Moje strojčeky času

  • Zdravím všetkých, čo tu sú... /to ako nováčik/. Je tu vlákno - review vlastných hodiniek - tak aspoň niečo, na začiatok, lacného /aj keď drahé nemám aj tak/. Ale nakoľko nie som odborník a odborné pojmy sú mi cudzie, ale zase na druhej strane, pod pojmom review si predstavujem čosi viac ako len technické špecifikácie, vopred sa ospravedlňujem za možno obsiahlejší text.
    Vždy som sa tak trošku s obdivom a takou detskou túžbou pozeral na hodinky, čo mali nielen číslo dátumu, ale aj deň a mesiac, prípadne rok, alebo aj tzv moon phaze a podobné vecičky, čo sa stále na ciferníku pohybovali a robili tak z hodiniek taký fascinujúci stroj času. Samozrejme, na žiadne také som nikdy nemal dostatok peňazí.. A rovnako, mať na ruke niečo, o čo sa budem báť čo i len šatami otrieť, aby som im neublížil, či mal ich len zamknuté v trezore, to pre mňa nemá zmysel. A tak som sa ulakomil na takú náhradu toho všetkého a kúpil si tieto Fossily, čo sa honosia ešte aj dodatkom Grand, čím chce Fossil označiť ich vyššiu triedu, TOP modely. Toš, padli mi do oka, a myslím si, že každý z nás má na rukách radšej hodinky, na ktoré sa aj rád pozrie, nie len s znechuteným pohľadom vedieť, akú značku či drahú vec tam má...

    Krátke technické špecifikácie: materiál - nerezová oceľ
    remienok - pravá koža, šírka 22 mm
    rozmery - priemer 45 mm, hrúbka - 15 mm, váha /nemeral som, sorry/ - cca 110g
    ciferník fixovaný, s rímskymi číslicami
    water resistant - 50m
    ciferníky - dátum, deň v týždni, mesiac
    ukazovateľ dňa/noci - Fossil to nazval moon phaze, ale nič také to nie je...
    sklíčko - tvrdené minerálne sklo, jemne vypuklé, bez antireflexnej vrstvy
    mechanizmus - automatický s možným manuálnym naťahovaním, vraj 21 jeweler
    power rezerva - výrobca neuvádza, len podľa mojej skúsenosti - ak sú naozaj na plno natiahnuté, tak cca 30-32 hodín
    presnosť - opäť výrobca pre istotu neuvádza, ale moje pozorovanie - cca +15secúnd za deň
    ručičky - malý luminiscenčný pásik
    made in - viď foto zadnej časti - China /Fossil je len USA-dizajnér/

    A teraz pár slov k mojim skúsenostiam. Hodinky sa nosia veľmi príjemne. Ich zaoblený tvar nikde neškrabe, neťahá či podobne. Rovnako remienok, ako som spomenul, je veľmi jemný, mäkký a pohodlný. Uvidím koľko vydrží. Celkové prevedenie nie je zlé, aj keď je hneď viditeľné, že to nie sú ani Japonci, ani Švajčiari či podobne. Rovnako to je vidieť aj na mechanike strojčeka - skoro všetko sú vlastne len vystrihnuté pliešky, niektoré jemne brúsené. Čo oko jemne osvieži sú rytiny na skoro každom kúsku. Nie je to také nudné. Pohyb sekundovky je jemný a plynulý. Presnosť - ako som už spomenul, je tých cca 15 sekúnd plus každý deň, čo je síce ďaleko od mojich obyčajných, 25 ročných automatoch - Seikách, ktoré majú cca 3-4 sekundy za deň, ale stále je to v tej všeobecne uvádzanej tolerancii u automatov. Ciferník - aj keď číslice sú dobre viditeľné, aj pekné /osobný postoj/, ale ručičky sú dosť jemné, a na skeletonovom pozadí ťažšie viditeľné, ale dá sa. Horšie je to už s luminiscenčným pásikom - je ho sotva vidieť, jedine ak po priamom ožiarení svetlom a na necelú hodinku. Nie sú to rozhodne hodinky do noci Nadstavovanie je jednoduché, človek sa to naučí po pár opakovaniach. Automatické naťahovanie funguje vcelku OK, ale treba s nim naozaj pracovať. Dve hodiny nosenia a "cvičenia" s nim im na cca 24 hodín nestačí. Ale dá sa to dohnať tou možnosťou ručného doťahovania. Samozrejme, že spojka tam je, čiže sa nie je treba báť pretiahnutia. Ale cez skeletón je pružinku vidieť, ako sa naťahuje, tak kto sa chce hrať, môže proti svetlu pozorovať, ako sa pružinka ukladá.. Celkovo, na záver, čosi ako osobné conclusion - za cenu cca 150- 160€ tie hodinky stoja za to, ale už cenu cez 230-250€, ako niekde sú, to je už podľa mňa dosť. Dizajn je vec osobného vkusu, preto je ho ťažké hodnotiť - mne sa však páčia . Presnosť, k čomu sú primárne hodinky určené, nie je svetová, ale v rámci cenovej relácie a automatov, je to plne v pohode. Jediná vec čo ma naozaj mrzí je tá slabá viditeľnosť ručičiek v tme... a ten vygravírovaný nápis - Made in China..
    PS: sorry, zabudol som ich odfotiť na ruke, nech si urobíte reálnu predstavu, ako tam sedia, vyzerajú. Ale aj tak si myslím, že medzi vami nebude veľa záujemcov o tento model

