Certina DS Action diver sea turtle conservancy special edition

  • Ahojte.

    Tak som sa rozhodol napísať tu svoju prvú recenziu o mojich nových Certinách, ktoré s radosťou už takmer mesiac nosím na ruke. Spočiatku som nad písaním recenzie ani neuvažoval, no jeden miestny člen mi dal chrobáka/podnet do gebene a tak som si povedal prečo nie, vyskúšam :)

    Na úvod upozorním že budem ponímať hodinky hlavne z užívateľského (amatérskeho) hľadiska a do nejakých ultra detailných technických info sa púšťať nebudem.

    Na začiatok by som teda rád priblížil hodinky. Sea turtle conservancy (STC) je najstaršou výskumnou a ochrannou skupinou morských korytnačiek na svete. Bolo založené v roku 1959 a zabezpečuje prežitie morských korytnačiek. Použitie znaku korytnačky spoločnosťou Certina sa údajne datuje od zavedenia uznávaného ochranného systému DS a je taktiež z. roku 1959.

    Certina na počesť 60 rokov venovaných ochrane morských korytnačiek vytvorila v roku 2019 túto limitovanú edíciu a časť výnosov z predaja všetkých hodiniek navyše smeruje do organizácie Sea Turtle Conservancy na podporu. Hodinky sú navyše predávané v špeciálnom balení, ktoré pripomína korytnačí pancier, je k nim kľúčenka s logom STC a plaketka (ktorá sa nedá vybrať mimochodom zo škatule :D ) označujúca výročie. Ešte by som rád spomenul pre zaujímavosť že hodinky majú ešte dvoch "súrodencov" Prvý súrodenec je úplne totožný so spomínaným modelom ale je na kovovom ťahu a neobsahuje špeciálne balenie a pochádza tuším z 2017-teho, v roku keď začala spolupráca medzi STC a Certina... Druhý súrodenec je taktiež bez špeciálneho balenia, na dýnku nemá logo STC ale "iba" DS korytnačku a ručička nie je tyrkysová ale zelená. Toľko asi na začiatok na uvedenie do problematiky :) Aj tieto dôvody hrali v prospech, prečo som po hodinkách siahol. Pre niekoho možno nič podstatné a zaujímavé. No ja v tom vydím hlbší zmysel, odkaz a v neposlednom rade aj malú podporu.

    Prejdem pomaly ku technickým informáciám: Priemer púzdra je 43mm a jeho výška predstavuje 13,1 mm. Hodinky sa na ruke celkom príjemne nosia (lepšie ako som čakal) aj keď mám menšie zápestie (170mm). Nemám síce na ruke ten ľahký pocit ako keď mám Hamiltony (khaki field auto) ktoré sú o 1 mm v priemere menšie a o 2,1 mm nižšie ale je to stále v poriadku, kedže som nosil aj pilotky Štajny s priemerom 44mm a korunkou veľkou ako záchranné koleso z Titaniku, pri ktorých som mal pocit že mám na ruke konzervu 8o Ďalej, Certiny majú šírku nožičiek 21 mm, čo môže predstavovať isté problémy pri kúpe nového remeňa. Hodinky majú WR 300m a odolnosť ISO 6425 (opísal som z netu, neviem si tu prekliatu špecifikáciu zapamätať :D ) a samozrejme DS ochranu. Zafírové sklíčko má obojstranný antireflex. No čo viac by som potreboval na prvé serióznejšie potápky :)

    Pri sklíčku sa ešte trocha pozastavím a musím spomenúť že aj keď je antireflex dobrá vec, ale paradoxne mi ten vonkajší vadí. Prečo? Jednoducho mi príde že keď je sklíčko upatlané, tak vyčistiť ho je nadľudská a nadprirodzená schopnosť. Pri nadýchaní na sklíčko a prejdení jemným uterákom, jemnou handričkou vždy na ňom ostanú čmuhy. Vyčistiť ho od uchytancov ide jedine handričkou na okuliare. Pri iných hodinkách ktoré mám a nemajú vonkajší AR, ich dokážem utrieť barsjakou handrou, tričkom atď a sklíčko je čisté.

