TAG Heuer Carrera calibre 16 (2019)

  • Začiatkom leta 2019, predstavila spoločnosť Tag Heuer v La Chaux-de-Fonds, svoj najpredávanejší chronograf v celkom novom šate. Ako iste tušíte, jednalo sa o model Carrera calibre 16 chronograf a my sa v dnešnom článku pozrieme na jeden z nových modelov trochu podrobnejšie. Hodinky z modelovej rady Carrera sa už od svojho vzniku v roku 1964 úzko spájali so svetom rýchlych áut a burácajúcich motorov. Samotný názov Carrera je poctou legendárnym závodom Carrera Panamericana Mexico, ktoré sa prvýkrát uskutočnili v roku 1950. V priebehu rokov sa dizajn hodín menil, ale stále si dokázal zachovať ikonickosť a rozpoznateľnosť v nabitom trhu s luxusnými náramkovými hodinkami.

    Aj nový model je zaujímavou zmesou starých čias a nového dizajnu. Ako prvé, čo nám udrelo do očí bola na Tag Heuer nezvyčajná, dalo by sa povedať až odvážna farebná kombinácia. Ciferník hodín je v prevedení nádhernej modrej (nik nerobí krajšie modré ciferníky ako Tag Heuer a nový model to iba dokazuje) s efektom slnečných lúčov. Celokeramická luneta je taktiež modrej farby a obsahuje neodmysliteľný tachymeter, potrebný na meranie aktuálnej rýchlosti. Indexy a ručičky sú potiahnuté Superluminovou, ktorá umožňuje lepšie odčítanie času aj v znížených svetelných podmienkach. Všetky tri stopkové ručičky a taktiež korunka určená na spustenie stopiek sú sčasti ozdobené oranžovou farbou. Je to zaujímavý a veľmi svieži detail. Kožený remienok je svetlohnedej farby s oranžovým prešívaním a oranžovou spodnou vrstvou. Hodinky dokazujú, že za posledné dva roky sa Tag Heuer konečne posúva od štandardných farieb remienkov k oveľa odvážnejším a zaujímavejším farebným kombináciám. Či budú mať farebné kombinácie úspech dokáže samozrejme až zákazník, ale nám sa nová sviežosť v TH remienkoch rozhodne pozdáva. Remienok je perforovaný a nepriamo tak odkazuje na kožené pretekárske rukavice, ktoré boli taktiež perforované, aby lepšie odvádzali pot z jazdcových dlaní.

    Priemer hodín ostal nezmenený a to je 41mm. Niekomu sa to na chronograf môže zdať málo, ale aj pri tejto veľkosti hodinky na zápästí krásne „ukážu“ a devíza takéhoto priemeru sa prejaví aj počas celodenného nosenia, kedy vás korunka neotravuje neustálym tlačením do vrchnej časti ruky. Vnútro hodín je osadené tradičným a spoľahlivým kalibrom s označením 16. Je to chronograf s umiestnením subdialov na pozíciách 6, 9 a 12. Na pozícii tri je umiestnený ukazovateľ dátumu. Spodná strana púzdra je celo-oceľová a neumožňuje náhľad na strojček. Rezerva náťahu je štandardných 42 hodín a rovnako nemenná ostala aj vodotesnosť hodín, ktorá je 100 metrov.

    Naše hodnotenie:

    Nová Carrera od Tag Heueru patrí k najväčším eye-catching modelom v ponuke značky. Je dynamická, svieža a odvážna. Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, hodinky si vieme predstaviť v kombinácii s modrým oblekom a hnedými doplnkami. Zároveň sú to však aj hodinky, ktoré chceme mať na ruke počas voľných chvíľ, počas oddychu alebo počas napätého sledovania pretekov na Slovakia ringu. A presne toto všetko z hodín priam srší. Napriek modernej farebnej kombinácii ostávajú verné pôvodnej Carrera tradícii. Cena hodín je 3.900 €, čo je na moderný, automatický chronograf prijateľná suma.

    Autor: Ján Franko

    Paletteankerhemmung.gif