Charakteristické a na prvý pohľad spoznateľné detaily hodiniek

  • V tomto vlákne by sme sa mohli venovať tým charakteristickým prvkom, ktoré okamžite napovedia o akú značku, či model ide. Detail ciferníka, ručičiek, tvar puzdra, nožičiek, korunky, uchytenia kovového náramku, či remeňov, detail dýnka...jenoducho to, že len pozrieme a vieme, bez toho, aby sme videli logo značky. Ak sa dá, možno doplniť pár slov k tomu ako to vzniklo a prečo.

    Začnem už klasikou - ochrana korunky Ball rady Engineer Hydrocarbon.

    To je čistá sochárská práca. vždy sa mi toto najviac páčilo na Ball. Krásne nadväzujúci tvar na puzdro s prechodom do oblých plôch. Dominantný prvok. Ball chcel vyriešiť ochranu korunky, tak aby nedošlo pri páde k priamemu nárazu do nej. takže nie je len chránená klasicky bočnicami, ale aj z vrchu - príklopkou. Okrem toho má ešte ďalšiu funkciu - v prípade, ak nie je korunka dobre utiahnutá tzn. netesní, príklopka sa nedá zaklapnúť a upozorní na to,

    Bohužiaľ meno tvorcu návrhu nepoznám, podobne sa neviem dopátrať k náčrtom, ako to vznikalo. To u AP Royal Oak a Geralda Gentu sa nájde oveľa viac.

  • Tohle je to co se mi na Ballech snad jako jediný nelíbí. Korunka je vystrčená a tlačí do zápěstí, když má člověk trochu víc hodinky na volno. Daleko víc obdivuju, že se věnují protinárazové ochraně, viz u nekterych modelů dokonce uzamykatelny rotor a antimagnetismu.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

    • Official Post

    dobra tema :thumbup:

    pripojim sem par fotiek co ma narychlo napadli, aj ked kazda znacka (vacsinou) ma to svoje typicke... napr. Zenith farby subcifernikov, Rolex fluted lunetu (neviem ako je to po slovensky), TH hranate lunety na potapkach...

    ... ale asi len Invicta ma toto vsetko! :D

    Súvisiaci obrázokVýsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt rolex fluted bezel wristVýsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tag heuer aquaracer wrist

  • Tak prihodim na hromadu Oris pppotápky a kontroverzní nožičky, který perfektně sedej na ruce, ale neumožní hrátky s remeny i ochranu korunky, která je prisroubovana k pouzdru.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Dík za príspevky.

    Watchesfan - viem, že u Ball tá ochrana trochu tlačí do ruky, a ako to je potom u Panerai? Netlačí? Inak u Panerai sú typické aj malé ručky subciferníkov, či malé minútové indexy 15, 30, 45 na lunete .

    U Orisiek bol charakteristickým znakom aj ich sudkovitý tvar puzdra.


    SeikoSan - Glycine nie je jediný, kto používa tento systém aretácie lunety. V dnešnej dobe asi áno, ale používali to aj Longines - pozri model Weems zo 40. rokov, alebo novšie prevedenie z 90. rokov.


    Ale dík za fotku Glycine World Timer, až teraz som si všimol, ako je zaujímavo tvarovaná GMT ručička.

    Misoo - Zeniťácke subcifry, dobrý tip, na tie som si hneď nespomenul.

  • Soudkovitej tvar u Oris přetrvává v podobě Aquisů a v menší míře. Jestli Panerai tlačí nevim, v životě jsem je neměl a ani jsem nepsal jestli se mi to líbí nebo ne. Dal jsem to sem do toho vlákna, protože když už si ho založil patří sem.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • V pohode, jasné, Panerai korunka sem patrí.

    Charakteristické puzdro majú aj modely Daniela Rotha.

    Po ukončení spolupráce s Breguet, po ktorej začal robiť na vlastnej značke, vedel, že hodinky musia byť okamžite rozpoznateľné. Pohrával sa s myšlienkou tonneu tvaru (sudkovitý tvar), alebo elipsy, ktorú obzvláštnil zrezaním jej častí v okolí ohnísk. Dočítal som sa aj, že šlo skôr o kombináciu tvarov klasického kruhového a hranatého...no proste vznikol ellipsocurved.

    Do tohto puzdra vložil vlastný strojček s tourbillonom, na ktorom robil ešte počas pôsobenia v Breguet. Model Double face Tourbillon okamžite vzbudil pozornosť. Vyrobilo sa ich 250 kusov. Double face preto, lebo na dýnku je ukazovateľ rezervy chodu a dátum.


    Pridám ešte typické puzdro v prevedení Chrono Papillon


    Po problémoch s distribútormi končí, jeho značka skončila, bola predaná skupine Bulgari. Tá však zachovala kontinuitu modelov, takisto aj typický tvar.

    Daniel Roth vyrába svoje modely už pod inou značkou - Jean-Daniel Nicolas, čo je kombinácia mien členov rodiny. Aj tu sa snažil vytvoriť charakteristické puzdro. Jemný odkaz na pôvodný ellipsocurved tam je, či nie?:).


    Zdroj: quillandpad.com, montre24.com, thewatchpress.com, watchesbysjx.com

  • Asi bych tu neopomněl celkem mladou anglickou značku Ch. Ward. Jejich modely hodinek k potápění se do současné doby na první pohled poznaly díky hodinové ručičce ve tvaru kapky a vteřinove ve tvaru trojzubce. Jejich poslední model se objevil s hodinovkou ne ve tvaru kapky, ale ostrého trojúhelníku. Jestli ji použijí pro vsechny řady potápek teprve ukáže čas.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • A samozřejmě jedna z ikon ve světě hodinek určených k potápění, značka Doxa a její řada Sub s polštářkovitým pouzdrem.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Asi bych tu neopomněl celkem mladou anglickou značku Ch. Ward. Jejich modely hodinek k potápění se do současné doby na první pohled poznaly díky hodinové ručičce ve tvaru kapky a vteřinove ve tvaru trojzubce

    s tou kvapkou to bolo novatorske a neokukane, po terajsej zmene mi tie hodinky zial dramaticky “zovsedneli”:(

  • ja ji nedaval :)

    Nedavalo ich vela ludi a podla mna ChW trochu podlahli tlaku na forach. Mne sa pacili lebo boli ine a budu mi chybat. Ale kazdemu sa vyhoviet neda… To je tak ako snowflake na Tudoroch… pre niekoho ikona pre ineho hrozne… Inak k ty PAM-om… mna moje netlacia… ale myslim ze to zalezi hlavne na tom ako vysoko na zapasti hodinky nosis a aky mas tvar zapastia.

    A snowflake sem podla mna tiez patri…