Moje strojčeky času

  • Človek nikdy nevie.. :D Btw, u mňa to je 50/50 medzi baterkami a klasikami, ak mam pravdu povedať. Aj tie baterkové ma prežijú, servisovo je to asi 1:1 medzi automatmy/klasikou a baterkami/akumulatormi. Časom zmenšia Teslov motor na veľkosť vhodnu do hodiniek a bude pokoj na veky vekov s energiou :) PS: som zvadevy, kde a ako ťa posunie to laškovanie... ;)

  • Po dlhšom čase, doplním v krátkosti celú moju aktuálnu zostavu, v podstate, od doby ako som si sám kúpil prvé hodinky. Nakoľko som momentálne inde, ako sú hodinky, nebude môj popis taký obšírny, ako pri predošlých kúskoch. Myslím si však, že to nikomu vadiť nebude.

    Všetkému samozrejme predchádzali tie rôzne kessel digitálky a podobne, ktorými sme si vyhrávali melódie a stopovali vždy a všetko čo sa dalo, svietili a tak.

    Dospievaním som stále viac myslel na niečo naozaj hodinkové. A tak, keď som skončil školu a po prvých výplatách som šiel do hodinárstva. Keď som v ošúchaných šatách, vidláckym vzhľadom, som pani predavačke ukázal na SEIKO automaty za 1600 korún, x-krát sa ma pýtala, či to myslím vážne, či som rozhodnutý naozaj, a tak. A tak som si kúpil SEIKO 5 automaty - 7S26 - 3040. Strojček, nevzhľadný, obyčajný, ale nezničiteľný pracant. A ako sa časom ukázalo, aj veľmi dobre vyladený. Za týždeň sa "mýlili" o necelú minútu. Ich jediná nevýhoda, ak to tak nazvem, je ich malá rezerva, čiže ich naozaj bolo nutné denne nosiť. Ako u všetkých svojich hodiniek mám stále odloženú krabičku, návod aj doklad o kúpe. V tom čase som ich nosil skoro stále. Mal som ich rád, len nakoľko nemám rád, ak má remienok silný ťah, ich železná váha ich občas otočila okolo mojej ruky aj o 360 stupňov :] Preto občas začali ostávať na stojančeku, ako stolové hodinky, a len ich naťahoval.

    Postupne, keď prichádzalo moje túlavé obdobie, najskôr som si kúpil nejaké TIMEX hodinky, s dualnym časom - ručičky a digitálky. Veľmi proste vyzerajúce, ale to bola nutnosť. Boli, teda stále sú, celé z plastu. Remienok som hneď zhodil a už ani netuším, kde je. Prežili si so mnou veľa vecí, vždy ich nosiac vo vrecku. Teraz už ležia, polofunkčné a ošúchané len na poličke spomienok. Je to nostalgia. Ich fotku ani momentálne nemám, sorry.

    Počas tohto obdobia som sa namotal na CASIO hodinky so sensormi - teplomerom a barometrom. Vtedy som za ne vyvalil cez 8000federánych korún. A po pár týždňoch či mesiacoch som ich predal za 3500. Teplotu merali ako so im chcelo, barometer bolo treba stále kalibrovať, a boli veľmi veľké. Od vtedy viem, že čosi ako teplomer či tlakomer, výškomer v hodinkách je v podobných a asi aj ďaleko vyšších cenových reláciach nepoužiteľný nezmysel. A kompas je ďaleko lepší klasický - lacný, presný, malý, temer nezničiteľný.

