• Vazeny priatelia… tak som sa rohodol vytvorit vlakno venovane mojim hodinkam. Tym co mam, ale aj tym co uz nemam a dovodom preco to tak je…

    Necakajte prosim zazraky :) Moja stylistika je slaba, pravopis este horsi, diakritiku som na klavesnici doteraz neobjavil a hlavne casu je pomenej.

    Povazujem sa za nadseneho fanusika hodiniek ale uprimne, moje vedomosti on nich su velmi povrchne… Preto sa tu budem skor snazit o taky suhrn dojmov bezneho uzivatela a nie o detailne technicke hodnotenia. Proste taky pokec o tom co sa mi dobre nosi a preco, a naopak. Vsetky moje hodnotenia a nazory su a budu prudko subjektivne..  ;)

  • Omega Seamaster – Preco ich uz nemam alebo rychle, vasnive ale kratke vzplanutie… 😉

    Koncom roku 2019 som na internete objavil zaujimavu ponuku na Seamaster Diver 300 – Referencia 210.32.42.20.06.001. Hodinky boli rocne, mierne pouzivane, balenie kompletne a cena priazniva az natolko ze som si pre ne osobne zasiel do Prahy. Prva emocia bolo absolutne nadsenie… su to bez pochyb krasne hodinky a od keramickeho, laserom gravirovany ciferniku sa sprvoti takmer neda odtrhnut zrak. Cele spracovanie je skutocne bez chyb, aspon ja som ziadnu nenasiel. Povrchova uprava puzdra a vyrobne tolerancie su podla mna na rovnakej urovni ako Rolex. Otocna luneta je minimalne o triedu lepsia ako Submariner. O strojceku sa ako uplny laik radsej ani nebudem rozpisovat. Je vseobecne zname ze Omega je v tomto na spicke a kaliber 8800 je do detailov popisany naozajstnymi odbornikmi. Spomeniem len jednu ficurinu a sice moznost on-line pristupu k fabrickym udajom o parametroch vasich hodiniek pri vystupe z vyroby. Zaregistrujete sa na stranke Omegy, zadate seriove cislo a zobrazi sa vam Master Chronometer Certificate vasich hodiniek s vysledkami certifikacnych merani. Pri mojich to sedelo na 99%... teda pri parametroch ktore som sam doma vedel ako tak odsledovat.

    Hmmm tak preco ich uz vlastne nemam…?

    Prestali ma bavit, a uprimne, nespominam si na ziadne ine hodinky pri ktorych by sa mi to stalo rychlejsie. Prve 2 mesiace som ich nevedel dat dole z ruky a potom ma to zrazu preslo. Prave naopak, nejako som ich nevedel opat dostat na ruku. Trochu oxymoron ale myslim ze sa mi na nich prestalo pacit presne to co ma na zaciatku nadchlo… Chladna, ostro rezana, leskla a dokonale prevedena moderna estetika ktoru retrospektivne hodnotim ako prvoplanovu pacivost.

    Druhym faktorom ktory vyrazne prispel k mojmu odlubeniu sa, je podla mojho nazoru nezvladnuta ergonomia dizajnu. Najvacsi podiel na tom ma odstavajuce veko puzdra ktore je o kus nizsie ako spodna strana noziciek. V reale to znamena ze hodinky na ruke vzdy odstavaju. Niekedy to vyzeralo ako keby levitovali 1 mm nad zapastim. Neprijemne to bolo aj pri pohyboch zapastia ked puzdro hodiniek v podstate zilo vlastnym zivotom. Namiesto toho aby zostalo pekne lezat na ruke sa krutilo vo vsetkych osiach. Papierove rozmery SMP300 su 42 mm priemer a 13,5 mm vyska co neznie zle, ale moj zaver je ze su to hodinky co na ruke posobia velke, nemotorne a zle sedia.

    Posledna vec ktoru spomeniem je prekvapivo zla citatelnost. Toto bude asi specificke pre tento farebny variant ale hlavne na dennom svetle sa modre skeletonove rucicky na striebornom ciferniku proste stracaju a o datume radsej ani nehovorim.

    Takze Long Story Short… po necelych 12 mesiacoch som Omegy zabalil a poslal novemu majitelovi. Konstatujem ze mi ani trochu nechybaju. Mozno by moja skusenost bola ina keby som mal konzervativnejsiu ciernu alebo modru verziu na tahu. Napriek ich nepopieratelnym kvalitam su pre mna Omega Seamaster 300 poslednej generacie hodinky ktore na papiery a fotkach vyzeraju podstatne lepsie ako sa nosia. Sudiac podla toho ako casto sa objavuju v predaji na hodinkovych forach mam trochu podozrenie ze nebudem jediny s podobnou skusenostou. Pripadnym zaujemcom o tieto Omegy by som urcite pred ich kupou odporucil opakovane vyskusanie… to ako vyzeraju na prvy pohlad cloveka tak nadchne ze to az moze zatienit dojmy ktore by mohli pri kazdodennom noseni vadit.

