Oplatí sa kúpiť lacné automaty s ohľadom na ich následný servis?

  • Oplatí sa servisovať lacné mechanické hodinky? 7

    The result is only visible to the participants.

    Zdravím Vás všetkých,

    ďakujem za prijatie do fór a zároveň by som Vás chcel poprosiť o radu s mojou dilemou. Uvažujem nad kúpou mojich prvých mechanických hodiniek v cene cca 100-150 €, Seiko alebo Orient (asi najskôr nejaké Seiko 5). Moja dilema spočíva v tom, že doteraz som vlastnil len quartzové hodinky, ktoré som raz za rok zobral na relatívne lacnú výmenu batérie. Z nejakého dôvodu mi nedocvaklo, že automatické hodinky nie sú perpetuum mobile až kým som nevidel jedno video o výhodách a nevýhodách mechanických hodiniek, a jednou z nevýhod je servis. Akože OK. Ale potom som zistil, že u prémiových značiek stojí servis stovky eur. Predpokladám, že u lacných automatov to bude lacnejšie, ale stále viac ako pri quartz.

    Aké máte skúsenosti s cenou a dostupnosťou servisu pre lacnejšie modely automatických hodiniek u nás? A konkrétne modelov Seiko 5 s najčastejšie využívanými strojčekmi? Niekde som čítal, že Seiko odporúča 3-5 rokov servisný interval, ale tiež som čítal, že stačí aj raz za 10 rokov servisovať. Aká je životnosť takýchto hodiniek v prípade zanedbania servisu?

    Mojou hlavnou dilemou však je či sa oplatí kupovať takéto hodinky s ohľadom na náklady na následný servis? Existuje v tomto prípade rozumný pomer medzi obstarávacou cenou a nákladmi na vlastníctvo?

    Budem rád keď sa podelíte o svoje názory, postrehy a hlavne skúsenosti, prípadne aj s číslami.

    Ďakujem.

    Tony

    PS: Prečítal som si po sebe príspevok a ospravedlňujem sa, ak to trochu pripomína úlohu z účtovníctva, rozhodne to nebol môj obľúbený predmet na vysokej :D Nechystám sa hodinky samozrejme odpisovať ani ich nevnímam ako investíciu. Kupoval by som si ich pre radosť a ako doplnok. Ale skôr ako začnem definitívne riešiť čo sa mi presne páči, tvar púzdra, farbu ciferníka, font číslic a či ich tam vôbec chcem, tak si chcem trochu v hlave ujasniť, že dostanem za peniaze veľa hodnoty a nebudú to vyhodené peniaze.

    PS2: Neuvažujme o variantoch, že tie hodinky ma prestanú baviť alebo ich niekde oplieskam, prejdem autom alebo utopím. Ešte stále máme tikajúce hodinky Casio kúpené v roku 2002 za 1000 sk ak si dobre spomínam (teraz ich používa moja mama, posunul som jej ich keď som si v roku 2010 kúpil hodinky Rotary za 50 libier a tiež ešte stále žijú 8o ).

  • Osobne by som sa snazil +/- dodrzat predpisany servisny interval, alebo by som ich zaniesol hodinarovi az ked by som spozoroval nejaku vacsiu nepresnost. Rozhodol by som sa ale az po diskusii s hodinarom kolko servis bude stat a ci sa vobec vzhladom na pociatocnu cenu hodiniek oplati do servisu investovat. Hodinky v zvolenej cenovej relacii budu aj z lacnejsich materialov, takze u niekoho mozu po istom case vyzerat ako nove a u niekoho uz po par rokoch budu v dezolatnom stave a nejaky servis by uz mohol presiahnut aj nakupnu cenu. Zalezi aj aky si k hodinkam vybudujes citovy vstah ;)

  • Ja riešim servis až keď je to treba, čiže spozorujem spomalenie, ťažšie naťahovanie, či nedostatočnú rezervu náťahu. Naposledy som servisoval moje Seiko SDGM001 s 6R15, po cca. 5,5 roku sa ťažšie rozbiehali. Platil som 84€ za rozobranie, vyčistenie, premazanie, zloženie, zregulovanie a tlakovku na 10atm.

