Hodinky PROVOKE BLACKOUT

• Ahoj, dnes se pochlubím projektem na kterém jsem pracoval téměř rok.Jsou to hodinky s vyhazovacím nožem. Když jsem s projektem začínal ani mě nenapadlo kolik to dá práce.V té době jsem toho o hodinkách moc nevěděl. Například ani co je šroubovací korunka 1f642.png?_nc_eui2=AeGEfyoCpPJaPG_mTGFXd:-)Ale protože mám rád nové věci šel jsem do toho naplno. Hodinky jsem udělal tak jako ostatní věci:Musí být takové abych si je sám koupil. Já jsem běžný uživatel a nepotřebuji hodinky za desítky až stovky tisíc. Pro mě je důležité že si hodinky nemusím sundat při tom když jdu na dílnu, nepotřebuji vzadu vidět perfektní strojek, nechci řešit že se hodinky zpoždují o sekundu denně atd...Chci hodinky lehké, kterým nevadí když dostanou ránu o futro. A proč je tam nůž?Je to jednoduché, jsem člověk městského/dílenského typu a každý den potřebuji nůž na takové to domácí řezání. Nepotřebuji super taktickou kudlu na rozpárání deseti nepřátel a vykuchání ulovené zvěře. Stačí malé ostří na rozdělání balíku. A další důvod proč nůž protože jsem hračička a tyhle věci mě prostě baví.

Hodinky jsou celé vyrobeny z karbonu a titanu aby byly co nejlehčí. Strojek Ronda 715 jsem zvolil protože je spolehlivý a používá se v podobných hodinkách (například inox), má rozměry které jsem potřeboval a je za příznivou cenu.U toho strojku si sám upravuji datumovku protože strojek má datum klasicky na třetí hodině ale já mám korunku na čtvrté a datum na třetí takže to nevychází. Datumovku tedy vyndám obrousím, přestříkám a opět udělám čísla. A další důvod proč si dávám tolik práce s datumovkou je to že nemám rád tu bílou co bije do očí. Na hodinkách si sám dělám téměř vše, pouzdro (na to jsem nechal udělat i speciální karbon), ciferník, šroubovací korunku,ručičky (kromě vteřinové) a samozřejmě nůž.

Jak funguje nůž najdete tady:

https://www.facebook.com/extremeEDC/videos/502766480420221/

Pokud se vám moje práce líbí podívejte se na moji facebookovou stránku kde průběžně dávám fotky i z jiných projektů na kterých pracuji.

http://www.facebook.com/extremeedc

• Rozměry hodinek : průměr 46 mm bez korunky, 14 mm výška, lug to lug: 50 mm
    • Materiál pouzdra: karbon 3K 200gm2, vnitřní díly: titan GR2
    • Sklíčko: safír
    • Korunka: karbonová , šroubovací
    • Strojek: Ronda 715 swiss made
    • Ciferník: povrchová úprava Cerakote Elite series, zelená SuperLuminova
    • Hmotnost hodinek s dodávaným NATO řemínkem: 82 gramů
    • Vodotěsnost: 100 m
    • Délka vysunutého nože: 82 mm
    • Materiál rukojeti: titan gr 5
    • Povrchová úprava rukojeti: DLC
    • Materiál nože: N690
    • Pojistka : frame lock
    • Vyhazování nože: automaticky, po zmáčknutí tlačítka pod korunkou

Díky za zhlédnutí a děkuji správcům tohoto fora za možnost prezentace. Jirka

• Hmmm, veľmi zaujímavé hodinky :)

• Ahoj, je to už dlouho co jsem přidával svůj projekt hodinek s nožem. A dnes na tenhle projekt navážu. Po několika letech jsem se vrátil k výrobě vlastních hodinek. U hodinek s nožem jsem pak při první serii narazil na tolik problémů že jsem ztratil chut na projektu pokračovat a šel do krabice. Na tu krabici jsem se díval čtyři roky každý den a dost mě štvala :) Před půl rokem jsem se úplnou náhodou vrátil k myšlence dělat vlastní hodinky. Rozhodl jsem se to pojmout úplně jinak. Můj cíl byl udělat odolné a dostupné karbonové hodinky a protože jsem viděl hodinky Sinn s olejevou náplní bylo jasné že to musím mít.

Od prvního návrhu na papíře po hotové hodinky to trvalo půl roku. Na projektu jsem strávil stovky hodin práce, ladil výrobu každého dílu (nějaké díly dělá kolega na Moravě), ale výsledek za to stojí. Krom strojku, skla a těsnění jsou všechny díly vyráběné u mě nebo u kolegy. Je to ta náročnější cesta ale jsem na ni hrdý. Díky tomu můžu nabídnout i hodinky na zakázku.