    Skúsim trošku napísať o mojich skúsenostiach o týchto Citizenoch, opäť žiadny model na hodinársky orgazmus ;) , ale hádam vás neurazí.
    Najskôr nejaké techniké info:
    Rozmery - 45x12mm, váha 91g
    Materiál - oceľ typ 316L, povrch PVD - čierna
    Sklíčko - minerálne, tvrdené, rovné, antireflexné
    Pohon - ako ináč, EcoDrive
    Remienok - kožený, šírka 23mm, kovová spona /môj názor, remienok je kombinácia kože a nejakej syntetiky, z vnútornej strany/
    Vodotesnosť - 200m
    Energetická rezerva - 6 mesiacov
    Ručičky - lumino vrstva
    Luneta - vnútorná rotácia
    Made in Japan

    Nebudem písať o komplikáciach, každý ich vidí. Tak len krátko len moje skúsenosti a pocity. Dizajn obídem, fotky nie sú špičkové, niekomu sa budú veľmi páčiť, iný ich bude nenávidieť.
    Sú to moje druhé EcoDrive hodinky. Prvé mi už idú dobrých 16 rokov bez výmeny akumulátora, čo je geniálne. Výrobca udáva životnosť akumulátora cca 10 rokov /Seiko pri svojim Kinetixoch dokonca do cca 7 rokov/. Preto na túto technológiu nemôžem nájsť zlého slova. Presnosť hodiniek - opäť som ich porovnával s atomkami /Casio/ a bol som viac než milo prekvapený : -1 sekunda za deň. A to nie sú ani kryštálom riadené, ani rádiom. Takže v tomto smere, plná spokojnosť. Kvalita je vidieť, že sú to Japonci. Hlavne na ciferníku, vnútri. Jedine tie ručičky, ich tvar, vyzerajú ako keby nedorobené, čosi im chýba. Ich svietivosť je veľmi dobrá, hlavne ručičiek, ale aj indexi sú v pohode. Ručičky majú silnejšiu zelenkavú farbu, indexi sú belšie. Nadstavovanie GMT času je v pohode, 2-3 krát si to človek skúsi a je to. Nosenie - remienok je tvrdší, ale myslím si, že časom zmäkne. Niekomu tá jeho tvrdosť bude ale zase vyhovovať, je to osobné. Veľmi dobrá je kombinácia čiernej a červených prvkov. Aspoň pre mňa. Dátumovka je menšia, to mi trošku vadí, na číslo sa treba zahľadieť, ale dá sa.
    Otočná "ruleta" vnútri hodiniek. Osobne si myslím, že je len obmedzene využiteľná. Kýmkoľvek. Znaky sú dosť malé, je potrebné sa na hodinky pozerať z blízka - jedine ak má niekto orlí zrak, čo ja nie. Tak isto, všetky letecké kalkulácie sú v prepočte cez galóny /spotreba lietadla/, a to je asi každému človeku neznámy údaj. Keby to bolo kalkulované na litre, dalo by sa to využiť aj na inú ako leteckú dopravu. Využiť sa dajú dĺžkové konverzácie vzdušné/vodné míle a km. Tak isto, základné matematické funkcie - násobilka, delenie, podobne. Presnosť je otázkou schopnosti výsledok odčítať na tabuľke.
    Záver - jedine asi to, že hodinky na to, na čo sú určené, čiže meranie času, plnia vzhľadom na presnosť dokonale, a tak isto, má človek o starosť menej, čo sa týka energie. Otočná luneta je využiteľná sotva na 50%, tak raz za rok, ale nezapĺňa celý ciferník a nerobí ho totálne neprehľadným. Sú aj decentné, aj nie. Je to osobné. Možno by im lepšie sadol kovový remienok, stačí ho dokúpiť. Z mojej strany môžem len povedať - iný kúsok hodiniek na iný deň/oblek v týždni... ;)