    Casio GW-M5610, CW C60 Trident Pro 600 Mk3, Damasko DA34, Monta Skyquest GMT, CW C65 Trident Vintage Mk2, CW C63 Sealander GMT.

  • Raz za 3-5 rokov dávam nejakých cca 50-60€ za moje lacnejšie Seiká, Orienty, Primky apod ... Alebo ak sa vyskytne anomália.

  • Ďakujem za odpovede, tie spomínané sumy nie sú až tak horibilné, hlavne keď sa to rozpočíta na jednotlivé roky.

    Ako je to s dostupnosťou servisu? Predpokladám, že trochu komplikovanejšie ako výmena baterky :rolleyes: .

  • Ďakujem za odpovede, tie spomínané sumy nie sú až tak horibilné, hlavne keď sa to rozpočíta na jednotlivé roky.

    Ako je to s dostupnosťou servisu? Predpokladám, že trochu komplikovanejšie ako výmena baterky :rolleyes: .

    Nie je to o nič komplikovanejšie, každý oficiálny predajca ich v záruke (aj po záruke) dá opraviť, prečistiť e.t.c....pri lacnejších hodinkách aj skúsenejší hodinár s prístupom k náhradným dielom (ak treba niečo vymeniť)...spravidla by to nemalo trvať dlhšie ako pár dní...

  • Rovnako riešim alebo som riešil tuto dilemu... :) Hodinky mám po 4-5 rokov, či už Seiko, Tisell alebo Amfibie... Servis som ešte zatiaľ neriešil a asi ani nebudem... Až keď bude treba, tak ako písal vyššie Diablo.

    Pokiaľ hodinky nenosíš vyslovene 24h denne na ruke, nemyslím, že by sa nejako extrémne optorebovali pri nečinnosti.

    Ak ich naopak nosíš 24h denne aj pri manuálnej robote, pri športe a rôznych fyzických aktivitách, tak by som servis asi riešil častejšie. :)

    "Čas je tá najdrahšia komodita."

  • Rovnako riešim alebo som riešil tuto dilemu... :) Hodinky mám po 4-5 rokov, či už Seiko, Tisell alebo Amfibie... Servis som

    Nejde o to kolko zo dna a kde hodinky nosis. Kazdy strojcek obsahuje maziva pre spolahlivost chodu a tie po case vysychaju, preto ten doporucovany servisny interval...

  • Nejde o to kolko zo dna a kde hodinky nosis. Kazdy strojcek obsahuje maziva pre spolahlivost chodu a tie po case vysychaju, preto ten doporucovany servisny interval...

    áno, to beriem :) avšak nedávno som tu založil vlákno "vadí strojčekom nečinnosť?," kde sme to rozoberali a väčšina sa tam myslím, že zhodla, že im to nevadí. Na základe toho som písal to porovnanie :)

    Netvrdím, že ich nie je treba servisovať vôbec, iba to, že pravdepodobne servisný interval vie ovplyvniť aj štýl nosenia :)

    "Čas je tá najdrahšia komodita."

  • áno, to beriem :) avšak nedávno som tu založil vlákno "vadí strojčekom nečinnosť?," kde sme to rozoberali a väčšina sa tam myslím, že zhodla, že im to nevadí. Na základe toho som písal to porovnanie :)

    Netvrdím, že ich nie je treba servisovať vôbec, iba to, že pravdepodobne servisný interval vie ovplyvniť aj štýl nosenia :)

    madmax chcel len povedať, že neplatí len, že kto nemaže, nejede, ale zároveň, kto nemení olej, nejede 8)

    A stitch in time :D

  • Ak ich naopak nosíš 24h denne aj pri manuálnej robote, pri športe a rôznych fyzických aktivitách, tak by som servis asi riešil častejšie. :)

