Zenith Pilot Type 20 Extra Special limited edition Silver

  • Striebro. Po latinsky Argentum, čo v preklade znamená jasný. Striebro fascinuje ľudí už viac ako šesťtisíc rokov a v Starovekom Egypte a stredovekej Európe bolo dokonca populárnejšie a žiadanejšie ako zlato. Striebro odráža takmer všetko svetlo a má vyššiu odrazivosť ako zlato. Ako platidlo sa používalo už sedemsto rokov pred našim letopočtom a majstri šperkári jeho vlastnosti využívajú ešte dlhšie. Aj v dnešnej dobe sa strieborné šperky tešia veľkej obľube. A okrem toho je najlepší vodič tepla zo všetkých chemických prvkov. Toľko fakty o tomto jasne lesklom kove.

    Môžeme iba hádať, ktorý z nich presvedčil hodinárskych majstrov zo spoločnosti Zenith, aby striebro použili na výrobu nového modelu hodín Zenith, Pilot Type 20 Silver.

    Hodinky patria pod krídla modelovej rady pilot a pýšia sa utešeným priemerom 45 milimetrov. V ich vnútri pracuje spoľahlivý mechanický stroj s automatickým náťahom Elite 679. Ide o pomerne jednoduchý, ale o to spoľahlivejší kaliber z dielne spoločnosti Zenith. Má 50 hodinovú rezervu náťahu a minimalistickú škálu komplikácií. Aby sme boli konkrétnejší, jedná sa iba o meranie hodín, minút a sekúnd. Nič viac na robustnom číselníku nenájdete. Je to málo alebo veľa? Posúďte sami.

    Za nás, číselník pôsobí veľmi čisto a prehľadne a oveľa viac nechá vyniknúť originálnemu vzoru nitovaného plechu. Presne tak. Vzor na číselníku pripomína trup lietadiel Spitfire, alebo Thunderbolt, ktoré brázdili oblohu počas druhej svetovej vojny. Rovnako ako púzdro je vyrobený zo striebra. Arabské číslice sú podobne ako celé hodinky pomerne výrazné a dobre čitateľné. Za zmienku stojí aj veľká korunka, tak typická pre väčšinu pilotných hodín. Jej veľkosť sa obhajuje odkazom na pilotov, ktorí museli svoje hodinky naťahovať v hrubých kožených rukaviciach. Sklo je zafírové a remienok je vyrobený z hrubej teľacej kože a rovnako ako ciferník ho zdobí jeden žiarivý nit. Ďalší parameter, ktorý stojí za zmienku je 100 metrová vodotesnosť. Ak sa počas vašich leteckých výletoch budete chcieť ovlažiť v belasom oceáne, hodinky si môžete pokojne nechať na zápästí.

    Naše hodnotenie:

    Hodinky nezaprú odkaz na letectvo z čias minulých, striebro im dodáva zvláštnu, málo vídanú auru a v záplave oceľových púzdier pôsobia veľmi sviežo. Nevýhodou môže byť veľká korunka, ktorá pri celodennom nosení hodín môže pôsobiť nepohodlne a na ruke nechá nepríjemné otlačky. Mínusom je aj fakt, že pri cene 8500€ je spona na remienku z ocele a nie zo striebra ako zvyšok hodín. Tak isto sa zamýšľame nad tým ako budú hodinky vyzerať za rok, dva po pôsobení kyslíku a následnej nevyhnutnej oxidácii striebra. Niekto patinu môže považovať za prijateľnú, niekomu môže prekážať. V každom prípade sú hodinky Pilot Type 20 Silver, nevídaným počinom v hodinárskom svete, čo podtrhuje aj fakt, že boli vyrobené v limitovanom množstve 250 kusov.


    Autor: Ján Franko

  • S tym vykusanym remenom na spring bars tusim dali vintage na uplne novy level... :mrgreen: Mne sa Pilot od Zenithu vseobecne velmi paci ale tento cifernik je pre mna uz „too much“. Striebro ak je kvalitne by mohlo fakt pekne patinovat... akurat trochu makke na kazdodenne nosenie. Pre mna skor taka kuriozitka pre zberatela ale na bezne nosenie asi ani nie...