Během výroby jsem zjistil že se chci začít výrobě hodinek věnovat naplno protože mě ta práce skutečně baví a naplnuje. Abych mohl svůj sen uskutečnit právě teď běží kampaň na serveru Hitihit kde je první možnost hodinky objednat. Odkaz najdete na konci příspěvku.

Postupně sem budu dávat příspěvky kde ukážu co vše objáší vznik vlastních hodinek a jak se mi vlastně celkově daří naplnit můj sen.

Jirka

Zde je odkaz na mou kampaň : https://www.hithit.com/cs/project/126…y-provoke-watch

A taky pár fotek.

• Jirko , sledujem ťa na chronomagu , hltám každý nový príspevok . Hodinky síce nie sú moja šálka kávy , ale hlboko sa pred tebou skláňam , zaslúžiš si veľký obdiv a rešpekt ! Pustiť sa do výroby VLASTNÝCH hodiniek , to chce veľa odvahy . Alebo bláznovstvo ? 1f923 . Každopádne ti držím palce , nech sa ti darí napĺňať svoje sny ;) . Ja si len spojazdňujem kadejaké staré Primky :) .

• Jirko , sledujem ťa na chronomagu , hltám každý nový príspevok . Hodinky síce nie sú moja šálka kávy , ale hlboko sa pred tebou skláňam , zaslúžiš si veľký obdiv a rešpekt ! Pustiť sa do výroby VLASTNÝCH hodiniek , to chce veľa odvahy . Alebo bláznovstvo ? 1f923 . Každopádne ti držím palce , nech sa ti darí napĺňať svoje sny ;) . Ja si len spojazdňujem kadejaké staré Primky :) .

Myslím že na tohle musím být člověk asi spíš blázen :D Já nedělám věci napůl a tohle mě pohltilo. Už pro mě není jiná cesta.

• Myslím že na tohle musím být člověk asi spíš blázen :D Já nedělám věci napůl a tohle mě pohltilo. Už pro mě není jiná cesta.

Len sa nevzdávať , a ťahať to , kým sa len bude dať ;) . Takýto projekt sa málokomu podarí :thumbup: .

• Ahoj všem, nějak moc v poslední době nestíhám přispívat na internet tak se pokusím vše shrnout ted a slibuji že už se polepším a provedu vás celým procesem výroby hodinek.

Začnu tím co je teď nejdůležitější: kampaň na Hithit. Ta vypadá skvěle. Musel jsem dokonce omezit počet dostupných hodinek abych byl schopen dodržet termín dodání. Z toho důvodu jsem také začal s výrobou už teď. Jako první vyrobím ručičky a ciferníky. Ty jsou časově dost náročné a tím že začnu už ted si vytvořím časovou rezervu. To mi umožní pro hithit uvolnit malý počet dostupných hodinek.

Další důležitá věc je datumovka. Bylo několik dotazů jestli může být černá. Od teď může. Už pracuji na prvním strojku kde datumový věnec upravuji. Fotky pak přidám na konec příspěvku. Nejen že bude datumovka černá ale u zakázkových hodinek bude možné libovolně měnit pozici datumového okénka. Zhruba za týden bych měl mít tuhle úpravu hotovou ted musím počkat na černění věnce.

Jako poslední obrázek je náhled jak vypadají výrobní podklady na vyřezání ručiček z polotovaru. Omluvte kvalitu i když jsem udělal screen nevypadá to moc dobře.

Teď vidím že nejdou fotky nahrané postupně takže ty ručičky je ten černý obrázek.

• Je tu nový týden a to znamená že projekt pokračuje. Jen ne tak jak bych chtěl. Musel jsem o týden odložit vyřezání ručiček protože nebyla volná kapacita na frézce na které se bude nejdříve frézovat polotovar. Přesně tohle je důvod proč už výroba běží. Stále mám tři týdny náskok takže jsem v klidu. Taky čekám na DLC povlak na datumový věnec. Hned jak bude chci ho dodělat. V mezičase si připravuji různé doplňky jako pořadače do šuplíků, krabičky na ciferníky a další věci co půjdou na DLC povlak. Na tohle rád používám 3D tisk a dnes mě navždy opustila moje stařičká tiskárna. Už je na cestě nová dost se na ni těším. Pro ty co zajímá 3D tisk měl jsem Ender V3 a na cestě je Bambu Lab A1. Vybíral jsem mezi Průšou a Bambu a ta pro mě jednoznačně vyhrála. Taky mám na celnici balíček z Anglie kde je první várka kupovaných věcí na hodinky. Hlavně skla a těsnění. Objednal jsem různá těsnění na korunku a s tímhle chci ještě udělat několik pokusů. Prostě tenhle týden musím čekat, čekat a čekat.

