Oris Aquis Date Calibre 400

  • Chcel by som Vám predstaviť moje nové hodinky od malej nezávislej švajčiarskej hodinkovej firmy ORIS a to konkrétne model Aquis s ich in-house strojčekom. Recenziu som začal písať v podstate po pár dňoch od kedy sa mi hodinky dostali do rúk, ale chcel som nechať zo seba odpadnúť to prvotné nadšenie a tak som ju dopísal až teraz po pár mesiacoch keď už viem ako tak reálne zhodnotiť ich kvalitu.

    Myslím že firmu ORIS netreba nijak zvlášť predstavovať a tak skôr ako sa tu začnem rozpisovať o mojich dojmoch z nových hodiniek poďme si trochu predstaviť nový počin v podobe ich v poradí druhého in-house kalibra, ktorý nesie označenie Calibre 400. Tento kaliber bol prvý krát predstavený nedávno 29. októbra 2020 spolu so staronovým modelom hodiniek Aquis. Je postavený úplne od základu a medzi jeho najväčšie benefity patrí rezerva náťahu až 120 hodín, čo zabezpečujú dve pružiny (každá na 60 hodín chodu). Je vysoko odolný voči magnetizmu (2 250 gauss) a výrobca si je tak istý kvalitou konštrukcie, že naň poskytuje záruku až neuveriteľných 10 rokov. V konštrukcií je oproti iným konkurenčným kalibrom aj zmena v uchytení rotora samonaťahovacieho mechanizmu, ktorý je v klznom puzdre s nízkym trením. Aj tento fakt že sa nemusí mazať guľôčkové ložisko, vraj prispieva k odporúčanému 10 ročnému servisnému intervalu. Čo som sa ďalej dočítal na rôznych weboch je jedna malá nevýhoda v podobe len jednosmerného náťahu rotora. Na záver predstavenia nového kalibru ešte pár čísiel. Kaliber obsahuje 21 kameňov , pracuje na frekvencií 4Hz čiže 28 800 úderov za hodinu s presnosťou -3/+5 sekúnd za deň čo je lepší parameter ako certifikácia COSC. K reálnej presnosti sa ale dostanem nekôr. Mimochodom v určitej polohe tvar kalibra pripomína hlavu ich firemného medvedieho maskota.

    Poďme teda k samotným hodinkám. O nových hodinkách som začal uvažovať niekedy začiatkom tohto roka, keď som si uvedomil že momentálne žiadne mechanické hodinky nemám a že na ruke nosím v podstate len samú elektroniku. Keďže som už v minulosti nejaké mechaniky vlastnil, približne som mal predstavu čo chcem. Preto som sa rozhodol po rokoch opäť navštíviť toto fórum a založiť tému vyber potapiek do 2000€ v ktorej ste mi pomohli nasmerovať ma správnym smerom. Po množstve hodín strávených na internete a pár bezsenných nocí som nakoniec dospel k víťazovi, ktorým sa stal Oris Aquis Calibre 400. Možno sa teraz pýtate prečo som riešil hodinky do 2000 a kúpil hodinky za 3000? Odpoveď je v podstate prostá. Ako som už písal vyššie po hodinách strávených na internete som tento model našiel len o pár stovák viac ako môj limit a keďže som si navýšenie dokázal sám pred sebou dostatočne obhájiť, bolo rozhodnuté. Po objednaní a zaplatení mi po pár hodinách prišla správa že hodinky nie sú momentálne skladom a dodanie bude trvať 2 až 3 týždne a ako ospravedlnenie som dostal kupón na nákup remienkov. Po dva a pol týždni som dostal správu že hodinky sú na ceste a na druhý deň už zvonil kuriér.