    Neviem či toto patrí bežne k AR ^^ , kľudne napíšte... Ďalej, čo sa týka lunety tak je hliníková, niekomu bude možno pripomínať koleso od traktora (sám som s tým chvílu bojoval) a na "dvanástke" má zapustenú guličku so super-luminovou. Chod lunety je taký tuhší/ťažší. Ak má človek strocha spotené alebo mokré ruky, tak iba s končekmi prstov ( ukazovák, palec) sa s ňou ťažšie hýbe, treba pevnejší úchop. Klasicky je na 60 "cvaknutí" a lumi jej chýba. Korunka je šróbovacia, možnosť náťahu aj cez korunku a nevydáva až taký ten zvuk ako keď sa píše kriedou na tabulu. Čo sa týka Lumi hodiniek, nerobil som žiadne super pokusy kolko vydrží, pri bežnom dennom používaní som náhodne zistil že o 3 v noci stále ide, aj keď s ťažkosťami odčítať čas. Páči sa mi hlavne farba lumi. Pekná do modra, doteraz som mal len všetky s takou tou klasickou zelenkastou. Sorry za neodbornosť, neviem ako sa ten druh volá :P Hodinky sú dodávané na gumovom ťahu so sponou z nehrdzavejúcej ocele. Sponou sa dá veľkosť remienka upraviť celkovo o 2cm. Pri spone sa nachvíľu pristavím. Je to jedna z vecí ktoré mi na hodinkách prekážajú a čo by som im vytkol. Musím povedať že ak chce nosiť niekto tieto hodinky na menšej ruke tak pocit komfortu mu bude odoberať hlavne ich spona. Problém tkvie v tom že je dosť veľká a na dĺžku má cca 57 mm, a v mojom prípade tvorí jednu tretinu celého remeňa. A vytvára to určitý diskomfort. Samozrejme predpokladám, že hodinkomaniaci ktorí chcú tieto hodinky a majú väčšie zápästie, tento problém asi mať nebudú. V mojom prípade aktuálne zvažujem kúpu druhej gumy, takú ako používa napr Seiko na korytnačkách.

    Nakoniec aby som nezabudol na srdce hodiniek ktoré v nich bije - jedná sa o strojček POWERMATIC 80.111. Má rezervu ťahu 80 hodín, 23 kameňov a musím povedať že je to vysoko návyková vec tá rezerva. 80 hodinovú rezervu chodu mám aj na vyššie spomínaných hamiltonoch a veľmi týchlo som si na ňu zvykol, čiže aj tento faktor pri výbere potápiek hral svoju úlohu. Strojovňa POWERMATIC 80.111 vychádza z modelu ETA 2824-2, ktorý netreba asi bližšie predstavovať. Swatch Group uvádza že takmer každá časť powermatic bola vylepšená oproti ETA. Rozdiely sú aj v tom že nie sú vyrobené z rovnakých materiálov. Konkrétnosť materiálov je asi nemožné zistiť, Vo Swatch Group sú totižto veľký tajnostkári :) ;( Čo sa mi podarilo zistiť (z článku ktorý našiel miestny člen keď som vyberal hodinky) tak z použitých materiálov sa v POWERMATIC 80 používa nejaký druh kremíka čo poskytlo anti-magnetické vlastnosti. V kuloároch sa povráva že môže obsahovať aj nejaké kompozitové časti avšak, bez vplyvu na ich dlhodobú funkčnosť. O aké sa konkrétne jedná som veruže nikde nenašiel, ale nie sú v každom "podmodely". Ako som sa dočítal tak POWERMATIC 80 je konštruovaný tak, aby umožňoval čo najmenej zásahov hodinárov a v podstate pri nejakom probléme s ním sa vymení komplet celý. politika... Spomeniem ešte presnosť môjho kusu: odmerané za 5 dní robia do mínusu 8 sekúnd. Kĺudne sa vyjadrite (ak sa niekto dočíta až sem :D ) či je to v norme. Nosené sú v "homeoffice" podmienkach, takže toho pohybu nie je až tak moc a v noci odpočívajú na "deviatke". Niektorí predajcovia na stránkach uvádzajú dokonca denne odchýlku -10 až +20. Oficialne vyjadrenie odchýlky výrobcu sa mi nepodarilo najisť. Toľko asi všetko z môjho užívateľského pohľadu na hodinky. Myslím že sú to hodinky na každodenné použitie. Ak sú na kovovom ťahu ,myslím že by neurobili hanbu ani do obleku. Kolko ludí tolko chutí 8o . Ja som s nimi spokojný a dúfam, že ma budú ešte dlho baviť a nebudem tu špekulovať nad niečím ďalším :D ... Poznáme to... :saint: Na záver pripojím zopár foto (niektoré sa tu už vyskytli) a chcem ešte poďakovať miestnym hodinkomaniakom za pomoc pri výbere.

