antireflexná vrstva na zafírovom skle hodiniek

  • Snazil som sa na webe najst nieco o antireflexnych vrstvach na zafirovych sklickach hodiniek, ale je toho zaloste malo resp. takmer nic. Napriklad ma zaujima aky je rozdiel medzi umiestnenim tejto vrstvy ked je na vonkajsej, vnutornej, alebo na obidvoch stranach sklicka. Aku ma trvacnost tato vrstva. Vyhody alebo nevyhody jednotlivych zhotoveni. Su vyrobcovia ktory maju toto zvladnute lepsie alebo horsie? Kludne sem dajte nejake zaujimave clanky alebo videa o tejto problematike.

  • venkovní jsem bez vnitřního asi jedte neviděl

    Oboustranný má výhodu v tom, že je samozřejmě nejúčinnější, ale venkovní vrstva se dá samozřejmě poškrábat. Osobně davam prednost vnitrimu i když ten efekt je neporovnatelně horší. A ano, najdou se výrobci, kteří mají venkovní AR choulostivější.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Píšem ako laik, určite tu budú aj lepšie vysvetlenia, preto píšem, ako tomu rozumiem ja a ako by som to jednoducho vysvetlil :D

    Každopádne antireflex má za úlohu "pohltiť/odraziť svetlo," čím zabezpečí lepšiu čitateľnosť ciferníka. Tvorí tiež efekt kedy sklo "vôbec nie je vidieť."

    Ak je AR len vnútorný, tak je ten efekt trošku menej účinný.. Ak je vnútorný aj vonkajší je to na pohľad jasné. Pozri hodinky od Breitling :)

    Áno, poškriabe sa ľahko nakoľko je to len nanesený tenký "film." Z vnútra sa teoreticky nemá ako poškriabať preto je trvácnejší.

    Zničiť alebo zmiznúť by táto vrstva sama od seba nemala, ak teda nie je mechanicky poškodená.

    Častokrát je antireflexný film zafarbený (modrý, oranžový, fialový), čo má za následok skresľovanie farieb ciferníku. Preto ho niektorí výrobcovia nepoužívajú vôbec (ak sa niečo nezmenilo Rolex asi nemá žiadne hodinky s AR).

    Mne osobne sa AR veľmi páči, menil som aj sklíčko na Seiko SKX pepsinách za zafírové s AR. :)

    "Čas je tá najdrahšia komodita."

  • Vonkajší AR je zriedkavejší, ale podľa mňa účinnejší a efektnejší. Videl som ho na niektorých Tag-och, Bulovách a Revue Thommen ho tiež používa.

  • Vie niekto na zaklade skusenosti odporucit, ktore znacky maju vo vseobecnosti ucinnu antireflexnu vrstvu a ktore ju maju slabu ?

    Ide mi hlavne o to, aby mi sklicko hodiniek nesluzilo ako zrkadlo :)

    Napr. na obr. nizsie je vidiet zaujimave rozdiely v ucinnosti AR vrstvy:

    img_20221008_125701-png.16952415

    img_20221003_122549-png.16952418

  • nesuvisi to tak trochu aj s tvarom skla?

    Aj s tvarom skla, kvalitou krystalu atd. Pri plochom skle mas mensie odlesky ako pri konvexnom..