Dilema - Hamilton alebo Maurice Lacroix

  • Chcel by som vás všetkých na začiatok pozdraviť. Som tu nový a k tomuto fóru som sa preklikal len nedávno. Na rovinu poviem že nie som hodinkový závislák, ale potrpím si na kvalitu a detaily. Chcem si zaobstarať automaty, ktoré mi budú spoľahlivo slúžiť na príležitostné nosenie, k obleku a do spoločnosti. Na každodenné nosenie mám Festina F16488-2, ktoré by som časom chcel vymeniť pravdepodobne za niečo od Vostok Europe, ale to až neskôr. Od začiatku môjho obzerania sa po automatoch mi do oka padla značka Maurice Lacroix a to konkrétne s modelom Pontos Day Date. No časom som sa dopracoval k značke Hamilton, ktorú som spočiatku považoval za čínu ale ako tak zisťujem, nebude to až také zlé ako som si myslel :]
    A tu sa dostávam k otázke, akú značku zvoliť Hamilton alebo Maurice Lacroix?
    Rozhodujem sa zatiaľ spomedzi nasledovných konkrétnych modelov.
    Maurice Lacroix Pontos Day Date PT6358-SS001-331-1
    Maurice Lacroix Pontos Power Reserve PT6368-SS001-130-1- tu si nie som celkom istý cenou za akú možno tento model kúpiť, ale na chrono24 som ho našiel za 1200-
    Maurice Lacroix Pontos Automatic Chronograph PT6188-SS001-430 - tiež neviem ako sa hýbe cena v obchode, na chrono24 je za 1583-

    Hamilton Jazzmaster Automatik Chronograph H32596741
    Hamilton Jazzmaster Maestro H32766643

    Chcel by som Vás poprosiť o radu čo by bolo vhodnejšie, ktorý model by ste konkrétne vybrali a prečo, prípadne aké máte skúsenosti čo sa týka kvality a spoľahlivosti pri uvedených modeloch ?
    Rád uvítam aj iné varianty, kľudne aj od iných výrobcov v podobnom štýle. Cenový strop mám 1600-

  • Ahoj a vitaj,

    ja sa len na zaciatok spytam ci je teda Marucice Lacroix a Hamilton nevyhnutna podmienka alebo si otvoreny aj inym znackam.

    Myslim, ze v cenovke 1600 EUR sa uz otvara mnoho dalsich moznosti.

  • Vitaj u nas... Hamilton je vzdy dobra volba. S Maurice Lacroix nemam skusenost, cital som o nich dobre veci ale nikdy ma ziadne nezaujali... cisto subjektivna zalezitost. Mne osobne sa nikdy neosvedcilo kupovat hodinky na prilezitostne nosenie. Mas slusny rozpocet tak preco to minut na nieco co budes nosit len obcas... hodinky v tejto triede sa ti ani nezhodnotia ani si neudrzia cenu. V podstate das slusnu sumu do suflika a budes sa pozerat ako ti z nej ubuda. Ked si mozes dovolit tolko minut tak mozno radsej za nieco co ti bude robit radost pri castejsom noseni... Skus si pozriet univerzalne jednoduche sportovo/elegantne modely od zvucnejsich znaciek. Nieco co bude dobre aj k obleku aj k rifliam. Urcite by som nevynechal Longines Master Colection a TAG Heuer Carrera. Oboje sa daju najst v cenach on 1400-2000, podla toho ako moc si ochotny zvazit on-line nakup. Pri oboch by tiez nemal byt problem zjednat slusnu cenu v kamennej predajni.

    https://www.wdl.sk/longines-master-collection-l28934926/

    https://www.wdl.sk/longines-master-collection-l29084517/

    https://www.chrono24.sk/tagheuer/carre…--id8978974.htm

    Dalsia moznost ktoru by som zvazil je Tudor. tu sa sice uz pohybujes od 1800 vyssie ale zase je to dcerska znacka Rolexu a to co dostanes tomu aj zodpoveda. Pozrel by som modely 1926, Glamour a Black Bay. No ak sa ti naozaj chce vela googlit pozri sa este na Mido a Oris... oboje ponukaju velmi slusne moznosti v triede 1-2000.

  • Snazim sa zistit a najst nejakeho spolocneho menovatela , ktory sa ti paci. Z danych modelov az na Pontos Day Date su to vsetko hodinky skor vacsie ako mensie (puzdro 42mm az 45mm). Cize asi sa ti skor pacia vacsie hodinky a mnohe z nich su aj chronografy takze asi sa ti paci "zapratanejsi cifernik" ako jednoduchy.