    Po cca 10 rokoch od SEIKO hodiniek, to som robil v Írsku, som jedného dňa narazil v hodinárstve na akciu - CITIZEN titanové hodinky, so zľavou /vraj/ cca50%, z ceny 350€ na 180€. Zahľadel som sa do nich. A ešte aj ten titán, ľahučký, eco drive... tri dni som chodil okolo nich až som tam v montérkach vbehol a kúpil. Predavačky mi hneď upravili remienok a odvtedy som ich nosil stále. Ani som nevedel, že ich mám na ruke, remienok je jemný, vôbec neťahal chlpy, a nakoľko sú to quartzove hodinky, sú presné. A tak mám CITIZEN E100 - S011922 HST model. Tieto hodinky už mám dobrých 17 rokov a doteraz idú, bez výmeny akumulátoru. Preto mám ten eco-drive systém tak rád. Je jasné, že čoskoro ich už budem musieť zaniesť hodinárovi, nielen na výmenu akumulátora, ale aj tesnenia a kontroly. Podobne aj tie SEIKA-á, ktorým to naozaj treba. Stoja už dosť dlho :rouge: CITIZEN-y so mnou boli, sú stále, dlhodobo. Jediné čo im vyčítam je extrémne ľahko točiaca sa luneta. Stačí oter o šaty a už je mimo strednej polohy.

    A nakoniec, ako taký malý bonus, zvláštne, mne sa veľmi páčiace, fake hodinky. Hodinky, ktoré sú kópiou asi ani neexistujúceho originálu, lebo akokoľvek som hľadal, nenašiel som originálny model, podľa ktorého by boli urobené. Sú to "OMEGA" hodinky, z mosadze či bronzu, jednoduchá mechanika, s ciferníkom aj zadnou stranou strojčeka "chránené" veľkými sklenenými pologuľami. K úsmevu je to, že ich výrobca ani nevedel, ako OMEGA či iné značky píšu krajinu pôvodu na svoje výrobky :] Taká malá story k nim - ja som ich kúpil od kamaráta Francúza, žijúceho v Laose. Keď som bol tam u neho, zbadal som ich na stole a hneď mi nedali spať. Nikdy nič podobné som nevidel. Tak som vyzvedal. Keď bol v meste na trhu, nakoľko je veľký zberateľ antiku, túlal sa v tomto segmente. Vraj, koľko stoja, koľko chce predavač za ne? Ten že 500USD. Kamarát vedel, že sú to fake hodinky a že ich cena je dolárová. Snažil sa zjednať, no nedalo sa. A tak mu ich potiahol :mrgreen: Mne ich ponúkol za 20€ a ja som v pohode prijal. Btw, na ebay som na ne neskôr narazil za 80USD :] Áno, sú to fake hodinky a nepatria sem, ale prečo nie? Aj to sú hodinky a sú do určitej miery unique. A hlavné je, že idú, aj keď ich presnosť je "len" 30s za deň.

    Na zaver... mám pocit, že prichádzam do stavu, ktorý som tu v nejakom vlákne naznačil. Stavu, že budem chcieť byť vlastníkom v podstate len cca dvoch hodiniek. Jedných na bežné - pracovné nosenie, a druhých, čosi ako generačný, referenčný kus, umenie na ruke, v jej čistej najjednoduchšej podobe. A tento pocit ma tlačí do skorého predaja, či skôr pokusu o predaj, väčšiny neužívaných kúskov, či kúskov čo už pre mňa nemajú ani nostalgickú spomienku, ani príbeh či podobne. Dosť pravdepodobne sa tu v bazoši zjavia Fossily a Seiko, možno aj Citizeny - pilotky. Ale taký je život, neustála zmena :] Možno, ak sa mi podari všetko predať, a ako bonus vyhrať Lotto, predsa sa stane môj sen vlastniť Grand Seiko realitou, kto vie :]

    PS: mala foto príloha na záver.

    PS: príjemného Silva a dobrý nastupujúci rok vám všetkým želám.

  • Tak tie Swit Zerland "omega" sú TOP :mrgreen: ale prečo nie, máš ich rad a majú svoj pribeh. :amen: a ten príbeh... Len ten príbeh :super:

  • Dakujem "Mapo"...ano, tie "Omega" pre mna nemaju chyby...a tiez si myslim, ze lepsie su niečim jedinečné fake hodinky, ako tuctove originaly. :] PS: mam pocit, ze najblizsie ked tam kdesi v tretom svete budem, budem sa viac obzerat aj po hodinkach na stratenych trhoch, clovek tam veru dokaze narazit na zaujimave veci... a potom pribeh z dohadovania ceny ci podobne, to nema chyby...už som to zažil.. :]