Hodinár-zlatník

  • Ahojte,

    pri upratovaní starého domu (dom mojich starých rodičov) som našiel v drevenej krabičke a v papierovom vrecúšku pokazené hodinky. Po ich ukázaní mame sa nesmierne veľmi potešila, lebo ževraj boli stratené a nik ich nevedeľ nájsť. Patrili jej otcovi (môjmu starému otcovi), ktorý zomrel skôr ako som sa ja narodil. On ich ževraj zdedil po jeho otcovi, ktorý ťažko pracoval v USA a posielal peniaze rodine tu na SK. Keď sa vracal z USA tak na pamiatku si kúpil na tú dobu veľmi drahé hodinky. Nuž hodinky zažili čo to a sú v dezolátnom stave no pre nás majú veľkú hodnotu (minimalne pre moju mamu a pre mňa tiež.) Rozhodli sme sa, že ich zanesieme hodinárovi v LM. Ten sa na ne pozrel skonštatoval, že sa jedná o veľmi kvalitné švajčiaske hodinky ale nedokáže ich opraviť. Povedal, že na opravu je potreba veľmi skúseného hodinára a zlatníka a oprava môže stáť kľudne cez 300€ ale potom budú mať hodinky omno vyžšiu cenu a k tomu aj naša emočná cena. Preto sa chcem opýtať viete mi odporučiť hodinára zlatníka u nás v SR, ktorý by spravil celkovú opravu/renováciu/vskriesenie hodiniek?

    Vopred ďakujem.

  • Ja by som to v SK nedal do ruky nikomu. Skusil by som kontaktovat p. Demka z Watch de Luxe, su ofic. predajcom IWC a sprostredkovane ich dat opravit priamo vo fabrike IWC vo Svajciarsku.

  • ja by som poslal mail s fotkami priamo do IWC a zistil co s tym vedia urobit oni, za opytanie nic nedas

    Poslať fotky je sice fasa, ale kým ich nemá hodinár na stole, vie trt, čo sa s nimi dá urobiť. a jediný hodinári, čo ich vedia zodpovedne dať do stavu nových, s použitím originálnych dielov, sú tí fabrický, aj keď to pravdepodobne bude niečo stáť, a zrejme to bude rádovo v stovkách Eur. Napriek tomu to má zmysel, minimálne pre mňa by malo :)

  • no mam obavu, ze v pripade restaurovania priamo v IWC to kludne moze ist do 4-cifernej sumy.

    Vzhľadom na to, v akom sú stave je to pravdepodobné...je to otázka rozhodnutia..a samozrejme peňazí, ale v prípade historického modelu je akákoľvek polovičatosť (myslené dať to opraviť a zreštaurovať kdekoľvek, len nech to moc nestojí), úplná hovadina, ak nie svätokrádež :)

  • skusil by som mozno tohto: https://www.sinal.sk/

    Tiež sa prikláňam k podobnému riešeniu. IWC servis nemá význam, je to ako by som škodu Populár dával na GO do VW servisu. Strojček by nemal byť problém, asi najhoršie bude nájsť majstra na renováciu ciferníka. Taliani a Poliaci sú v tom šikovní. Cca za tisícku ich dostaneš do slušného stavu a budeš mať krásnu spomienku na predkov v hodnote okolo 3t eur.

  • Ten nápad poslať to do Švajcu by som bral. Zároveň s cenovou ponukou na renováciu by mohli tie hodinky aj oceniť. Aj keď to všetko zaiste bude niečo stáť...

  • Ďakujem vám všetkym za rady ,odpovede v pondelok skúsim napísat WDL a uvidím keď tak skúsim priamo IWC. Cena opravy nehrá rolu ide o spomienku a dedičstvo premňa majú veľkú hodnotu.

  • Ďakujem vám všetkym za rady ,odpovede v pondelok skúsim napísat WDL a uvidím keď tak skúsim priamo IWC. Cena opravy nehrá rolu ide o spomienku a dedičstvo premňa majú veľkú hodnotu.

