• Pozdravujem,

    Pozeral som si nejaké pilot hodiny a narazil som na tri kusy od rôznych výrobcov v rôznych cen. kategóriách. Vedel by mi niekto zodpovedne vysvetliť rozdiely v tých hodinkách? Nepýtam sa na vizuálnu stránku. Každý máme svoj vkus. Skôr ma zaujíma technická stránka(rozdiely v kalibroch...). Podstata môjho záujmu je skôr v tom kde je tá cena adekvátna technickým parametrom a kde už priplácam za značku, dlhšiu históriu, prestíž atď.

    https://www.stowa.de/Flieger+mit+Logo.htm

    https://www.steinhartwatches.de/de/fliegeruhre…handaufzug.html

    https://www.chronoshop.cz/archimede-pilo…de-pilot-42h-hw

    PS: Pri prezeraní tých hodiniek som narazil na tieto zvláštne, ale veľmi ma zaujali povedal by som že mi až učarovali

    https://www.steinhartwatches.de/de/marine-uhre…teur-white.html

    rovnako pekné sú aj v tmavom prevedení a pri voľbe by som ich asi musel vidieť na živo.

    Ďakujem

    BJ

  • Takže to skúsim, ak budem písať blbiny, určite ma niekto rád opraví. :)

    O kvalite prevedenia veľa písať netreba, je približne rovnaká.

    1. Stowa - patrí medz pôvodnú päťku výrobcov tohto modelu počas 2.SV. V automate teraz používa ETA 28-24, prevedenie TOP. V mechanike ETA 2804-2. Aj keď s týmto typom strojčeka som sa ešte nestretol a asi tiež nemá hacking, uprednostnil by som ho v tomto prípade pred automatom.

    2.Archimede - klasický výrobca, používa strojček Sellita SW 215, ktorý má mechanický náťah a používa centrálnu sekundovú ručičku. Má hacking, preto je používaný napr. aj Wardom.

    Steinhart - Používa automat ETA 28-24 a mechaniku ETA 68-97, ktorá je aj na uvedenom obrázku. Nemá síce hacking a teda sa presný čas nastavuje trocha ťažšie, no pri tej malej sekunde to až tak nevadí a s trochou rutiny...Strojček je zvyčajne presný, rovnako ako aj ostatné uvedené vyššie.

    Záver :

    Z pomeru cena-výkon = Steinhart.

    Tradícia a nemecká precíznosť (za príplatok :]) = Stowa mechanický náťah

    Silný stred - Archimede, spoľahlivý Nemec so spoľahlivým strojčekom

    Klasici ale hovoria, že ak pilotky, tak iba s mechanickým náťahom. Ja osobne by som volil Steinharta, ale to je iba môj názor.:]

  • To hanes:

    ETA 28-24, ETA 28-04???

    Kalibre nemaju pomlcku v cisle.

    2824-automat, hacking, frekvencia 4 hz, datum, centralna sekundovka

    2804-rucny natah, bez hackingu, frekvencia 4 hz, datum, centralna sekundovka

    Viac tu.

    http://www.eta.ch/en/our-product…niques/mecaline

    ETA 68-97???

    ETA 6497: rucny natah, nizsia frekvencia 2,5 resp. 3 hz, bez datumu, mimostredna sekundovka

    Urcite by som volil skor etu ako sellitu, skor rucny natah ako automat.

    Vsetko je vsak na osobnych preferenciach.

    Co sa tyka kvality, tak ta stupa podla mna Steinhart - Archimede - Stowa. V tom ti skor poradi esqueleto.

    Pilotky Steinhart su skvelou volbou, dobry pomer cena/kvalita. To ti tu potvrdi mnoho ludi, ktori ich mali.

    je: Prim: cal. 68, CHR. WARD C9 5 Day Small Second: SH21, NOMOS Club Date: DUW 4101

    bolo: Aviator mechanical A-3105-6975647: Poljot 3105, Steinhart Marine Chronometer II arabic: Unitas 6498, STEINHART Military 42, Davosa Ternos Ceramic, Junkers Spitzbergen F13 6110-5: Poljot 3133

  • Rustin, vďaka za korekcie, niečo som ale iba preklepol, lebo som to písal v úplnej tme. Inak som rád, že sme sa vcelku zhodli. :]

  • Ďakujem za postrehy. Musím si o tých kalibroch čo to naštudovať. Len moja angličtina v podstate neexistuje a slovenských a českých článkov je ako šafránu, resp. google hodí 100 linkov angl.