    Hodinky prišli v klasickej kartónovej krabici v ktorej sa nachádzala ďalšia biela papierová krabica s logom Oris obalená v bublinkovej fólií a množstvom výplne. Po stiahnutí bieleho návleku sa objavila šedá dvojdielna krabica a po odobratí vrchnej časti a odklopení prednej časti na mňa vykukla brožúra ktorá ma informovala že v hodinkách je použitý horeuvedený kaliber s popisom všetkých jeho vymožeností. Pod brožúrou sa nachádzala ďalšia krabica po ktorej vyklopení vrchného víka na mňa vykukli hodinky vo svojej plnej kráse obalené ešte vo fóliách a plaketa informujúca o 10 ročnej záruke. Hneď som hodinky vybral a nasadil na ruku aby som vedel ako mi budú sedieť resp. aký bude pomer s mojim zápästím, keďže som tieto hodinky pred tým nikde nevidel na živo a stále tu bola možnosť vrátenia.

                 

    Keď už sme u tých rozmeroch, hodinky majú pre mňa prijemných 43,5 milimetra, výškou 13 milimetrov a vzdialenosť medzi koncami nožičiek je 49 milimetrov. Vďaka integrovanému ťahu hodinky parádne sedia na ruke a pôsobia omnoho menším dojmom ako v skutočnosti. Osobne by som si vedel na mojom zápästí, s obvodom 180/185 milimetrov, za týchto okolností predstaviť puzdro s priemerom o 2 možno až 3 milimetre väčším. Aby som to ale uviedol na pravú mieru, puzdro ako také je v podstate o nejaký ten milimetrík menšie ako luneta ktorá z neho tým pádom trochu presahuje. Keď už som pri tej lunete tá je oceľová s tmavomodrou keramickou vložkou v ktorej je na 12-tej hodine osadený luminiscenčný bod a ostatné indexy sú len nafarbené bielou farbou. Tu by som ja osobne k úplnej dokonalosti vedel predstaviť že by bola celá stupnica zo Superluminovi, ale aspoň prvých 15 minút. Sklíčko je zafírové, s vnútornou antireflexnou vrstvou, je mierne klenuté a spolu s lunetou vytvárajú akoby jeden celok. Ciferník je modrý so sunburst efektom, na dennom svetle až tyrkysový a pri krajoch prechádza do tmavomodrej čo parádne pasuje k lunete. Na ciferníku sú natlačené na každej minúte biele indexy a na každej piatej minúte sú oceľové aplikované indexy s nanesenou Superluminovou. Na ciferníku sa na šiestej hodine, ako to už pri Aqusioch býva, nachádza ukazovateľ dátumu. Nad dátumovkou je vytlačené bielym písmom v troch riadkoch názov modelu, informácia o odolnosti voči hydrostatickému tlaku a v poslednom riadku je jediná zmienka o tom že v hodinkách sa nachádza nový kaliber v podobe rezervy ktorá činí 5 dní. Nad ciferníkom sa pohybujú tri ručičky kde hodinová a minútová majú v podstate rovnaký tvar a rozdiel je len v ich dĺžke. Samozrejme tu nechýba ani centrálna sekundovka v ktorej je kúsok za stredom luminiscenčný bod. Superluminovou sú samozrejme pokryté aj hodinová s minútovou ručičkou. Na opačnej strane sa nachádza priehľadné dienko taktiež zo zafírovým sklom. Cez sklíčko je pekný pohľad na strojček, ktorý síce nie je nijak zdobený, ale za to veľmi pekne spracovaný s množstvom zaujímavých detailov. Okrem iného na ňom nájdeme že bol kalibrovaný v piatich polohách a taktiež informáciu o rezerve chodu. Nakoniec ešte spomeniem šroubovaciu korunku, ktorá sa nachádza na pravej strane puzdra. Je dostatočne veľká, veľmi dobre a ľahko sa s ňou manipuluje, dokonca naťahovanie s ňou ide tak ľahko že som mal pri prvom použití pochybnosť či vôbec funguje.