    Mna napadli napriklad nejake Oris

    https://www.oris.ch/en/watch/oris-…31-07-5-21-75fc (tieto su mensie 40,5mm)

    https://www.oris.ch/en/watch/oris-…31-07-5-21-75fc (tu je retail cena 1900CHF takze takmer 1700 eur ale mozno na chorno24 najdes aj lacnejsie) aj tieto su 40,5mm

    https://www.oris.ch/en/watch/oris-…154-07-8-24-50s (tieto su uz vacsie, cena okolo 1600 CHF )

  • SeikoSan pise spravne a mudro. Tiez som chcel povedat nieco od Tag Heuer ale tam v tej cenovej kategorii chronografy nezozenies (jedine ze bude nejaka akcia alebo zanovne - ja som mal niekolko nosenych hodiniek a vobec mi to nevadi).

    Oficialna Tag Heurer stranka aj Longines stranka je otrasna. Toto som namatkovo vybral ja ked chces taku univerzalnu klasiku co znesie aj koselu aj rifle ale mozes to mat aj na bezny den.

    Je verzia aj s tmavym cifernikom.

    https://www.wdl.sk/longines-conquest-classic-l27854766/ - tu je podla mna cena vyssia ale na kamennej predajni by ti 10% mozno spustili.

  • Zacinal som s Hamilton Lord hamilton, tie Maestro co vyberas su celkom podobne (puzdro, rucicky) urcite nimi nic nepokazis a 7750 je spolahliva, teraz tam je mozno ten akoze ich kaliber H80. Po case som mal problem s velkostou, teraz preferujeme 40mm.

  • ...ako píšu chlapci, v danej cenovej kategórii nových hodiniek su fajn hodinky od swatch group (Tissot, Certina, Longines, Rado, Mido, Hamilton), ale tiež Oris, nemecké Union Glashutte a pod. Uvedené značky majú kalibry Eta a tam sa nepomýliš...Tak už len googliť a šťastný lov;)

  • SeikoSan, to máš veru pravdu s tým uložením peňazí do šuflíka ^^ Chcem mať hodinky, ktoré keď vytiahnem, tak budem mať pocit že som si "dnes" dal na ruku niečo výnimočné, čo nenosím každý deň. Ak by som ich nosil denno denne, tak by tak asi aj časom vyzerali.


    Dnes som trochu googlil v značkách ktoré ste odporučili.
    Longines ma popravde v danej cenovej kategórii neoslovili. Iné je to však pri Orise a Mido. Mido má pekné modely, ale nemám z nich taký pocit exkluzivity ako u ostatných značiek. Inak Tissotom by som sa chcel vyhnúť, pretože osobne mám pocit že táto značka je tak trochu "tuctovka" a tiež som niekde postrehol že sú problematické.
    Od Orisu sa mi páčia tieto kúsky.
    Oris Artelier Small Second, Pointer Day 01 745 7666 4054-07 5 23 71FC
    ORIS ARTELIER COMPLICATION 2007 01 582 7592 4054-07 5 21 71FC

    Tiež som našiel ešte jedny Hamiltony H32656785 ktoré sa mi tiež pozdávajú.

    Pri mojom výbere Hamiltonov mi však vadí že nemajú automatické zapínanie remienka, ale len na klasickú sponu, to mi dosť vadí. :/
    Ohľadom Maurice Lacroix, z čítania rôznych fór mám taký pocit, že táto značka nie je veľmi populárna. Prečo je tomu tak ? Je to o kvalite, pomer cena / kvalita, alebo je to vyslovene len vec vkusu že nezapasujú väčšine ľudí ?