    Nesporne keď hodinky nosíš pri manuálnej práci a športových aktivitách je namáhenie iné ako keď sedíš v kancli. to ale potom je o samotných hodinkách, aké na ktorý účel využívaš. na manuálnu prácu aj extrémnejšie športové aktivity (nemyslím plávanie či potápanie:) ), je podľa mňa drahších mechanických hodiniek škoda, keď tak buď niečo robustné, čo vydrží takmer všetko alebo skôr športové quarzové hodinky z plastu alebo kompozitných materiálov, pri ktorých ťa nebude hrozne bolieť keď ich zničíš :)

  • Ja som videl ceny za servis seiko strojčekov a napr seiko 5 sa (ak pozeráme čisto na peniaze) servisovať neoplatí, na koľko ten servis strojčeka vyjde okolo 100e. Sám vlastním viaceré lacné automaty ako "beatere" a servis budem riešiť keď naň príde čas. Momentálne čakám na jedny hamiltony ktoré majú H-10 strojček - servis bude isto predstavovať značnú časť ceny hodiniek, ale to budem riešiť keď to bude treba riešiť, znie to možno nerozumne ale nechcem si kaziť radosť z hodiniek, ktoré som kúpil včera servisom, ktorý príde o 10 rokov.

    A inak, nie som dobrý v matematike ani nerozumiem úplne tomu ako automaty fungujú a ako často im treba servis, ale napr ja mám hodiniek 12 a striedam ich. Ak by som mal jedny a nosil by som ich denne 5 rokov v kuse tak by im bol treba servis, kvôli opotrebovaniu a asi premazaniu. Čítal som, že oleje čo sa používajú v hodinkách teraz, sú iné ako tie kedysi a údajne nie je tak jednoduché nechať takýto moderný olej vyschnúť, čiže predpokladám (možno zle :D), že tým, že mám hodiniek viacero a obmieňam ich, nebudú servis potrebovať tak často ako keby mám hodinky jedny. Okrem toho, odkedy mám tento koníček som servisoval hodinky kvôli strojčeku RAZ. A aj to mi hodinár povedal, že nebolo treba (išlo o moje modré D-stary, čiže moje prvé automaty). Ten servis stál 170 eur a je tam ETA 2824 v top grade. Čiže ďalších servisov sa nebojím nejak a toto vôbec neriešim keď kupujem hodinky. Ľudia na nete riešia napr servis Myioty - ktorá sa údajne viac oplatí vyhodiť a kúpiť novú ako ju servisovať. Ja neviem :D Ja hodinky plánujem servisovať keď s nimi niečo bude zle, skôr zrejme nie.

  • U mne se mechanika nikdy tak dlouho neohřála. Odpověď na otázku bych řešil dotazem na cenu servisu. Může jít o pouhé zmagnetovani, nebo jinou maličkost.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • no asi to môže byť všeličo. Moje omega cosmic 2000 začali znenazdajky cválať ako splašený kôň. Zmagnetovanie to nebolo,tak putovali doktorovi - 6 rokov po servise a sporadickom nosení. Bol to kúsok maziva padnutého na zotrvačke 😪

    A stitch in time :D

  • ja len dodam ze nenosenim sa moze mazivo "usadzovat na jednom mieste", jedine to by vadilo, ak mas viac hodiniek kup si automaticky natahovac, nech sa sem tam tocia (ja to robim tak) a co mam hodinky zatial som servisoval len raz seika a to len preto, ze sa do nich dostala vlhkost, dokonca mam 15 rocne seagully a idu pekne bez anomalii, nemyslim ze lacnejsie seika, mako budu nekvalitne, tie smejdove strojceky i tak idu cenou dost nizsie a tam aj keby si servisoval, do roka to skape samo :) ... raz som taky rozobral, reku mozno to pojde precistit, premazat, zo zvedavosti, ale problem bol zodrate ozubene koliesko, resp. to nebolo koliesko ale nieco ako vylisok z pliesku :)