ETA 2824-2 vz SELLITA SW 200 Elaboré

  • Vie niekto preco Steinhart zacina davat do hodiniek strojceky Sellita namiesto ETA?

    Asi sa nebudem pytat, ktory je lepsi. Na nete je vela komentov kladnych aj zapornych ale popravde radsej by som hodinky s ETA strojcekom osobne. Ako ste na tom vy?

  • Nebude to súvisieť s obmedzením dodávok strojčekov ETA mimo Swatch group?

    Casio GW-M5610, CW C60 Trident Pro 600 Mk3, Damasko DA34, Monta Skyquest GMT, CW C65 Trident Vintage Mk2, CW C63 Sealander GMT.

  • Je to veru tak, firmy ktoré nepatria do skupiny Swatch group (https://www.swatchgroup.com/en/brands-companies#1) sa už nevedia dostať k strojčekom ETA, pretože politika Swatch group je, že chcú mať exkluzivitu a ich strojčeky (ETA je členom Swatch group) budú používať iba vo svojich značkách. Predpokladám, že tým budú postupne aj zvyšovať ceny svojich hodiniek. V opačnom prípade si myslím, že by šli skôr do straty ako zisku. Ale presné pozadie a pohnútky nevidím.

  • A v čom vidíš problém? Veď sú to prakticky rovnaké strojky s rovnakou kvalitou. O troška lepšie sú ETA 2892 resp SW300.

    Casio GW-M5610, CW C60 Trident Pro 600 Mk3, Damasko DA34, Monta Skyquest GMT, CW C65 Trident Vintage Mk2, CW C63 Sealander GMT.

  • Mensia rezerva chodu SW200 oproti ETA 2824, Sellita je v podstate kopia produktu. ETA ma dlhsiu historiu. Cital som rozne recenzie , osobnu skusenost nemam so Sellita takze porovnavat nemozem. S ETA som spokojny zatial maximalne.

  • A ak budeš mať Selittu budeš spokojný úplne rovnako. Mám resp. mal som viacero hodiniek s týmito strojčekmi a nepostrehol som rozdiel v presnosti. Musím však priznať, že rezervu chodu som nemeral.

    Ak je pre teba podstatná rezerva chodu tak skús skôr Powermatic80 s 80h rezervou, alebo potom iné rady strojčekov samozrejme za vyššiu sumu, alebo od Seiko (napr. 6R35)

    Casio GW-M5610, CW C60 Trident Pro 600 Mk3, Damasko DA34, Monta Skyquest GMT, CW C65 Trident Vintage Mk2, CW C63 Sealander GMT.

  • Takže Eta a Selitta. V krátkosti: Eta 2824 je strojček konštrukčne vychádzajúci zo strojčeka Eterna. Zlúčením firiem Lemania, Eterna, Valljoux...vznikla firma Eta. (Eterna sa medičasom osamostatnila. Dôvod znižovania dodávok tretím stranám, ako uvadza Hayek, je umožniť rozvoj ostatným značkám aj po technickej stránke, nielen dizajnovej a tak v podstate naštartovať, resp. posilniť progres švajčiarseho hodinárskeho segmentu, pretože pre jeho dlhodobé zdravie je škodlivé spoliehať sa iba na jedného dodávateľa. Keďže konštrukcia strojčekov 2824,2892,7750...už nepodlieha copyrightu, je možné ich vyrábať aj inými spoločnosťami. Selitta ako bývalá montážna dielňa pre ETU preto po začatí znižovania začala vyrábať konštrukčne takmer identický strojček SW 200 (pridanie jedného rubínu a myslím mierne zníženie rezervy chodu) ako aj SW300 (Eta 2892) a SW500 (Valjoux 7750)...o kvalite strojčekov jedného či druhého výrobcu sa vedú polemiky..Eta však naďalej dodáva základné kopletné strojčeky v troch druhoch vyhotovenia tretím stranám, hoci v obmedzenom množstve (resp. je povinná dodávať) a firmy ako Breitling...a iné, stále do svojich hodiniek strojčeky Eta montujú..:)

  • toto ma zaujalo, google prekladac:

    kľúčové rozdiely medzi pohybmi SW200 a SW200-1 zahŕňajú:

    Vylepšená konštrukcia ozubeného kolesa, ktorá poskytuje prenos sily na úrovni SW200, so silnejšou geometriou zubov. Znižuje sa tak riziko poškodenia v dôsledku silných nárazov, ktoré spoločnosť pripustila ako opakujúci sa problém s modelom SW200; minimalizácia opotrebenia kolies automatickej reťaze, čím sa mení profil zubov; aZmeny v osi redukčného a rohatkového kolesa.

  • t.z. ze v pripade Steinhart aktualne so Sellita dostanem Novodiac za tu istu cenu, predtym ETA s Incabloc. To je ako s autami v dnesnej dobe 1.0 namiesto 1.4 a cena rovnaka ev vyssia. ?

  • Inak funkčnosť oboch shock-absorberov je podobná, netreba sa obávať. Iba pružinu v tom Novodiacu treba vyberať nástrojom a ľahšie sa zdeformuje resp. poškodí.

    Tempus Fugit