  • Napriek tomu ze ich mam v bielom a po takmer roku sa mi stale pacia, s pocitmi pri noseni sa z casti neda nesuhlasit :)

  • Mali si oodpustit to dynko s priehladom a mohli to byt ine hodinky... Ale co uz... Omega ma taky talent vzdy nejakou malickostou pokazit celkovy dojem :D

    Zabudol som dodat... kludne mi to tu plnte nazormi, komentami, fotkami vlastnych hodiniek a podobne... nech to zije...

  • zaujímavý pohlaď na tieto hodinky. Ja som ich mal par krát v ruke a mal som z nich také zmiešane pocity. Žiaľ nemal som tú možnosť ich zatiaľ ponosiť tak neviem ako sedia na ruke a aký je s nimi život. Každopádne volil by som buď bielu alebo modrú variantu zrovna táto strieborno-modrá je taká čudná.

    Díky za príspevok a smelo sem pridaj ďalší máš toho dosť :)

  • Rolex Explorer -Na vecne casy a nikdy inak… 8o

    Dnes sa vam chcem predstavit jedny z mojich najoblubenejsich hodiniek ktore vlastne ani predstavovat netreba… Rolex Explorer 214270, co je stale aktualne vyrabana verzia vo velkosti 39mm. Ludia (vratane mna) ich casto volaju Explorer I ale v skutocnosti je to len Explorer. Na internete sa spekuluje ze Rolex tento rok uvedie novu verziu ktora by mohla narast az na 41 mm… Ja si prajem aby sa to nestalo a zaroven som velmi rad ze ich uz v zbierke mam prave vo velkosti 39 mm.

    Historiu vratane legiend o Evereste uz davnejsie popisal kolega watchesfan tu: Rolex Explorer-historie i současnost: Ref. 214270 - Rolex - Hodinkomania.sk

    A este si dovolim prihodit link na inu velmi dobru recenziu (urcite lepsiu ako ta moja): A Week On The Wrist: The Rolex Explorer Reference 214270 - HODINKEE

    Ja sa budem zaoberat mojim vnimanim tychto hodiniek po takmer troch rokoch nosenia. Dopredu vas varujem ze to bude nekriticky chvalospev pretoze na tomto kusku nevidim jedinu chybicku. Je to prvy Rolex ktory som si zadovazil a casto hovorim ze to budu uplne posledne hodinky ktore mi zostanu. Takze tu su dva hlavne dovody preco…

    Dizajn:

    Toto je jednoducho klasika klasik… Myslim ze ak by ste poziadali desat ludi aby z hlavy nakrelili naramkove hodinky tak minimalne osem z nich vytvori nieco co sa bude podobat na Rolex Oyster Perpetual, teda na stareho otca dnesnych Explorerov. Fascinuje ma dizajn ktory sa podla mna stal etalonom stelesnujucim to ako v hlavach vacsiny ludi vyzeraju naramkove hodinky… myslim ze na internetoch tomu hovoria ikonicky dizajn ;) . Toto su podla mna hodinky ktore na mne vyzeraju dobre a primerane dnes, a rovnako dobre budu vyzerat aj za XY rokov ked budem mat 65. Casty nazor je ze su nudne ale moja skusenost je ina. Cim dlhsie ich mam a cim viac sa na ne pozeram, tym viac ma bavia.

    Rozmery, ergonomia a nositelnost:

