• Čaute borci. Prosím vás vyzná sa tu niekto v nožoch ? Zdalo sa mi že sa ru raz o tom písalo ale neviem to nájsť ani si spomenúť ako a kedy a kto ? potreboval by som trochu poradiť.

  • chcem takú nejakú kudlu do lesa a tak. Niečo čo je cool. Týpek v obchode mi poradil MARA či ako sa to volá, tak som skúsil taký lacnejší (40e). Ale pozeral som aj po lepších a celkom sa mi to pozdáva, len teda chcel by som asi o čosi väčší. tak 5,5 až 6 cm čepeľ. Páči sa mi ESEE 6, ale čítal som na nete veľmi fajn ohlasy ale aj niektoré nie tak moc fajn a na koľko sa v tom nevyznám, som zmätený.

  • Dik za tip. Vyzerá super. Je to ale krava veľká. Niekto mi vravel že nemozem nosiť pri sebe nôž čo ma čepeľ viac ako 10cm. Je to tak ?

    Preto som inak aj pozeral na ten ESEE. Je menší. Je síce drahší ale páči sa mi ich záruka.

  • Nosenie noža upravuje priestupkový zákon (§ 47 zákona 372/1990). Pozrel by som si aj zakon o zbraniach. Kazdopadne

    Pokial je noz volnopredajny a nepodlieha evidencnemu a povolovaciemu konaniu tak ho nosit mozes na verejnosti (skryte) avsak ked sa nieco zomelie tak sa bude skumat za akym ucelom si ho mal pri sebe. Pri sportovej cinnosti( napr v lese) alebo ak je to sucast rovnosaty tak aj na opasku. Nie som ale pravnik tak si to radsej nastuduj v zakonoch.

  • Ok dik za tipy. Kúpil som 81 zatiaľ. Uvidím ako si sadneme. Tá MORA čo mám je kratšia o dosť. Ale je dosť v pohode. Keby som chcel potom časom niečo o vodí lepšie čo by si odporučil ? Pripadne čo hovoríš na ESEE. Fakt my to k ním nejak ťahá. Konkrétne k tej 6tke.

  • Skús pozrieť aj značku Marttiini

    Ja mám od nich a som veľmi spokojný. Nie som teda znalec, ale ľahký nôž a dobre padne do ruky.

  • A čo tak si dat nejaký ukovat, za 150€ by sa už dal pekný nož spraviť...

  • :super: Super nové vlákno. Nožíky ma vždy fascinovali a ako starý scaut bolo nutné mať vždy dajaký pri sebe. Poľovnícke potreby bol cool obchod a výklad bol magnetom.

    A stitch in time :D

  • A čo tak si dat nejaký ukovat, za 150€ by sa už dal pekný nož spraviť...

    To neviem. Mne nevadí keĎ to nie je custom. Ako som písal, časom zvažujem ESSE a možno KA-BAR, ale to je budúcnosť, teraz sa pohrám s týmito dvomi čo mám a uvidím ako sa mi to bude páčiť. Možno sa potom časom dostanem aj k nejakému kováčovi :D

  • To neviem. Mne nevadí keĎ to nie je custom. Ako som písal, časom zvažujem ESSE a možno KA-BAR, ale to je budúcnosť, teraz sa pohrám s týmito dvomi čo mám a uvidím ako sa mi to bude páčiť. Možno sa potom časom dostanem aj k nejakému kováčovi :D

    A možno začneš predávať hodiny a kupovať mačety :mdr1:

    A stitch in time :D

  • Oplati sa, drz ho ale s suchu, je z pruzinovej ocele, chyta hrdzu pokial ho z vody neutries a das do puzdra a nechas tak.

    Hrdzu chytajú aj damascénske nože. U takýchto, náchylných na hrdzu, sa odporúča po umytí a usušení jemne ich premastiť olivovým olejom...:]

  • Čo sa týka kúpy noža. Pokiaľ používam nôž iba občas, bohato postačí vybrať si taký, čo dobre padne do ruky a máš z neho dobrý pocit. Takže či je dačo kúl alebo nekúl by som neriešil. Pokiaľ som poľovník či lovec, dal by som si ukovať nôž u skúseného nožiara. Pravda, v rozumnej cene. Zároveň by bola aj istota požadovaného tvaru a ergonómie úchopu noža. V neposlednom rade by som dbal aj na estetické púzdro. Odporúčam kožené. S ním je to ako s remienkom na hodinky - buď ti aj z jednoduchého noža spraví parádu alebo ti pokazí dojem aj z toho najsámsupernoža....:]

  • Hrdzu chytajú aj damascénske nože. U takýchto, náchylných na hrdzu, sa odporúča po umytí a usušení jemne ich premastiť olivovým olejom...:]

    Hlavne nenechať zaschnúť krv :mrgreen:

    A stitch in time :D

  • ja sa snazim vzdy vyberat pomer ,,cena a vykon,, potom sa nebudem musiet starat kde noz oskriem a mozem ho pouzivat aj na sekanie dreva, robenie triesok a pod. S tym glockom mozes aj plech sekat a ked ho znicis tak kupis novy za 30-35€ a ides dalej. Su aj lepsie noze samozrejme ale aj za viac €. Na slaninku a klobasku mam potom Victorinox a par naradia od Leatherman na opravy ?. Kultove zalezitosti toto.