pohyb je to, čo ma fascinuje. Samotný skelet je naozaj ako motor bez kapoty na aute, preto hľadám rafinované estetické ukázanie chodu strojčeka. Tieto Hamiltonky zatiaľ spľňajú moju predstavu, len možno nájdem niečo ešte iné. Úprimne tie hodinky nepotrebujem na sledovanie času, dátumu…na to mám mobil. Hodinky chcem ako pánsky šperk, vnímať na ruke ten prepracovaný mechanizmus. Krásny ciferník môžu mať aj quartzky, ale nikdy nemôžu mať viditeľnú mechaniku..