Audemars Piguet Royal Oak

  • Ja mám rád mechanické hodinky ale sú aj výnimky a to je práve vďaka firme Casio a najmä ich ikonickým G-shock modelom. Pre mňa asi jedné quartz, prípadne ešte Grand Seiko quartz. Mechanika je krásna, ale keď športujete alebo robíte isté činnosti ako stavba domu, motokros alebo čokoľvek kde sa proste mechanika nehodí, G-shock je dobrá voľba a myslím, že každý správny hodinkomaniak by mal mať aj jedne G-shock hodinky :) Mimochodom, G-shock boli moje úplne prvé hodinky ešte na základnej škole. Vtedy to ešte bola celkom novinka na Slovenskom trhu. A moji synovia majú tiež ako prvé hodinky Baby-G. Nemôžu predsa začať mechanikou. Pre nich sú to ideálne hodinky.

  • Ja proti tomu nic nemam, dokonca suhlasim ze na sport a do prirody je quarz s furou funkcii dobra volba a G-cka, hlavne vo vyssej cenovej kategorii su urcite dobre hodinky bez ohladu na to ze digitalky nemusim :)pravdou ale ostava, ze tie lacne trpia neduhmi, vid orosenie sposobene zabudovanou vlhkostou...to je shit a cudujem sa ak nema niekto profesionalnu cest, ze to pusti do predaja...

  • co su G-cka vyssej cenovej kategorie? Moje kedysi stali cca 500€ co si myslim ze na Casio je dost a bohuzial sa mi uz zarosili X/ , ale na druhej strane stale slapu ako nove ;)

  • Asi sme trochu offtopic, tak ohľadom AP Royal Oak...oni majú vždy tie skrutky (v skutočnosti matice) symetrické. Tie, ktoré majú naozaj spredu skrutky (napr. Hublot) to symetrické nemajú a ani mať nebudú. Rovnako ako skrutky zozadu u Royal Oak. Ono sa to dá spraviť aby boli symetricky aj skrutky, ale je to tak náročné, že ten čas by nikto nebol ochotný zaplatiť (momentálne).

    A naspäť k offtopic: Casio vnímam hlavne ako ikonu v designe masovo produkovaných ukazovačov času. Niečo ako kocka Lega alebo fľaša Coly. Ale nájdu sa aj iný výrobcovia ktorý to, čo robí Casio, vedia spraviť lepšie. Napríklad ten solár s navi robí aj Garmin.

  • Casio, vedia spraviť lepšie. Napríklad ten solár s navi robí aj Garmin.

    A ještě jednou jsi mě rozesmál s tim Garminem. Neco si o tom nastuduj ;) nebo mluvíš z praktickych zkušeností? Já jo, proto se směju. Jo, až jednou Garmin dosáhne v solarku to co Casio a nepřerve si po pár letech ramku aktualizacema tech svejch pay aplikací a podobně, dám jim určitě přednost. Tohle vlákno davám raději do ignorovanejch, tady je to samej srandista. A nebo ne, jdu radêji sám do háje, tak jak to u sousedů udělal Tano. To mě nepřestane mrzet, jeho vlákno i zkušenosti mi chybí.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Nechcel som sa ťa dotknúť, Tana nepoznám, ale nemusíš byť až tak vzťahovačný. Ak si s Casiami ktoré máš spokojný, tak je to skvelé a rozhodne to nijak nebudem spochybňovať.

    Pokorne uznávam, že s týmto typom hodiniek máš určite väčšie skúsenosti, mal som len Garmin Forerunner, ale ich určenie bolo tiež úplne iné.

    A aby som lepšie vysvetlil s tou cenou AP, lebo evidentne si si to vyložil inak ako som myslel: pokiaľ teraz stoja Oaky cca 21000 CHF, tak so symetricky umiestnenými skrutkami by stáli povedzme o 2000 viac. To je už suma, ktorá vie zmeniť výber, hlavne keď to nie je nejaká silná požiadavka trhu. Jednoducho si záujemca povie, že za podobné hodinky zaplatí radšej o tých 2000 menej pretože mu na nejakej symetrii skrutiek nezáleží. Hublot ich symetrické nemá, a tie hodinky sú rovnakej cenovej kategórie ako AP.

    Edit: ešte raz sa ospravedlňujem ak som sa ťa nejak dotkol, síce som si toho nie vedomý, ale mohlo sa stať. Snažím sa diskutovať a keď je v diskusii väčšia rôznorodosť názorov, tak ju to vie skvalitniť.

  • Pre mňa je napríklad vcelku zaujímavá info, že aj pri takýchto high-tech mechanických hodinkách, ako sú Royal Oak Offshore Forged Carbon Diver s kompozitným púzdrom, keramickou lunetou a titánovým zadným viečkom, sa na výrobu ich charakteristického ciferníku používa 100 rokov starý guilošovací stroj. A keď som hľadal na nete nejakú ukážku ako taký stroj vyzerá a čo vlastne robí, narazil som na tento veľmi fajn článok.