  • Marian mozno hladas prave tieto hodinky ktore nosi aj nas prezident... :mrgreen:https://www.biatecwatches.com/sk/kolekcia-majestic/

    Hej, Maurice Lacroix nie je moc popularna znacka a takych je viac napriek tomu ze robia dobre hodinky. Napriklad aj Mido spada to tej istej kategorie... tvoj postreh o chybajucej exkluzivite je pomerne trefny. Pri hodinkach je to naozaj dost o image znacky a o tom co pre ludi reprezentuje. Trebars Hamilton ako znacka ma Swag... Maurice Lacroix, Frederique Constant, Mido, Rado a kopec dalsich ho proste nemaju. Nema to nic spolocne s kvalitou a niekedy dokonca ani s dizajnom, je to len cisto o vnimani znacky konzumentami. Oris ma svoj Swag hlavne preto ze maju historiu a su nezavisly co sa vo svete hodiniek velmi ceni. Jeden Oris vlastnim a mozem zodpovedne povedat ze kvalita je podobna ako Mido alebo Hamilton. Uprimne povedane neviem ci v tejto cenovej triede vobec najdes ten pocit vynimocnosti a exkluzivity. Ci uz kupis Ham, Oris, ML alebo inu zavedenu znacku v cene do 2k urcite dostanes pekne, kvalitne a vobec na urovni hodinky... nie som si ale isty ci by som ich volal exkluzivne. Samozrejme ze exkluzivita je relativna vec a mozno aj individualny pocit ale bavime sa o tom preco su niektore znacky popularnejsie a vnimane exkluzivnejsie ako ine.

    Kazdopadne Oris je super volba. Na slovensku je autorizovany predajca a daju sa v par obchodoch vyskusat. Na on-line shope maju niekedy dobre vypredajove kusy. https://www.ichrono.sk/outlet/catalog/8/oris/p/1

  • Marian

    Ja som napriklad zacinal vo svete hodiniek prave s hodinkami Longines hoci nie automatmi ale quartzom. Potom som si presiel parom nemeckych kuskov a svoje top som kupil z druhej ruky a to Tag Heuer Aquaracer.
    Spominal si ze ti vadi zapinanie ale pri hodinkach by som riesil ci sa ti paci puzdro a cifernik. Ku takmer kazdym hodinkam vies dopasovat mnoho kozenych naramkov alebo kovovy ci “gumenny” naramok.
    Opat sa budem opakovat ze je viac moznosti v relacii 1600€. Napriklad pozri aj hodinky nemeckej znacky Stowa alebo Sinn.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Ohľadom Maurice Lacroix, z čítania rôznych fór mám taký pocit, že táto značka nie je veľmi populárna. Prečo je tomu tak ? Je to o kvalite, pomer cena / kvalita, alebo je to vyslovene len vec vkusu že nezapasujú väčšine ľudí ?

    ML je relatívne mladá značka. Komunita ľudí na hodinkových fórach je trocha špecifická a z pohľadu výrobcov asi celkom marginálna. Dôvod v menšej popularite na hodinkových fórach by som skôr videl v horšej "resale value" a marketingovej stratégii, ktorá zahŕňa pomerne vysoké zľavy. Vôbec netuším aký je vkus väčšiny populácie, ale rozhodne by som si ako referenčnú vzorku popularity hodinkových značiek u "bežných ľudí" nebral hodinkové fóra.

    "Do téhle šlamastiky nás přivedla naše vlastní tupost a tupost nás z ní zase dostane." H.S.

  • Michalmic raz som priateľke kúpil hodinky Casio Sheen SHE-5020L-4A. Páčili sa mi hodinky ako také, ale vôbec mi k nim nepasoval originálny remienok. Tak som k ním hneď v predajni kúpil nový červený kožený štruktúrovaný remienok. Mal som pocit že som snáď zneuctil daný model hodín, lebo aj predavač po mne čudne pozeral že prečo to chcem vymeniť hneď pri kúpe :D
    SeikoSan tú exkluzivitu som nemyslel až tak doslovne, chcem aby boli hodiny výnimočné pre mňa, nie pre fotografov z bulváru :S Určite to nebude ako Patek Philippe :mrgreen:
    Inak ohľadom Ichrono.sk, prevádzkuje to spoločnosť JANEBA TIME SR s.r.o. s ktorou ja osobne nemám až takú pozitívnu skúsenosť. Cez zlatníctvo som im poslal svoje Festiny na vyčistenie, výmenu batérie a chcel som dokonca aby aj preleštili leštené plochy. Hodiny prišli po týždni v takom stave ako som ich odovzdal, čiže vôbec ich ani len nevyčistili a už vôbec nevyleštili, ale faktúru za čistenie vystavili. Hodiny som neprebral a reklamoval okamžite v zlatníctve. Po ďalšom týždni už prišli vyčistené ale samozrejme bez vyleštenia. V mojej pamäti sa dobre nezapísali a neviem či by som chcel zrovna od nich kúpiť hodinky za 1600 eur.