    BJ

  • Aj to je cesta. Vyskúšam ako to pôjde s hodinkárskou tematikou. Ale s takýmto prekladom nemám najlepšie skúsenosti. Ak človek nemá aspoň trocha šajnu o danom odbore tak väčšina prekladov odbornejších článkov je v podstate nanič. Mám osobnú skúsenosť napr. zo šachovej literatúry(tu mám však dobrú alternatívu ruštinu, ktorú som schopný prečítať a po preklade pár slov aj pochopiť). Ale vyskúšam ako to googlu pôjde v tejto téme.

    BJ

  • To mas jedno ktory kaliber si kupis.Dolezita je prevencia.Vyrobcocia olejov / maziv /odporucaju servis po troch rokoch,potom stracaju mazivost.Ak pojdes s hodinkami do teplejsich krajin ,tak ti olej vyschne.V loziskach zotrvacky nenajdes po troch rokoch po oleji ani smrad.Loziska zotrvacky su vyrobene zo syntetickeho rubinu / 9 stupen stupnice /,hriadel zotrvacky z ocele - z akej kvalitnej?Zatial som sa nestretol s tymto udajom od vyrobcu / ale je pravda,ze som to ani nehladal /.

    Pravidelna starostlivost by mala byt samozrejmostou.

  • To určite áno, servis mechanických vecí by mala byť samozrejmosť. A z tohoto vyvstane ďalšia moja otázka. Poznáte nejakého overeného hodinára v okolí LM(okruh 100 km) ktorý zvládne servis mechanických hodiniek? riešiť túto otázku mám ešte čas ale vedieť o niekom nie je na zahodenie. Prípadne ako riešte otázku pravidelného servisu? Predajca, hodinár ....

    BJ

  • Z mojej 40rocnej praxe ti mozem dat tuto informaciu. 7 / slovom siedmi / ludia prisli za mnou ze chcu vycistit hodinky aj ked sa javili ako v poriadku.Ludia to neriesia,ale potom ziadaju od nas zazraky.

  • Z mojej 40rocnej praxe ti mozem dat tuto informaciu. 7 / slovom siedmi / ludia prisli za mnou ze chcu vycistit hodinky aj ked sa javili ako v poriadku.Ludia to neriesia,ale potom ziadaju od nas zazraky.

    Aky je cenovy rozdiel medzi dvomi modelovymi situaciami?

    1. pravidelny preventivny servis kazde 2 roky, rozobrat, vymenit suciastky, namazat, atd.

    2. pravidelny servis vzdy ked hodinky zacnu ist vyrazne nepresne (hruby odhad po 6 rokoch), rozobrat, vymenit viac suciastok (ake?), namazat,..?

    Mam taky pocit, ze castejsi servis nic nezachrani (aspon z ekonomickeho hladiska). Vacsinou je najvyssia suma za samotny servisny ukon, nahradne suciastky tvoria zlomok vyslednej ceny.

    Ono je to vecny boj dvoch taborov, jeden tvrdi, ze treba ist s hodinkami na servis pravidelne. Druha skupina zase nosi hodinky na opravu az ked su "pokazene".. :)

  • kasli na strojceky, vsetko su to spolahlive svajciarske automaty/manualy... ziadny ausus, ziadne hogofogo... neni nic horsie ako ked si prcek na zaklade strojceka kupi obrie stajny a budu mu krivit chrbticu... detto 2 metrovy chlap s labou medveda bude nosit super origo pilot a manualne 40mm stowy, ktore budu na nom vyzerat smiesne...

    skor by ma zaujimalo toto:

    stajny 44mm - velke a masivne hodinky

    archimede 42mm - univerzalky / 45mm univerzalky pre velkeho chlapa

    stowy - 40mm - male pilotky vhodne pre mensich chlapov

    ;)

  • Mysiak,nahradne diely su prisposobene cene hodin a znacky.

    Pre moje vlastne hodiny potrebujem zotrvacku.cena hodin 3000Eur - nahradny diel bez prace 1500Eur.Su to tourbilony,dostal som ich pokazene.