    Samostatnou kategóriou u Aquisoch je oceľový ťah ktorý pri nožičkách začína na 24 milimetroch a smerom k spone sa zužuje na 18 milimetrov. Každý článok sa skladá s troch dielov kde stredný je brúsený a tie na okraji sú leštené. Samotná spona je taktiež brúsená a je pre mňa asi jedine mínus tohto ťahu. V podstate je výborne spracovaná, všetky hrany sú dobre zaoblené, takže nikde nič nereže do ruky, je na nej potápačská extenzia. Čo mne veľmi chýba je mikroregulácia ktorá tu síce je v podobe troch dierok, ale ja by som si predstavoval niečo čím by som si vedel regulovať dĺžku bez použitia náradia, hocikedy počas nosenia. Toto majú vyriešené na kaučukovom remeni kde je plynulá regulácia dĺžky počas nosenia. Kúpu kaučuku určite plánujem čo najskôr. Keď už som pri tej výmene, tá je pri tomto modely veľmi jednoduchá a je to asi najsilnejšia stránka ťahu. Výmena je totiž možná bez použitia náradia, len odklopením praciek z vnútornej strany a oddelenie ťahu od baretov. Samozrejme ak by ste chceli použiť remeň z iných Aquisov bez tejto rýchlospojky, je to pomocou náradia samozrejme možné.

    Hodinky sú na ruke veľmi pohodlné, nikde ma nič netlačí ani nereže a oceľový ťah vôbec neťahá chlpy. Od kedy hodinky mám, dávam ich dole z ruky len sporadicky. Väčšinou len vtedy keď športujem a na ruku v tej chvíli dávam hodinky na to určené. Asi len raz sa mi stalo že som ich nemal na ruke celý víkend, keď som ich po príchode domov odložil a v pondelok ráno skontroloval čas a šiel do práce. To sa dostávam už k spomínanej rezerve ktorá činí podľa výrobcu 120 hodín čo je 5 dní. Jeden týždeň som sa odhodlal k tejto neľahkej úlohe odložiť ich na dlhší čas a zistiť ako to v skutočnosti je. Odložil som ich teda v piatok pred 19-tou hodinou a každý deň som kontroloval čas a odčítaval odchýlky po každom dni vždy v inej polohe. Po 120 hodinách t.j. v stredu o 19-tej ešte veselo tikali a zastavili sa až krátko po 23-tej hodine. Keď to teda zhrniem, vydržali ukazovať pomerne presný čas od plného náťahu až po zastavenie celých 124 hodín. Mimochodom v jednom videu na YT som sa dozvedel, že pre ich plné natiahnutie zo stavu keď sa zastaví strojček je potrebné otočiť korunkou 100x alebo naťahovať 5 minút.

    Čo sa týka presnosti, tú som meral cez aplikáciu WatchChceck kde sa priemerná odchýlka ustálila na hodnote -1,7s/d. Skúšal som meranie aj v aplikácii Wath Accuracy Meter kedy bola priemerná hodnota vo všetkých šiestich pozíciách na hodnote -2,8s/d. Za 14 dní aktívneho nosenia je celková odchýlka -28s čo sú 2 sekundy do mínusu denne. Zaujímavé je že keď som robil test rezervy chodu a hodinky vôbec nemal na ruke začali od prvého dňa celkom razantne meškať (-12s/d, -9s/d, -12s/d, -7s/d, -44s/d vždy v inej polohe) hlavne posledný deň kedy už dochádzala šťava. V čase keď som začal písať túto recenziu som si myslel že strojček je ešte “v zábehu“ a že si to možno ešte sadne. Po ďalších pár mesiacoch nosenia sa mi však potvrdila vlastnosť o ktorej som sa dočítal aj v článkoch od iných zahraničných recenzentov, že s ubúdajúcou rezervou sa presnosť zhoršuje. U mňa konkrétne to robí priemerne do -8 sekúnd za deň. Tiež som zistil že, keďže automatický náťah je len jednosmerný, nie je prakticky možné dosiahnuť plného natiahnutia pri bežnom nosení.

  • Nový kaliber má ešte jeden malý neduh v podobe skákajúcej minútovej ručičky. Ide totiž o to, že po nastavení času a zasunutí korunky do základnej pozície resp. pozície naťahovania sa minútová ručička niekedy viac niekedy menej vychýli z nastavenej hodnoty. Na tento problém však existuje jednoduché riešenie, keď po nastavení požadovaného času treba jemne potočiť korunkou proti smeru akým sme pohybovali korunkou pri nastavovaní. Výrobca to neberie ako vadu, ale ako vlastnosť vychádzajúcu s konštrukcie strojčeka. Ide totiž o to že zuby ozubených koliesok sú tak malé a tak na tesno že pri odpájaní dochádza ku kontaktu s protiľahlým ozubením (viď video Oris caliber 400 Technical Review).

