• Chalani mám trochu voľného času a pri tej príležitosti ma napadlo , že spravím pre Vás súťaž. O čo sa bude súťažiť? Kamarát našiel v jeho práci zabudnuté hodinky Garmin vivoactive ( nebojte sa nie je to žiadna veľká hodnota. Max tak 50eur. Sú použité a nemajú slovenský jazyk ) a daroval mi ich. Nebudem všivák, že ich pôjdem predávať tak som sa rozhodol, že ako človek, ktorý má rad vesmír a všetko s ním spojené ( napr. teória relativity :) ) Vám dám príklad a kto ho vyrieši tomu tieto hodinky venujem ako výhru. Hodinky si môžete pozrieť na fotkách.

    A ako znie zadanie príkladu?

    V dvadsiatom treťom storočí odletí kozmická loď zo Zeme ( udalosť 1) a rýchlosťou 0,95 c letí k Proxime Centauri, kde aj doletí (udalosť 2). Proxima Centauri je od Zeme vzdialená 4,3 svetelného roka. Aká je priestorová vzdialenosť a aký čas uplynie medzi udalosťami 1 a 2 v sústave Zeme? Aká je priestorová vzdialenosť a aký čas uplynie medzi udalosťami 1 a 2 v sústave kozmickej lode?

    Všetky výsledky vyjadrite v rokoch. :malin1:

    Aby ste nepovedali, že som smrad tak vám dám nápovedu, že pre výpočet použite intervalovú rovnicu pre jednotu priestoročasu :ghee:

  • Jsem si to počítání zjednodušil, použil logaritmicke pravítko, model raety v měřítku a pár umělohmotných míčků a došel jsem k tomuto vědeckému závěru. Při dnešních dosažitelných rychlostech by mezihvězdná sonda letěla 4 světelné roky 32 000 let. Existuje koncept, jak Proximy a sousední soustavu alfy Centauri A a B dosáhnout během 100 let. přesný výpočet rovnice a její výsledek uchovám v trubce zakopané pro příští generace, jako varování ať do tý rakety nikdo neleze a taky proto, že ten digi naramek nechci.

    Hezkou sobotu a jen správné výsledky :merci:

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • koho zabilo?:happy1::happy1:

    hannes , to je pre teba :happy1::happy1:

    Robíš si srandu? :malin1: Jednak som vyšiel z cviku a tiež , na kieho mi tie Garminy budú, keď majú menu engliš...:mrgreen: A na excesy s behom či nejakou vážnou turistikou môžem pokojne zabudnúť...:]

  • Okrem toho, radšej počítam v parsecoch. Ale to je na naozajstné vzdialenosti, nie ako tuná za humno.

  • " pre výpočet použite intervalovú rovnicu pre jednotu priestoročasu :ghee: " no myslím, že garmin budeš nosiť ty sám :mdr1:

    A stitch in time :D

  • Tak to som fakt zvedavý na výsledok... Je to zaujímevé a podnetné. Výsledok skúsim aj ja, ale najskôr je to blud:

    v sústave Zeme:

    Priestorová Vzdialenosť udalostí A a B - 4,3 svetelného roka

    medzi udalosťami uplynie 4,53 roka

    v sústave kozmickej lode:

    Priestorová Vzdialenosť udalostí A a B - obe udalosti nastávajú na tom istom mieste, t.j. 0

    medzi udalosťami uplynie 1,42 roka

    :drapeaublanc:

    Tempus Fugit

  • Bez tej tvojej nápovedy by som si ani neškrtol, takto som si stiahol text “Teória relativity s príkladmi - Učebný text pre gymnázium” a preštudoval zopár statí a potom už len dosadil do vzorcov... ale som rád, že ešte nie som blbý ako tágo.

    Díky, teším sa...

    Tempus Fugit

  • Výhru s radosťou prenechám niekomu inému, keďže používam Garmin Vivoactive HR a tento by som už naozaj neunosil. Zúčastnil som sa zo záujmu.

    Tempus Fugit

  • Bez tej tvojej nápovedy by som si ani neškrtol, takto som si stiahol text “Teória relativity s príkladmi - Učebný text pre gymnázium” a preštudoval zopár statí a potom už len dosadil do vzorcov... ale som rád, že ešte nie som blbý ako tágo.

    Díky, teším sa...

    No som rad ze aspoň jednému zapli závity. Ten príklad sa ťažký iba zdal a stačilo trochu pogooglit ako ty.. Ja tu napíšem podrobnejšie riešenie keďže sa jedná a špeciálnu teóriu relativity

  • no tešíme sa :pompom: aj keď mám radšej čas skutočný, vo forme poriadneho železa na ruke :winner1: ako ten relatívny, ale je to na mňa dosť - gympel som končil pred 36. rokmi :pendu:

    A stitch in time :D

  • Mne ten googel teda moc nepomohol, na druhej strane som sa dozvedel mnoho zaujímavých vecí pri tom dvojhodinovom sklze v robote :)

    Nikdy som netušil čo je napríklad rektascenzia či deklinácia, teraz mám aspoň aký taký obraz :)

    Hľadal som v tom zbytočne niečo ťažké a pri tom to bolo viac menej jasné...