  • Nechcel ...

    ale vůbec ne, to bylo na ŠílenýhoMaxe, když sranda tak sranda i když jsem zrovna reagoval na Tebe, čekal jsem jestli se chytí, abych mu vrátil tu jeho srandu. Já jsem velkej milovník mechaniky, to tu každej ví.

    Křivý šroubky k AP patřej. Je to daleko reálnější a navíc zespoda.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • kucí s vama je psina.

    Tak která značka dokáže uhonit navigaci solárkem? Která značka přežije to nejhorsi zacházení atd a td

    Vostok? ^^

  • Zaujimave, ako sa s clanku o Royal Oak stala reklama na Casio ^^ .

    Alebo, zeby to bol povodny zamer autora? (krasna ukazka spamovania fora skrytou reklamou)

    Ale ine som chcel...

    To nie sú skrutky, teda konkrétne na AP, ale matice. Preto je možné, aby boli symetricky. Neviem o žiadnych AP, ktoré by ich tak nemali, myslím že pri ich cene je vylúčené aby inak prešli výstupnou kontrolou.

    K článku: ohľadom designu je aj tento “príbeh”: Gérald Genta sa údajne inšpiroval potápačom vystupujúcim zo Ženevského jazera. Keď zbadal jeho potápačskú helmu s priezorom upevneným skrutkami, tak si povedal že keď je takéto riešenie dostatočne pevné aby zaistilo vodotesnosť potápačskej helmy, tak musí stačiť aj pre hodinky.

    Toto je ten spravny pribeh, teda spon podla samotneho AP. Pokial viem, svetlikmi lode bol inspirovany Gentov Nautilus.

    AP na svojom webe pise:

    Genta si hovor od Georgesa Golaya „16:00“ zapamätal po zvyšok svojho života. Citoval generálneho riaditeľa AP, ktorý – so všetkou svojou silnou intonáciou, prirodzenou autoritou a krásnym prízvukom z Vallée de Joux – povedal: „Pán. Genta, máme distribučnú spoločnosť, ktorá nás požiadala o oceľové športové hodinky, aké doteraz neexistovali – a ja potrebujem dizajnovú skicu na zajtra ráno.“

    Dizajnér sa okamžite pustil do práce na svojej rysovacej doske. Vysvetlil: „Nesprávne som mu porozumel, že povedal ‚s vodotesnosťou aká doteraz neexistovala‘... Spomenul som si, že ako dieťa som na ženevskom Pont de la Machine videl potápača, ako mu nasadili prilbu. Bol som veľmi ohromený, keď som videl osem skrutiek a gumové tesnenie určené na ochranu ľudského života pod vodou. Bol som v pokušení umiestniť vysoko prestížny strojček do puzdra, ktoré úplne pripomínalo potápačovu prilbu. Okrem toho som navrhol integrovaný náramok, ktorý bol bezprecedentný, so zužujúcimi sa medzičlánkami, ktoré sťažovali jeho výrobu; ciferník s ručičkami a ukazovateľmi hodín jemne vykladaný svietiacim materiálom; kobaltovo modrý základ ciferníka zdobený gilošovým vzorom Clous de Paris doplnený dymovým efektom, pretože odtieň by bol inak trochu bežný."

    Inak velmi zaujimave citanie o hostorii designu hodiniek (nie len) AP RO, odporucam:

    https://apchronicles.audemarspiguet.com/en/article/birth-of-an-icon

  • Trochu som sa o AP RO v poslednom case zaujimal, kedze sa zrodil v rovnaky rokm ako ja. Tak som mal trochu (dost) naivny sen, ze toto by bol idealny darcek k 50-ke :)

    Ale v AP ma rychlo prebudili zo sna, ze keby som bol uz X-rokov ich zakaznikom a mal kupene Y-hodiniek, a X a Y by boli dostatocne velke cisla, dalo by sa snad uvazovat o tom, ze by som sa dostal na waiting list ..

  • Ale v AP ma rychlo prebudili zo sna, ze keby som bol uz X-rokov ich zakaznikom a mal kupene Y-hodiniek, a X a Y by boli dostatocne velke cisla, dalo by sa snad uvazovat o tom, ze by som sa dostal na waiting list ..

    blbá doba 🥴 za mojej mladosti bolo lepšie 😂 neboli ani peniaze ani tovar 🤪

    A stitch in time :D

  • blbá doba 🥴 za mojej mladosti bolo lepšie 😂 neboli ani peniaze ani tovar 🤪

    to si pamatam este aj ja, banany a pomarance raz za rok, pred vianocami, 1kg na hlavu ak si si vystal rad a mal stastie, ze sa ti este uslo.. ak si mal velke stastie alebo znamu predavacku v zelovoci, mozno boli aj mandarinky alebo dokonca ananas, ci nebodaj aj kokosovy orech :D