Watchwinder, natahovace automatov

  • Hladal som tu vlakno o natahovacoch a myslim ze tu nejake vseobecne na vymenu skusenosti a nazorov nie je. Tak teraz mozme zacat debatu.

    Mam Rapport Evolution na jedny hodinky, kupil som ho pred 3rokmi na bazare na chronomagu. Funguje OK, len tazke paneraiky mu robia trochu problem a treba to dat na frekvenciu 2 (z3). Realita je taka, ze potrebujem dalsi, mozno aj na dvojo automatov. Mam teraz 4 automaty a dalsie pribudnu do konca mesiaca. Aky je vas nazor na odlozenie automatov do policky, s tym ze budu stat mesiac, dva ci pol roka, alebo dat do windera a nechat ich bezat ? Ake mate windery a ake mate s nimi skusenosti ? Ktore znacky sa povazuju za"lepsie" pri winderoch ?

  • tiez sa dlho snazim o vrtic, ale nejako je vzdy cosi dolezitejsie, inak by som sa ja osobne priklonil asi k verzii na 4 kusky , myslim, ze dobra volba by bola modalo vzhladom na kvalitu, spracovanie aj cenu

  • Ja mam 2, Modalo ktory odporucam a Klarstein ktory neodporucam. Hodinky co nosim pravidelne sa vrtia stale v "univerzalnom" rezime - do oboch stran na max pocet otacok denne. Takto su vzdy plne natiahnute a pripravene na nosenie. Tie co vetram raz za par mesiacov su ulozene mimo a natiahnem ich pred nosenim. Predpokladam, ze hodinar by spoznal ktore su ktore podla zaschnuteho maziva vs. mierne opotrebovanejsimi suciastkami, ale ci sa pri servise po X rokoch vymeni o 1 koliecko viac alebo menej je mi suma fuk :)

    Este by som upozornil na sposob ulozenia hodiniek - "na sikmo" vs "kolmo" - starsie zle udrziavane Seiko strojceky mozu mat problem v polohe "na sikmo" - nenatahuju sa dostatocne a zastavia sa aj pocas tocenia. Pri inych som to nepozoroval.

  • Mám Modalo Luxwinder na 8 kusov. Po roku sa mi prestal točiť jeden gril. Myslel som, že odišiel jeden z motorčekov, tak som sa pustil do opravy. Keďže celý winder je z jedného kusu dreva, tak jeho rozoberanie bola riadna fuška. Nakoniec som došiel na to ako sa dostať dnu a musím povedať, že tie windre sú spravené parádne. Veľmi slušná kvalita, samé drevo, žiadne plasty a ani nič podobné a samozrejme krásna vôňa. Rozobral som aj ten jeden gril a zistil, že motorček je OK. Celý problém bol v hnacej gumičke (neviem ako sa to presne volá), ktorá sa pretrhla. Podľa jej stavu musela byť poškodená už keď ju tam dávali, stáva sa.

  • Povodne som uvazoval nad tym kraffom pre 2 hodinky, ale potom som si povedal ze aj winder pre 4 automaty by sa uzivil. vselico sa ponuka na trhu a tak nejak som sa dostal az k tejto opache od Rapportu. Chcem sa vas spytat na vas nazor v com spociva ta vysoka cena podla vas? Je to winder na 4 automaty, s suflikmi zabudovany v zatvaracej skrinke, ale ta cena mi pride ustrelena. Ide o skutocne malu drevenu skrinku, vyska 45cm, sirka 34cm, hlbka len 18,5cm. Potrebujem si to nejak zracionalizovat. Taketo nieco by sa mi totiz pacilo najviac, ta cena je ale zatial bariera ;)

    http://www.jomashop.com/rapport-london-w294.html

  • Tak pustil som ho a nahodil 4 automaty, piate nosim na ruke, takze tie su priebezne natahovane. Musim povedat ze vypracovanie a chod tohto winderu sa mi velmi pozdava, jednotlive "variče" sa lahko vyberaju aj vkladaju, chod je tichy, super tichy. Je mozne nastavit ktory z varicov sa ma ako tocit, ci vlavo, vpravo, cely kruh apod. Taktiez pocet obratok za 24hod je mozne nastavit, podla odporucani som dal 900. Napajanie je cez el.zasuvku alebo na 4 monoclanky typu C. Vyhtovenie je na solidnej remeselnej urovni, dvierka licuju a su tiche. Zatial spokojnost. Myslim ze 999 Polskych zlotych + 17Eur DHL je super cena, najma ked zoberieme do uvahy za kolko tento winder predavaju slovenske a ceske obchody. A tiez v porovnani s inymi 4 hodinkovymi natahovacmi. Chod aj manipulacia s lôžkom na hodinky je lepsia nez na Rapport London Evolution co mam uz dlhsie.