    Mostik riadenia cena za socializmu 0,65 Kcs - dnes v prepocte z eur 17000Kcs. Vidis dobre.Luxusna svajciarska znacka 50-60roky.

    Odlucovac samonatahu 4Kcs - dnes 2410Kcs,zakaznik si zohnal sam.Kvalitna svajciarska znacka.

    Samozrejme ze na komercne strojceky tie suciastky su lacnejsie.Ale po vymene noveho nahradneho dielu / zalezi akeho / ti nezarucim ze hodinky pojdu tak presne ako ked boli nove.PRECO?Ceskoslovenske,nemecke,ruske firmy ako nahradny diel davali II triedu.Svajciarske a japonske firmy tiez vsetko nevyrabaju na 100percent.

    Ci sa ti oplati robit prevenciu,to sa musis rozhodnut sam.

  • Vo svojej práci používame veľa techniky a drobného náradia. Pravidelne servisujeme (aj preventívne). Zo svojej skúsenosti ak to preberieme na peniaze asi to vychádza 1:1 so servisovaním len keď sa to pokazí(pred tým sme to robili takto). Čo je však nesporná výhoda preventívneho servisu je fakt že na ten servis posielam veci kedy chcem ja a nie keď chce ten stroj. Nekazia sa mi počas práce a tým pádom mi slúžia veľmi účelne. Takto nejako to bude aj s tými hodinkami(ale beriem argument že hodinky nie sú výrobný prostriedok bez ktorého sa nedá fungovať).

  • horotec - medzi riadkami vravis, ze sa oplati servisovat az pri probleme. Ak totiz nezarucis 100% chod ani pri preventivnom servise, kedy sa tiez urcite nejake suciastky menia, tak neviem preco platit postu a servis za "nic".. :) Keby si dal konkretne sumy "malych" + "velkych" servisov beznych ETA strojcekov (kvalitneho svajciara s turbom poslem vyrobcovi), tak to vieme pekne porovnat.

    branik - vyrobne prostriedky, auto a pod. je uplne ina situacia. Tam nevidim vyznam neservisovat pravidelne.

  • Mysiak,bud som sa zle vyjadril,alebo si ma nepochopil.Nezarucim ti presnost pri vymene novych nahradnych dielov,pokial sa servisuju hodinky do troch rokov / vyrobca olejov zarucuje mazivost 3 roky/ situacia je ina.Najidealnejsie je pouzivat hodinky v prostredi v akom zarucuje vyrobca olejov mazivost.Ak sa ti chce hladaj SYNT - A -LUBE ,MOBIUS je to vyrobca olejov,pouzivaju ho aj japonci.

    Turba nemusim posielat nikde,spravim si ich sam.Za zotrvacku ktora stala 20Kcs ,1500Eur nedam.Dokonca nemusi byt ani tak presne vyvazena ako pri hodinach bez turba.

  • Minule som sa presne na ceny a intervaly servisu pýtal viacerých autorizovaných predajcov. Najpresnejšie sa vyjadril chlap z Omegy. Veľký servis sa odporúča každých 5 až 7 rokov a väčšina ľudí to necháva na ten neskorší termín. Dokonca už servisoval aj málo používaný Speedmaster Professional po 15 rokoch a všetko fungovalo super, ale to chlapík považoval za extrém. Druhá vec bola cena. O tomto nikto nechce hovoriť, ale on pýta za servis SMP 700 eur.

    Prvé kroky... Christopher Ward, EPOS, Glycine, Maurice Lacroix, Oris.

  • horotec - no hlavne som sa nic nedozvedel z ekonomickeho hladiska :) Porovnanie cien KCS a EUR mi je na dve veci a ani jedna nie je uzitocna. Ale vidim, ze nechces odpovedat na otazku, tak ako vacsina hodinarov (ako pise aj aliquid).

    aliquid - transparentne ceny ma napr. Tag Heuer, tusim na madarskej stranke to maju rozpisane pekne. Pri beznom servise obycajnych automatov (s vymenou vadnych dielov a komplet prelestenim/prebrusenim) sa plati pausal 200e a po zasahu idu na 100% a vyzeraju ako nove. Klasicke Seiko strojceky 7S26/4R36 a pod. sa servisovat neoplati. Vymena za novy kus strojceka alebo niekedy dokonca celych hodiniek vyjde lacnejsie.