    Aj napriek hore spomenutému si myslím že nejde až o taký zlý kaliber. Možno ich po nejakom roku pošlem do servisu na doladenie a možno do vtedy bude mať výrobca na tento kaliber aj nejaký zlepšovák. Kľudne mi do komentárov napíšte čo si o tom myslíte vy.

    Ak ste to vydržali dočítať až sem, tak ma to teši a pridávam už len pár fotiek :)

  • Parádní recenze!!! Skvělou barvu sis vybral a vzhledem k tomu, že jde o jejich inhouse s velmi dobrými parametry ani cena není přemrštěná.

    Jak jsi psal o bílé barvě lunety. Myslím, nevím, že ta barva je zakomponovaná do lunety. Když po ní přejedeš prstem, je povrch hladký? U lunety s lumi se často ta lumivrstva nanáší až na povrch a může, ale nemusí, se časem odlupovat. To je detail.

    Parádní hodinky, parádní značka. Snad jako jediná ustála Quartz revoluci bez jediného quartz modelu a přežila. Navíc, samej skvělej ambasador a krásný snad všechny kousky produkce.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • dakujem za pochvalu. Co sa tyka lunety tak indexy a cisla su nazvyme to vygravirovane do keramiky a nasledne zafarbene bielou farbou, farba nieje zarovnana s keramickym povrchom t.j. povrch je drsny a netvori suvislu vrstvu

  • Nielenže som to vydržal čítať, ale čítal som to s radosťou - parádna recenzia. Keď porazím svoju lenivosť, snáď sa mi podarí napísať aspoň niečo podobné. Ešte raz vďaka.

  • Nielenže som to vydržal čítať, ale čítal som to s radosťou - parádna recenzia. Keď porazím svoju lenivosť, snáď sa mi podarí napísať aspoň niečo podobné. Ešte raz vďaka.

    Napadlo ma presne to isté...Výborná recenzia, klobúk dole.

    Plánujem niečo podobné (ale ako to vidím, len v znakoch pripomínajúce) napísať o mojich Longines HyrdoConquest, ktoré "sledujem pri práci" už druhý mesiac a len s obdivom prikyvujem hlavou nad prácou tvorcov...

    Ešte raz, vďaka za výbornú recenziu!

  • Vdaka chalani za povzbudive slova. Ked si to teraz po sebe obzeram, tak neviem ci by som cital nieco tak dlhe o hodinkach ktorych kupu nezvazujem ^^ Uz ked som to sem vkladal tak som bol systemom upozorneny ze to ma viac ako 10 000 znakov (s coho som bol prekvapeny ze som nieco take zo seba dostal) a tak som to musel rozdelit do dvoch prispevkov.

    V podstate moj zamer bol zanechat nieco od hodinkoveho amatera pre potencionalnych zaujemcov o tento kusok, pretoze aj ked ide o pomerne novy model nikde som nenasiel nijaku recenziu z dlhodobejsieho pouzivania.

    Mimochodom, vlastne som ani nespomenul ze najtazsie a zaroven najkrajsie bolo samotne rozhodovanie a vyber hodiniek. To uz ale asi pozna kazdy z vas. ;)

  • Rovnake Aquis mam pol roka a neviem si ich vynachvalit. Povodne som ich bral ako hodinky, ktore sice su kvalitne a nie uplne lacne, ale nebudem sa o nich pri kdejakych cinnostiach bat, ci sa neposkrabu, ci ich niekde neotlciem a pod. Kupoval som ich na tahu, ale hned som si doobjednal aj kaucuk. Vdaka rychloupinaku je vymena remienka zalezitostou par sekund a ten kaucuk je na nosenie velmi prijemny. Za nova vonal po vanilke, takze nahradil aj stromcek v aute :D

    Vdaka spracovaniu, dizajnu, pohodlnemu noseniu sa pre mna stali Aquis hodinky na kazdodenne nosenie s kaucukom, na oceli ich prevetram aj na formalnejsich aktivitach.