    Na ich stranke najdes telef.cislo na p. Demka, mozes mu zavolat, resp. tu je :): 0915 849 940, ma na starosti priamo IWC

  • Toto mne odpisali z IWC ked som sa informoval ohladne jednych vintage:

    Every watch that leaves IWC today is registered for eternity. Since 1885, full details of the calibre, materials used and the case number have been entered in the records. For more recent models, these details also include the reference number. For a small fee, heirs or subsequent buyers can obtain precise information about their IWC watch. So far, this registration was entered into the records, which contain all the details. From 1 July 2012, certificates will be provided for the first time.

    For a certificate to be issued, the watch has to be sent to Schaffhausen, where it is carefully and thoroughly examined by one of our experienced watchmakers. It is not possible for a watch to be sent straight to Schaffhausen; it has to be delivered to an authorized retailer or to an IWC boutique.

    The only way to establish a watch’s authenticity is to have it examined by one of our specialists in Schaffhausen. The information on the certificate mainly relates to the type, case and movement. The certificate may also include information about the watch’s features. If the comprehensive examination is to reveal that a part of the watch is not genuine, IWC reserves the right not to issue a certificate for the watch.

    Unfortunately, it is not possible to provide information about the collector’s value of specific models, because this depends on factors such as supply and demand as well as the condition of the movement and case. In the event of a worst-case scenario involving loss or theft, it is advisable to report the incident in writing to the police and IWC. The case number in question is then entered in a special register, which ensures that if the watch does turn up again, it will not go unnoticed.

  • Ja si myslím, že toto niekam posielať na opravu už veľmi nemá cenu. Jednak sú to zrejme vreckové hodinky, ktoré boli dosť neštrne prerobené na hodinky náramkové. Číselník a ručičky sú po smrti. Púzdro je poškodené (chýba veko nad číselníkom), aj keď púzdro môže byť zo zlata. Korunka pravdepodobne nie je originál. Predstava, že tieto súčiastky na cca. 100 ročné hodinky len tak v IWC vytiahnu zo skladu je podľa mňa čistá utópia.

    V prípade, že sa spomenuté diely dopasujú z iných modelov, už to nebudú hodinky po starom otcovi.

    Skôr šancu vidím v tom, že sa ti možno podarí zohnať identické hodinky v lepšom stave a poskladať z dvoch jedny. To bude beh na veľmi dlhú trať. Čo potom z tvojich hodiniek ostane? Strojček a možno časť púzdra? Strojček pokiaľ je komplet, ti odservisujú aj v lepšom hodinárstve na Slovensku.

    Keď tvoje nadšenie z tohto nálezu trocha vychladne. Možno usúdiš, že ako spomienka na blízku osobu budú mať hodinky pre teba najväčšiu hodnotu práve v stave ako sú teraz. Samozrejme by bolo krajšie, keby sa zachovali v pôvodnom stave. No takto, aspoň vidíš, že ich niekto skutočne nosil a rozhodne nemali ľahký život.

    "Do téhle šlamastiky nás přivedla naše vlastní tupost a tupost nás z ní zase dostane." H.S.

  • Ja viem, že p. Sinal je šikovný. Sám som mal u neho 3 kúsky na rôznych opravách a vždy som bol spokojný. Som spomínal, že strojček ti odservisujú, diely prehádžu aj na Slovensku. Otázkou je, dostupnosť.

    "Do téhle šlamastiky nás přivedla naše vlastní tupost a tupost nás z ní zase dostane." H.S.

  • Ja viem, že p. Sinal je šikovný. Sám som mal u neho 3 kúsky na rôznych opravách a vždy som bol spokojný. Som spomínal, že strojček ti odservisujú, diely prehádžu aj na Slovensku. Otázkou je, dostupnosť.

    Však o čom tu celý čas točíme? Ak máš mať v IWC diely od Myoty, tak to už je čo za hovadina..Vo fabrike ich buď majú, a keď nie, vyrobia ich...Je to na Hesh-ovi, ale ja by som to minimálne skúsil, max. to bude stáť 20 E na poštovné do Švajcu, keď sa vo finále rozhodne ich dať neopraviť..