• Pozdravujem všetkých,

    nedávno som sa dostal ku ruským stopkám od spoločnosti Slava. Podľa toho čo som si o nich našiel sa vyrábali v rokoch od 1976 - 1978. Sériové číslo je 0101938 a číslo kalibra 5498. Strojček tiká 3 krát za sekundu a je s Rattrapante komplikáciou. Ide o model s čistým ciferníkom. Viete ku nim niečo viac, prípadne aká je ich hodnota ? Sú v perfektnom stave. :)

    Orient Ray II, Steinhart Ocean 39 Explorer - Gnomon Exclusive, Omega Geneve, Zenith Victorious, Chronographe Suisse 1950s

  • Je nás tu viac takých, ktorí si spomenú ešte zo školských čias z rokov 80-iatich, kedy sa na telesnej učitelia používali takéto/alebo príšerne podobné stopky na meranie našich utrpení.

    Ja keď som zbadal tieto stopky, tak hneď ma toto napadlo a vynorili sa mi pred očami stopky v ruke učitela telesnej s ktorými meral časy na naše 60m, alebo aj 1500m behy (dlhšie trate sme vtedy nebehali, aspoň sa mi zdá). A keď výsledky boli veľmi tesné, tak sme sa aj hádali medzi sebou, kým učiteľ nezdvihol na nás pohľad.

    Je to podľa vás možné, že vtedy na školy boli "centrálne" zasielané tieto stopky. Vtedy v obchodoch to bolo bez šance si takéto niečo, hoci aj podobné zohnať (a z "prehnilého kapitalistického západu" už vôbec). Veľký sovietký brat nám dodával možno na tisíce takýchto a možno sa to centrálne rozdelovalo do škôl.

    Inak vyzerajú veľmi pekne!

  • Ako decká sme bývali na stavenisku. Nového sídliska. Počítače, mobily a iné radôstky súčasnosti sa sporadicky vyskytovali iba v scifi románoch a tak sme jedného parného leta, tuším 1963, my športuchtivé decká, usporiadali sídliskové Olympijské hry. Ťažiskom, ako na každých OH, bola ľahká atletika a tak sme sa na ňu pripravili. Skokové disciplíny neboli problém, piesok a stojany či latky sme si mohli vyberať. Prekážky, to boli drevené kozy, našiel sa jeden dámsky drevený oštep, 5 kilová guľa a dokonca jeden a pol kilový gumený disk. Jediné čo chýbalo, boli stopky. A tak sme obehli Nitru, trojo Klenoty-hodiny, jeden obchodný dom a sused Ďuďo obehol dokonca aj centrum Trnavy, kde bol s mamou na akejsi návšteve. Nič. Raz sme s kamošom Rudom opravovali jeho favorita a baviii sme sa o tom. Nechtiac nás vypočul sused Bútora. ktorý šéfoval obchodu so športovými potrebami. Spýtal sa nás, či dokážeme vyzbierať 180 Kčs. Hneď sme rozbehli akciu eS. 180 Kčs bolo na kope behom dva a pol hodiny. Tak sme mu ich dali. Na druhý deň poobede nás prekvapil novými krásnymi a dokonca fungujúcimi stopkami. A tak o dva dni Olympiáda začala... ;) ( Našťastie sa medzi tými stavbami nikomu nič nestalo...)

  • Vďaka za reakcie, fotky sú moje, plánujem spraviť aj detailnejšie ak sa mi podarí. Chcel by som tento kúsok zachovať, mám ho aj s originálnou drevenou krabičkou a nemajú na sebe ani škrabanec :)

    Orient Ray II, Steinhart Ocean 39 Explorer - Gnomon Exclusive, Omega Geneve, Zenith Victorious, Chronographe Suisse 1950s