• Takže ako som sľúbil riešenie je tu.

    Vzdialenosť medzi udalosťami (odchod zo Zeme a príchod na Proximu) sa podľa zadania úlohy rovná 4,3 svetelného roka. Kozmická loď sa pohybuje rýchlosťou 0,95 svetelného roka za rok. Preto jej v sústave Zeme cesta na Proximu Centauri trvá 4,3 svetelného roka / (0,95 svetelný rok/rok)= 4,53 roka.

    Čas medzi odchodom zo Zeme a príchodom na Proximu Centauri sa v sústave kozmickej lode rovná intervalu:

    interval2 = (4,53 rok)2 - (4,3 rok)2 =

    = (20,52 - 18,49)(rok)2 =

    = (2,03)(rok)2

    Odmocnením dostaneme čas medzi udalosťami v sústave kozmickej lode. Vyjde 1,42 roka. Porovnajte ho s hodnotou 4,53 roka meranou v sústave Zeme. Tento príklad ilustruje myšlienku, že vlastný čas astronauta medzi dvoma udalosťami je menší ako čas medzi týmito dvoma udalosťami meraný ľubovoľným iným pozorovateľom v relatívnom pohybe. Cestujte a zostanete mladí :) ! Tento slávny výsledok sme dostali jednoducho a prirodzene z vlastnosti invariantnosti intervalu :)

    inak rovnica je

    (interval)2 = (rozdiel časov)2 - (priestorová vzdialenosť)2

  • Ako vyriešiť problém s SMB V1 v sieti s Windows 10 build 1809...

    Pete, gratulujem ku znalosti swahilčiny...:]

  • Ako vyriešiť problém s SMB V1 v sieti s Windows 10 build 1809...

    Taketo daco uz mas za sebou? :)

    You might have to re-enable SMBv1 by going to Control Panel > Programs and Features > Turn Windows features on or off > SMB 1.0/CIFS File Sharing Support > SMB 1.0/CIFS Client.

  • Taketo daco uz mas za sebou? :)

    You might have to re-enable SMBv1 by going to Control Panel > Programs and Features > Turn Windows features on or off > SMB 1.0/CIFS File Sharing Support > SMB 1.0/CIFS Client.

    Samozrejme, ale skús to vysvetliť tým Windows. Napríklad skenovanie do SMB z kopírky.

    Ale to už je veľmi O.T. Ospravedlňujem sa.

  • Takže tu máme prvé zábery čiernej diery, tá krajšia foto je vytvorená s predpokladom, že ako by mohla čierna diera vyzerať. Na tej horšej foto je origo čierna diera vzdialená 50mld svetelných rokov. Pýtate sa, že prečo práve tá keď vo vesmíre je okolo nás mnoho čiernych dier? Je to práve kvôli jej veľkosti a tým, že sa práve preto dala pozorovať, lebo sa prakticky nepohybuje. Je ohromná. Inak to svetlo, ktoré vidíte okolo nej je zakrivený časopriestor z dôvodu silnej gravitácie. Inak len pre zaujímavosť viete, že jeden centimeter štvorcový čiernej diery môže vážiť až 100mil ton? Keby tá hmota padla na zem tak by sa okamžite prepadla do jadra Zeme kde by začala oscilovať.. :)

  • Ako zhotovili snímok tejto čiernej diery ? A ešte je nejaký rozdiel medzi čiernou dierou a červiou dierou ?
    Jasné žeby som sa mohol spýtať googlu ale takto sa poučíme viacerí :)

  • jj kukal som to... uzasne! mam ale otazku k ciernym dieram... co to som o nich cital/pocul, viem ze v tom nemame este uplne jasno... ale... nevie sa, resp. nie je teoreticky predpokladane, ako samotna "cierna diera" vyzera? nemyslim horizont udalosti - "to cierne" co nie je vidno, to je len priestor, z ktoreho vdaka silnej gravitacii uz neunikne ani svetlo, ale samotny objekt. je to nejaka gulka stlacenej hmoty nejakeho rozmeru, povedzme velkosti tenisovej lopticky/zemegule/to je jedno, alebo je to absolutne male, t.j. mensie ako atom, alebo este mensie, ba priam sa odvazim pouzit termin - mensie ako nic? :/:)

    btw... 8 rokov prace stoviek vedcov, miliony penez fuc, a vysledok jedna rozmazana fotka... :D