Chci taky začít trochu točit krátká videa na sociální sítě a pro ty co nemají fb je dám i na youtube. Nečekejte nic extra ale krátké video je někdy lepší než sto fotek. Zde přidávám první, nové organizéry do šuplíků .

Co vypadá slibně je výroba karbonu v CZ. Už je objednaná první deska. Doufám že bude dobrá.

• Ahoj, po delší době opět přidám co je nového a slibuji že se budu snažit pravidelněji přispívat. Je toho opravdu moc. V současné době na dílně skoro bydlím ale má to výsledky. Co je to hlavní je že už jsem předal prvních několik kusů hodinek z mé Hithit kampaně. Za mě se opravdu povedla limitka z hybridního karbonu s bronzovým cifrem, lunetou a ručičkami. Ale co je to hlavní je olejová náplň. Na tomhle je celý koncept postavený a ten výsledek je neskutečný. Na konec přidám několik videí doporučuji se podívat :)

Mám z celého projektu upřímnou radost protože se vyvíjí lépe než jsem čekal. Klidně mi dejte vědět váš názor na hodinky.

Zde je několik videí:

Limitovaná edice z hybridního karbonu:    https://youtube.com/shorts/WRh9TzL9rmk?si=e2hqJ-4VGpHO5uzT

Hodinky připravené k odeslání: https://youtube.com/shorts/Lv2PkECW1L4?si=ArqOVJirmezQdLko

Krátké video z procesu: https://youtube.com/shorts/tlzCCT3LQs8?feature=share

A to hlavní zde,, srovnání hodinek s olejem a bez oleje: https://youtu.be/fK9CpqjRg9E

Hodinky v "raw" provedení s olejovu nápní : https://youtube.com/shorts/vpiNIi7el5o?feature=share

• Sledujem tvoju púť , a je neskutočné , čo si dokázal :thumbup: . Nie nadarmo sa hovorí : kde je vôľa , tam je cesta :) . Držím palce , len tak ďalej ;) .

• Protože mi na dílně pořád jede laser a další věci mám tady hluk a nedá se točit video tak se trochu rozepíšu o plnění olejem.

Je to peklo! celý proces jsem se rozhodl úplně změnit. Tak jak jsem to dělal to bylo dobré tak na jedny, dvoje hodinky... Bylo to pomalé, všude bordel a ne vždy jsem byl úspěšný na první pokus. Byla tam bublina. Vlastně to bylo až trochu vtipné. Používal jsem na to misky na vakuování potravin :) Vakuovačka vypadala jako robertek. Ale i s tímhle hodně basic vybavením to šlo. Ale pomalu a složitě. Dnes mi přišla pořádná vývěva a ještě mám vymyšlené další vychytávky které už si nechám pro sebe.

Dalším stěžejním dílem pro naplnění olejem bez bubliny je kompenzátor pohybu korunky a tepelné roztažnosti oleje. Opět se potvrdilo že jednoduché věci fungují nejlépe. Během vývoje hodinek jsem měl v hlavě a zkoušel spoustu věcí a nakonec jsem se vrátil k první myšlence a měl jsem u ní zůstat od začátku. To jak vypadá kompenzátor nechci ukazovat veřejně ale je to opravdu primitivní a výrobně za pár korun.

Co bylo zklamání je jak vypadá anodizace titanu v oleji. Je to nic moc. Moje představa byla že když černá pak vypadá ještě "černější" že to bude skvělé. Opak je pravdou. Krásné modré ručičky v oleji vypadají hrozně. Musel jsem volat zákazníkovy že to nejde. Tyhle hodinky jsou celkově prokleté. Netuším proč to tak je ale anodizace titanu pak v oleji vypadá prostě blbě. Bez oleje super ale do oleje to prostě není.

Jinak jde vše celkem dobře hlavně se daří dohánět skluz z léta a postupně odesílám hodinky. No nebudu machrovat byl jsem dost nervozní. Je to zhruba rok co jsem začal kreslit tyhle hodinky a pak najednou přijde první zákazník a v hlavě hlodá červík budou se mu líbit.... No a líbí se každému. A mám radost že jak první limitka tak olejovky jsou na Vysočině.

Jak dodělávám hodinky ještě před odesláním vždy napíšu a potvrdím místo kam je odesílám.

Na závěr přidám fotku nové mašiny na plnění olejem a taky fotky od zákazníka .