  • Piccaso,vsetky EcoDrive co som mal v rukach boli quartz.EcoDrive je iba sposob nabijania akumulatora,v tomto pripade svetlom cez ciselnik.Ak sa v tomto smere nieco zmenilo,mne nie je zname.Pri Kineticoch je sposob nabijania akumulatora zhodny s automatmi.Rotor sa toci a dobija akumulator.Mal to aj Tissot,myslim aj Festina,ale upustili od toho.Hodinky riadene radiovym signalom su obycajne quartzky vktorom je zariadenie na korekciu nastavenia spravneho casu.Ak pojdes s radiovymi hodinkami na miesto kde radiovy signal nie je,hodiny pojdu standarne ako quartz,pri chyteni signalu sa potom hodinky nastavia na spravny cas.Krasne to vidno ked to das na meraci pristroj / v mojom pripade WITCHI ANALIZER Q 1 /,presnost je standardna ako quartz ,len je to kontrolovane a nastavovane signalom,preto sa tie hodinky chovaju ako absolutne presne.

  • Horotec - diky za doplnok. To, ze vsetky EcoDrive Citizeny su quartz, teda krištalom riadene, to som nevedel, diky. Myslel som si, že tuto informaciu vyrobcovia vacsinou davaju na ciselnik. To, ako sa dobija EcoDrive a Kinetik viem. Mna skor prekvapil ten rozdiel v zivotnosti akumulatorov, ktoru uvadzaju vyrobcovia, respektive ze ten u Seiko Kinetik ju ma tak malu - ak vezmem do uvahy ktorekolvek solarne hodinky, kazde maju deklarovanu cca 10 rokov zivotnost akumulatoru, a myslim si, ze akumulator by mal byt rovnaky, ci uz sa dobija slnkom, alebo pohybom. A nakolko je cena toho Seiko akumulatoru aj s vymenou a pretesnenim /podla slov autorzovaneho servisu/ cca 60€, to je podla mna dost.. uff. Citizen mi slape 15 rokov a tato vymena je lacnejsia, vraj, budem to uz ale musiet dat urobiť. Radiove hodinky - ano, aj to viem - nie je signal, nie je presnosť ;) . To som si vyskusal s mojimi Casio hodinkami v azii, kde nebol signal - cca 5-8 sekund denne odchylka, cize tie asi quartz nie sú.. ?( aj ked zase maju ine technicke finty. Po navrate sa vsetko popravilo. Btw, mne osobne nejak viac sedi EcoDrive, ako Kinetik.. :)

  • je to jednoduchý:

    mechanické hodinky: s ručním nátahem, s automatickým nátahem, s ručním i automatickým nátahem
    quartz: vše na baterie, na zdroji nezáleží

    Prosím Tě oprav si to tvoje slovo fylozofia mezi tvými koníčky, nemá s fyzikou nic společného.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • PS: mam si ho opravit na fyzika? ;)

    stačí když ho opravíš tak, jak se správně píše, když Tě tolik baví. Tady v textu je to fuk, taky mrskám chyby za chybou a už ani nemluvim, když píšu po vašem, ale mít tohle v názvu...asi Ti to nevadí.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Fi/y/lozofia - no, oops, chybička se vloudila, ešte že som len chybujúci človek... 8)
    Lordsoft - dakujem.. To, ze existuju rozne vylepsenia, ci high end quartz hodinky, co maju ci uz ten termostaticky strojček, alebo double quartz, a ine, nieco som o tom uz videl, cital, ale nezuajimal som sa o tie rozne varianty tak do hlbky. /Btw, viac si este neodpustim k tomu quartz dodať na inom mieste/ To, ze quartz hodinky, cize kryštálom riadene, nie vsetky su presne, teda v nejakej tej danej urovni, lebo aj tie treba nadstavovať, ci kalibrovať a tak, s tym som sa tiez az tak nezaoberal, nevedel o tom do takejto hlbky, teda do casu ako som sa tu zacal dohadovať, co to ten quatrz vlastne znamena :) Tie moje "atomky" prave ze nie su za 5€, /Casio GW-3000M/ preto som predpokladal, že ich presnosť bude aj bez signalu vcelu dobrá. Ale možné je, že moje pozorovanie bolo nepresné, nie hodiniek :/ .
    PS: Co sa tyka toho postihnutia ;) ... ano, je to tak ako pises, mozem vyskakovat so svojim postihnutim len do vysky svojho platu, životných potrieb a priorít. A tiež, myslím si, že akékoľvek hodinky si hodinkomaniak kupi, na prvom mieste by jemu mali robit radosť, pokial to vsak nie je naozaj zberatel rarít, ci kolekcioner nejakej znacky/druhu/serie hodiniek.. :)