    Pre moje 18 cm zapastie je toto jednoducho absolutna dokonalost. Profil puzdra a zahnutie noziciek mi sadlo tak dobre ako keby ich navrhli na mieru prave na moju ruku. Maju sice “len 39” ale rozhodne to nie su male hodinky. Rozmer od spicky nozicky k spicke tej protilahlej (dlzka hodiniek alebo Lug to Lug) je 47,5 mm. Realne je vsak tento rozmer zvacseny pevnou strednou castou posledneho clanku naramku na 49 mm. Toto skombinovane s 20 mm naramkom robi z Exploreru hodinky s pomerne velkou stopou na ruke. Celkove proporcie su vynikajuco vyvazene vyskou ktora je len 11,2 mm. Proporcne povazujem Explorer za jedny z najuniverzalnejsich hodiniek ake som kedy drzal. Myslim ze sa nestratia na 20 cm ruke ale videl som ich uz aj na 16 cm zapasti kde vdaka tvaru puzdra tiez padli velmi dobre. “One size fits all”… tak si ja predstavujem dobre dotiahnutu ergonomiu hodiniek. Ako vacsina sportovych Rolexov aj Explorer je standartne dodavany len na overenom ocelovom Oyster naramku. Urcite by dobre vyzerali aj na kozi , len ja osobne si neviem predstavit preco by ich niekto vobec chcel nosit na niecom inom ako na extremne pohodlnom a kvalitnom originalnom tahu. Prave naramok je podla mna cast na ktorej je pri kazdodennom noseni najviac citit kvalitu Rolexu a to aj napriek tomu ze Explorer je jeden z ich najlacnejsich modelov. Moja najoblubenejsia cast je urcite spona, konkretne system rychlej mikroregulacie Easy Link. Pre tych co nevedia… je to v podstate dodatocny poldielik naramku ktory sa da zlozit vo vnutri spony a umoznuje velmi rychle predlzenie/skratenie tahu o 0,5 cm. Tento system mi vyhovuje viac ako ako znamy Glide Lock na Submarineroch. Ten vam sice poskytne vacsi rozsah regulacie dlzky ale aj citelne zvacsi sponu naramku co je mne osobne trochu nepohodlne. Pridam este jednu pikosku o Rolex tahoch… Bez hodiniek vam ich oficialny predajcovia nepredaju. Ak sa vam poskodi naramok tak ho opravia ale novy vam predaju len ak je ten povodny uplne zniceny a to este musite priniest to co z neho zostalo. Ak pridete s hodinkami bez tahu a pribehom ako vam ho pri lezeni na Everest odkusol ladovy medved tak vas velmi slusne poslu kade lahsie. Toto je jeden zo sposobov ako sa Rolex snazi zabranit volnej cirkulacii originalnych nahradnych dielov z ktorych by potom sudruhovia v cine mohli skladat vysoko kvalitne kopie. Uplne 100% ustrazit to samozrejme nevie ani panstvo v Zeneve, takze kto potrebuje vie si sem tam kupit Oyster tah u priekupnika za nejakych ludovych +/- 2000 EUR.

    Takze... Long story short... Explorer su vyborne hodinky a nosim ich naozaj rad. Kazdemu kto zvazuje vstupit do sveta Rolexu ich mozem vrelo odporucit ako ten spravny prvy krok...

    Ospravedlnujem sa za preklepy/hrubky a len pre poriadok spomeniem ze posledne dve foto som si pozical z netu…


    Detail na Easy Link...

  • Ej veru tieto Exploreri sú parádne. Mne by asi chýbal dátum, ale to som ja.

    Inak nechápem tú politiku zväčšovania priemerov. Hodinky okolo 40mm sú perfektne nositeľné pre veľké spektrum zápästí.

    Casio GW-M5610, CW C60 Trident Pro 600 Mk3, Damasko DA34, Monta Skyquest GMT, CW C65 Trident Vintage Mk2, CW C63 Sealander GMT.

  • Ej veru tieto Exploreri sú parádne. Mne by asi chýbal dátum, ale to som ja.

    Inak nechápem tú politiku zväčšovania priemerov. Hodinky okolo 40mm sú perfektne nositeľné pre veľké spektrum zápästí.

    To mas lahke... ludia v zapadnom svete za poslednych 30 rokov narastli. Je nam dobre, zerieme vysoko kaloricku stravu, a my a nase deti sme vacsi ako nasi predkovia. Okrem toho je to aj moda... vacsie je lepsie. Pozri na susedne forum do sekcie poradte mi pri vybere... chapci s 16,5 cm zapastiami riesia ze pre nich budu 40mm hodinky male. Vyrobcovia sa len prisposobuju ocakavaniam trhu aj ked casto sa tie rozmery menia viacmenej len v katalogu... viz nove Suby. Ja mam rad 39-40. Smerom dole unosim aj 36 ale uz je to na hrane. Smerom hore pokojne unosim aj 46/48 Breitling ale nie je mi to pohodlne. Za hornu hranicu pohodlnosti povazujem 42. Samozrejme kademu co jeho je...

    Mne datum na hodinkach nechyba... Neviem ako ostatny ale ja sa rano zobudim a na budiku je datum, hned potom na telefone, v aute, na compe v praci... datum mam pred ocami cely den a aj ked ho mam na hodinkach tak ho prehliadam. Na druhu stranu mi ale paradoxne vadi ked viem ze ho na hodinkach nemam spravne nastaveny... Takze no-date je skor vyhoda.

  • Na šťastie mám fázu vyberania priemeru hodiniek už za sebou, takže na moje 16,5cm zápästie sedia priemery 38-41mm.

    Momentálne moje najpohodlnejšie hodinky sú 39mm CW C65 Trident Vintage Mk2 (snáď sa nenahneváš za fotku) :)

  • Abych to doplnil. To, že přesně nesplňují moje konstrukční představy ještě neznamená, že se mi nelíbí a že Ti je nezávidim. Nosil bych je příležitostně a doma se s nima mazlil. Jen bych je musel dostat. Utratit takový prachy za hodinky...přece jen by mi musely být více šité na tělo. Každopádně ikonická modelová řada od tradičního výrobce. A to se počítá.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Veľmi zaujímavo napísané, tiež mám slabosť pre tieto hodinky, pre verziu čo mal Brosnan, ale zároveň ma smerom k nim niečo aj tak trochu brzdí, teda myslím okrem ceny :)