• Slíbil jsem že budu postupně psát o tom co obnáší dělat na full time hodinky a dnes se trochu rozepíšu taky o tom když se nedaří. A ted se fakt moc nedařilo. Zas a znova hlavní problém olej! V pondělí ráno jsem si myslel jak to mám vymakané a jak to krásně půjde. Ani náhodou. Všechno nahovno! Omlouvám se za slovník ale jinak to nejde říct. Bublina tam sice nebyla ale strojek nepřežil. Takže jsem musel celý proces vymyslet znovu. Jako hlavní věc jsem potřeboval ideální nádobu. Prošel jsem Lidl, DM drogerii a Kaufland a nakonec se ukázala jako ideální krabička od velkých Tic Tac. První operace vyřešená a na druhou jsem si nádobku vytiskl na 3D tiskárně.

Protože se v oleji vše blbě dělá vzal jsem rozbitý strojek a místo oleje použil líh. Sepsal jsem si problémy a jeden po druhém se je snažil odstranit. A za celý den jsem nevyřešil vůbec nic! V noci z pondělí na uterek se mi zdálo o hodinkách. V úterý ráno jsem hodil děti do školy a cestou do dílny jsem si řekl dnes si dej pauzu a vynech dílnu. Mám ted dost jiné práce hlavně na zakázce na hodinky o průměru 50 mm. Zákazník jich chce několik ale o téhle zakázce se rozepíšu až po novém roce až bude hotová.

Dnes přišel den D. S čistou hlavou to konečně začalo jít. Mám nový postup a funguje. Už chápu proč hodinky s olejem moc firem nedělá je to peklo. Na netu je spousta videí jak se plní hodinky olejem ale nikdo už tam nepřizná jaké problémy to obnáší. Klíčová je prostě kompenzace pohybu korunky a tepelné roztažnosti. Pokud by si nekdo chtěl zkusit naplnit hodinky klidně mi napište poradím kde koupit olej a dalších pár věcí.

A na sérii neuspěchů s olejem se samozřejmě nabaluje zpoždění s odesláním. Doufám že dnešek byl ten pomyslný zlom a vše konečně půjde jak má. I tak mě to ale neskutečně baví a bohužel při vývoji se někdy prostě nedaří. Co se mi osvědčilo je sepsat si problémy jeden po druhém a když je ten shitstorm už moc velký je dobrý si dát den pauzu.

Doufám že je tohle na delší dobu poslední příspěvek o tom jak se nedaří. Jinak jde vše celkem dobře. Na závěr přidám fotky od majitele dalšího kousku z limitované edice.

• Dávam klobúk dole s hlbokou poklonou!!! :thumbup::thumbup:

Prajem ti aby si mal min. výdrž a nervy, aby si nestrácal chuť, pretože - podľa mňa - je v celej tej práci aj úspešná/prospešná budúcnosť...

Strojčeky dávaš len tie od Ronda?

Vnútorný antireflex na sklíčku sa ti "nezamotáva" s olejom?

Názov "PROVOKE" znamená niečo? - O.K. dostal som odpoveď z tvojich videí.... ;)

Edited once, last by DIO (October 24, 2024 at 11:50 AM).

• Dávam klobúk dole s hlbokou poklonou!!! :thumbup::thumbup:

Prajem ti aby si mal min. výdrž a nervy, aby si nestrácal chuť, pretože - podľa mňa - je v celej tej práci aj úspešná/prospešná budúcnosť...

Strojčeky dávaš len tie od Ronda?

Vnútorný antireflex na sklíčku sa ti "nezamotáva" s olejom?

Názov "PROVOKE" znamená niečo? - O.K. dostal som odpoveď z tvojich videí.... ;)

Ahoj, ano používám Rondu protože jsem limitovaný výškou ručiště a "kroutícím momentem" vteřinové ručičky. Ciferník mám silný jeden milimetr a to mi dost zůžilo výběr strojku. Snažil jsem se oslovit přímo výrobce ale jsem pro ně moc malý takže jsem odkázaný na prodejce a to co je k dispozici. A Ronda se dá sehnat bez větších problémů.

Efekt vnitřního antireflexu je díky oleji menší a nedělá takový ten pěkný modrý odstín ale stále je tam znát. Jedny jsem smontoval bez antireflexu a rozdíl je znatelný.

No a název PROVOKE není náhoda. Chci trochu provokovat a ukázat že ani zajímavé hodinky z kvalitních materiálů nemusí stát velké peníze. A taky se mi ten název prostě líbí :)

• Včera v mé dílně proběhl první workshop a bylo to super. Byla to zajímavá zkušenost i pro mě. Výsledkem jsou hodinky v originální konfiguraci kdy je luneta se stříbrnými indexy a zbytek hodinek je all black. Tuhle konfiguraci jsem ještě neměl složenou takže to bylo překvapení i pro mě. Na fotkách jsem já. Je super když přijede zákazník který zároveň fotí 🙂