  • Když jsi u těch tvých Casií, ani nevím co tam píšeš, píšeš strašně zdlouhavě a potom z toho mám v hlavě jen guláš, tak tohle je parádní fotka :super:

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Pěkná fotka, tipuju, že je to po cca 2 a půl hodinách a ne po 14. Byla by zajímavá zkouška třeba v 9 večer a ráno. Co se týká lumi je ze sériové produkce absolutní špička Seiko.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Ano, je to po 2 a pol hodinke. Asi sme mali podobne myslienky, lebo rano som si privstal este skor ako zvycajne do prace, a odfotil to znova - čas 1,5s, F 2,2, ISO 800 - tak ako aj predtým. Nakolko moje oci boli nadstavene na tmu, ja som videl jasne vsetky, ale fotak mi ukazal kde je pravda.. :) Casio sa píši nejakým "neo-displey" vylepšeným, ale tak ako píšeš k Seikám, nemyslím si že je to niečo svetoborné. Btw, tie Seika veru svietia ako keby boli vyrezané do tmy diery :super: Inak, stale mi nejak nedá spať trigalit, nemám také a dokonca som este ani nemal tú cest ich realne vidieť...ale hadam pride čas :) PS: dakujem...

  • Po krátkom čase, pokus o ďalšie tzv review. Tentoraz CASIO GW-3000M. Môj osobný názor je, že tento model je asi zo všetkých G-shockov najkonzervatívnejší, taký "najnormálnejší", najviac sa podobajúci hodinkám. Ale design je ako vždy vec veľmi subjektívny. Movement je /asi/ Made in Japan, ale zvyšok asi stále China, aj keď možno nie 8) .
    Pár technických špecifikácií /aj tak sa dá všetko nájsť na nete/:

    • Zobrazenie: Analógové
    • Napájanie: Quartz/Solar Power dobíja batériu CTL920, cca pol ročná rezerva na zálohovaní pamäte
    • Vode odolnosť: 200m
    • Materiál puzdra: Nerez oceľ/Plast, povrchová úprava obruby ciferníka titankarbid PVD
    • Materiál remienka: Kaučuk
    • Typ skla: Minerálne tvrdené sklo - odolné voči poškriabaniu
    • Dátumovka: Zobrazuje dátum + deň, Full Auto Kalendár - predprogramovaný kalendár
    • Chronograf: Ano,1/100sec. meria do 24hod.
    • Osvetlenie: Luminiscenčné ručičky a indexy, Neobrite - svetelný povlak poskytuje dlhý čas osvetlenie v tme po krátkom pôsobení svetla
    • Budík: áno
    • Odpočítavacie stopky: Nie
    • Dual time v 24 hodinovej podobe
    • Riadené rádiovým signálom: Ano, DCF / MSF / WWVB / JJY / BPC-radio príjem signálu
    • Rozmery - 52,5mm x 49,8mm x 15,5mm, 75g