    Tomáš.

  • Měl jsem možnost jednu záchrannou stanici mořských želv osobně navštívit. A byl to zážitek. Gratuluju k hodinkám, které s touto činností souvisí. Kdyby byly moje, dal bych si je na náramek a byl bych spokojenej. Certiny jsem kdysi měl, chrona a parádní. Rád na ně vzpomínám. Hezky jsi to napsal ;)

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Tomáš, vďaka za tvoje riadky, za vynikajúcu recenziu! Klobúk dole.

    Sú to ozaj peknúčke hodinky, a ten PM80 ma dosť láka. 80.811 (ETA C07.811) má kremíkový vlások (Silicium - Si, pre elektrotechnikov je materiál bližší z polovodičoch). Keď sa stým viac pohrajú, tak to dokážu pretlačiť aj cez COSC. Tie volajú 80.811 COSC (ETA C07.811 COSC grade). Ja si myslím, že aj ten bude podávať výkony blízke k hodnotám COSC a to dlhodobo.

    Dobre sa mi na to pozerá, ako si ich užívaš, a máš z nich radosť. Po COVIDE ťa párkrát zoberiem do posilky nech ti zápästie zhustne a tá spona bude akurát 8)

  • No zrovna na zápěstí bych to s tou posilkou viděl na hodně dlouho. To spíš nějakej ledvinovej problém, ale to měj raději zápěstí jaké máš. ;)

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Tomáš, vďaka za tvoje riadky, za vynikajúcu recenziu! Klobúk dole.

    Sú to ozaj peknúčke hodinky, a ten PM80 ma dosť láka. 80.811 (ETA C07.811) má kremíkový vlások (Silicium - Si, pre elektrotechnikov je materiál bližší z polovodičoch). Keď sa stým viac pohrajú, tak to dokážu pretlačiť aj cez COSC. Tie volajú 80.811 COSC (ETA C07.811 COSC grade). Ja si myslím, že aj ten bude podávať výkony blízke k hodnotám COSC a to dlhodobo.

    Dobre sa mi na to pozerá, ako si ich užívaš, a máš z nich radosť. Po COVIDE ťa párkrát zoberiem do posilky nech ti zápästie zhustne a tá spona bude akurát 8)

    Ďakujem, som rád že sa páči recenzia, hádam pomôže aj pri výbere :)

    S Powermatic 80 presne ako píšeš, ešte som lustroval niečo na webe a našiel som tiež údaje ktoré si poskytol. Dokonca ten 80.811 by nemal mať ani žiadne plastové/kompozitové diely, uvádzal niekde tissot.

    Hah, so zápästím si starosti nerobím, x rokov som pravidelne cvičil a nebolo o moc hrubšie, niektorí to tak máme asi zakódované, neviem, neriešim :P Keď skončí covid myslím že všetci budeme v takom ošiali, že nebudeme vedieť čo skôr od radosti :)

    No zrovna na zápěstí bych to s tou posilkou viděl na hodně dlouho. To spíš nějakej ledvinovej problém, ale to měj raději zápěstí jaké máš. ;)

    Tak tak.... Bohužial dokonca boli aj ladvinove problémy (kamene) a zápästie nezhrublo. Nevadí.. hlavne že kamene odišli, tu bolesť neprajem nikomu.