    Youtube video tu:

    Kraff Saturn 19401

  • Tak s kratkym odstupom casu mozem dat prve uzivatelske postrehy. Zial zatial mam iba dva negativne. Z piatich automatov mi to 1 nevie natiahnut, zrovna tie Panerai Marina 104, tie mi v nom proste zastavia a stoja. Neveril by som. Skusam natahovanie nalavo napravo, na obe strany, zvysujem pocet otacok....zatial nic na ne nefunguje. V Rapport Evo sa ale natiahli vzdy, ten gril tam sa toci rychlejsie a dokaze rozpohybovat rotor v Paneraikach. Druha vec, ked je winder len na baterkach tak tieto nevedia utiahnut vsetky 4 grily naraz. Po cca 10dnoch prestali krutit grily, pricom baterky nie su vyslahane, len je nedostatocne napatie. Kedze jednotlive grily sa aktivuju postupne tak je krasne vidiet ze pri aktivacii tretieho zablika monochrom lcd display a ked sa zacne krutit gril tak grafika z displeya zmizne uplne. Mal som ho schovany vo vstavanej skrini a kym dotiahnem kabel chcel som aby fical na baterky. To teda nie je mozne. Pri napajani zo siete funguje ok.

  • priznam sa ze neviem co znamena hodinarskom slangu korytnacka. prosim upresni.

    Ja zase upresnim info o Paneraikach. Odkedy winder nejde na baterky ale na siet tak ficia aj tie PAM104 tak ako maju. Ich zastavovanie vo winderi sposoboval vypadok windera z dovodu nizkeho napatia pri pohone na baterie.

  • priznam sa ze neviem co znamena hodinarskom slangu korytnacka. prosim upresni.

    Ja zase upresnim info o Paneraikach. Odkedy winder nejde na baterky ale na siet tak ficia aj tie PAM104 tak ako maju. Ich zastavovanie vo winderi sposoboval vypadok windera z dovodu nizkeho napatia pri pohone na baterie.

    Mám dojem, že "korytnačky" je Seiko Diver. Ozaj, tiež ma zaujíma, ktoré windery sú s najlepším pomerom cena - výkon. Z popisov našinec nie je celkom múdry. Jednoducho niet nad skúsenosti.

  • korytnačky sú Seiko SRP... Seiko magic lever mávajú niekedy problémy v naťahovačoch, kde nie sú umiestnené kolmo, ale väčšinou je to pri opotrebovanom 7S26 skorších revízií, takže so SRP by nemal byť problém v tomto naťahovači.

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • priznam sa ze neviem co znamena hodinarskom slangu korytnacka. prosim upresni.

    Ja zase upresnim info o Paneraikach. Odkedy winder nejde na baterky ale na siet tak ficia aj tie PAM104 tak ako maju. Ich zastavovanie vo winderi sposoboval vypadok windera z dovodu nizkeho napatia pri pohone na baterie.

    napr. :)

  • dakujem za upresnenie. v tomto natahovaci su hodinky kolmo a vyzera to tak ze vsetky natahuje tak ako ma, az na neschopnost bezat vsetky 4 grily na baterky. Myslim ze pomer cena vykon je velmi priaznivy pri Kraff 194-012, 270eur ma to vyslo, pricom na nete je minimalne za 426eur myslim.

  • 50% Klarstein natahovaca odislo do kremikoveho neba a zvysnych 50% melie z posledneho, bola to veru rozumna investicia na 2 roky a 3 mesiace :) Marosovi dakujem za tip, uz browsim po polskych strankach s Kraffmi.