Omega Seamaster Diver 300M Co-Axial Master Chronometer 43,5 mm

  • Temná pohltila modrú. I tak by sa dal nazvať prienik tmavej farby do ikonického modelu Omega Seamaster Diver 300m. Iste, už niekoľko rokov existuje aj verzia s čiernym ciferníkom, ale ruku na srdce...farba, ktorá preslávila tento model je modrá. Či už to bolo na zápästí Jamesa Bonda, alebo na nespočetných fotografiách a obrázkoch. Modré bondovky, prezývka, pod ktorou každý fanúšik hodín okamžite vie o aký model ide. Minulý rok Omega predstavila populárnu radu, ktorá je na trhu už 25 rokov v celkom novom šate. Hodiny prešli zaujímavou dizajnovou premenou. Ciferník ozdobili morské vlny, veľkosť sa nafúkla z pôvodných 41mm na 42mm a korunka spolu s héliovým ventilom dostali nový, zaujímavejší tvar. Asi najpodstatnejšia zmena sa udiala vo vnútri hodín, kde sa udomácnil stopercentný in-house kaliber s označením 8800. Model o ktorom budeme dnes hovoriť je akousi čerešničkou na torte všetkých zmien ktoré sa v rade Seamaster Diver 300m udiali.

    Jedná sa o keramicko-titánovú verziu s čiernym kaučukom a ciferníkom zdobeným vlnovým reliéfom. Zaujímavosťou je absencia dátumu. Na zvýraznenie výnimočnosti Omega obdarila tento model priemerom 43,5mm, čo je o 1,5mm viac ako majú nové štandardné bondovky. A ten rozdiel je vidieť. Hodinky pôsobia robustnejšie a nestratia sa tak ani na širších zápästiach. Púzdro hodín je vyrobené z čiernej keramiky. Je to premyslená kombinácia matných a lesklých plôch, čo má za následok, že hodiny ani príliš nežiaria, ale ani neupadajú do šedej fádnosti. Otočná luneta je vyrobená z titánu v ktorom je vsadená keramická vložka s číslicami. Titán je použitý aj pri korunke, héliovom ventile a zadnom viečku. Tieto titánové prvky dávajú hodinkám zaujímavý a industriálny charakter. Sklo je zafírové s dvojitou antireflexnou vrstvou. Vodotesnosť, ako je u tejto modelovej rady zvykom ostala na 300 m. Spojitosť s vodou naznačuje aj kaučukový remienok čiernej farby opatrený tŕňovým zapínaním a keramickou prackou. Komu by kaučuk nevyhovoval, môže siahnuť po verzii s textilným NATO strapom čierno sivej farebnej kombinácii.

    Vnútro hodín je osadené prepracovaným kalibrom 8806, ktorý sa v hodinárskom svete zaraďuje k top kalibrom tejto kategórie. Spomeňme napríklad technické inovácie ako NIVASHOCK, ktorý chráni kaliber pred poškodením prudkými nárazmi. Ako je v posledných rokoch u Omegy zvykom, aj tento stroj je odolný voči magnetizmu a to až do 15000 gaussov. Rezerva náťahu je 55hodín. Kaliber prešiel prísnymi testami nezávislej spoločnosti METAS a získal certifikáciu Master chronometer. Súčasťou tohto certifikátu je aj prístupový kód, ktorý po zadaní na oficiálnej Omega stránke sprístupní výsledky všetkých testov, ktorými daný kaliber prešiel.

    Naše hodnotenie:

    Hodinky na nás pôsobia vydareným dojmom a nezaprú v sebe poctivé DNA Omega hodín. Už na prvý pohľad z nich cítiť luxus a snahu Omegy kráčať s modernou dobou. Chválime zväčšenie priemeru a takisto aj zriedkavú kombináciu keramiky a titánu. Po technickej stránke nie je čo vytknúť. V tomto smere sa Omega už dlhodobo drží na špičke hodinárskeho sveta. Cena hodín je 7570€. Za trojručičkové hodinky sa to môže zdať trochu veľa, ale na druhej strane to nie sú len tak nejaké hodinky, ale moderné Omegy, za ktoré by sa isto nehanbil ani Pierce Brosnan, Daniel Craig a dokonca ani Sean Connery.

    Autor textu: Ján Franko

    Paletteankerhemmung.gif

  • Velmi zaujímavý počin, kvôli mojej ruke mam SMP chrona 44, ked tento model vyšiel, hlava začala opäť srotovat:-), lebo toto si namojveru ruke z klasických SMPcisk viem predstaviť. Rozbijem prasiatko a pôjdem ich pozrieť. Pekné foto inak:-)