    Slovne toho bude trošku viac, za čo sa vopred ospravedlňujem. Viem, že tento model tu niekto má, a nie len jeden člen. Tak môže doplniť či vyvrátiť moje poznatky, skúsenosti. Budem tomu aj rád.
    Tento model sa vyrába vo viacerých verziách. Viacmenej celopastové, čierne, s kovovým náramkom. Všetky majú odlišnosti aj vo farbe ciferníku, takže výber je veľký. O G-shocku asi netreba nič písať. Celý strojček je uložený v "ochrannom" obale, vo vnútri celých hodiniek. Funguje to skvele. Príjem rádiového signálu majú hodinky veľmi dobrý, viacmenej stačí prvotné nadstavenie a viac sa už o čas netreba starať. Samozrejme, do času keď/ak bude zrušená zmena letného/zimného času. Pohyb sekundovky u môjho kusu je presne po indexoch, skokový. Minutová ručička preskakuje/posúva sa každých 15 sekúnd o štvrť minúty. Pohľad na ne v noci tu už je. Čo mi trošku vadí, je na mojom modeli použité až tri farby. Model "D" aj model "B" má len dve, vypustili modrú. Osobne si myslím, že najčitateľnejší je model "D" s bielymi nápismi svetových miest. Taktiež skratky, na ktoré ukazuje sekundová ručička počas nadstavovania času, či nejakého statusu, sú naozaj veľmi malé a oranžová farba tak nevynikne na hnedo-sivom pozadí. Celková konštrukcia je v danej kombinácii kov-resin aj ľahká, aj pevná, zvyšujú pohľadovú cenu hodiniek. Sklíčko je zapustené, rovné. Ako je uvedené v špecifikáciach, je to tvrdené minerálne. Tu dám malé doplnenie - keď som sa obzeral a robil si chúťky nad Citizen Promaster Metric Altichron. Tento model som videl na trhu aj so zafírovým, aj minerálnym sklom, pričom cena bola vzhľadom na dané trhy cenou v neprospech tých s minerálnym na EU trhu. Odpoveď som dostal, že /ako tu aj bolo uvedené v inom vlákne/, zafírové sklíčko je síce tvrdšie a temer nepoškriabateľné, ale rovnako je aj krehšie. A to je pre outdoorove, často nárazom a pádom vystavované hodinky citlivé. Minerálne sklíčko je pevnejšie, menej náchylné na rozbitie, aj keď ľahšie poškriabateľné. PS: raz som na biku spadol, na zpevnenej ceste, jemne si to odniesli aj hodinky, ale len malinkou značkou na čiernom ochrannom leme sklíčka. Inak nič. Dodatok k ododlnosti - videl som tu testik, zmrazenie tychto hodiniek vo vode a opätovne rozmrazenie. Ja som skúsil jemne podobné - dal som ich do mraziaka na cely deň. Nie je tam /asi/ menej ako -10stupňov, ale chcel som vedieť, či sa hodinky zastavia, proste či ten chlad bude mať vplyv na akumulátor. Nemal, hodinky išli stále ďalej, aj keď bol na nich mrazivý povlak. Viď foto. Zabudol som však porovnať ich presnosť, nakoľko je jasne, že v mraziaku signal nebude, čiže tam budu len obyčajné quartzové, sorry :( Opačné garde - vysoká teplota. Uvažoval som aj nad tým, dať ich do nejakej cca 50stupňovej vody, ale nakoniec som to nechal tak. Aj tak toto som s nimi jemne vyskúšal v Thajsku, keď cez deň bolo v tieni temer 40 stupňov, a hodinky šlapali /mobil zakupeny u nas to na slnku nezvládol a vypol sa/. Tu nadviažem s ovládaním, či zložitosťou používania funkcií hodiniek. To tlačítkové ovládanie v kombinácii s ručičkami je trošku ťažkopádne. Pokiaľ človek užíva bežné funkcie - stopky, budík, všetko je viacmenej v pohode. Rovnako zmenu časovej zóny, pokiaľ je človek v oblasti signálu. Pre mňa začali trable akonáhle signál nebol. A to som pôvodne hodinky kupoval so zámerom túlania sa so mnou svetom. Aj napriek návodu, ktorý som mal so sebou /pre istotu/, postupom podľa neho, skoro som zošedivel ?( Podržať tlačítko 3 sekundy, nie však 2 či 5, sekundovka skočí tam a tam /na dve sekundy/, atď... uff... Nakoniec ani neviem, ako som ten čas nadstavil, a to som bol len v dvoch krajinách. Možno som ja hlúpy /nič nového :D /, neviem akú majú iní majitelia týchto hodiniek skúsenosť /veľmi rád si ju vypočujem/, ale pre mňa sa nadstavenie času v zóne mimo signálu stala nočná mora.Takto tie hodinky určite vždy budú vždy len tam, kde je signál /Dúfam že sa časom rozšíri na celý svet/. Btw, utopenosť tlačítiek je dobrá preto, že nič náhodne človek nestlačí, ale zase keď chce, musí potlačiť silnejšie.
    Solárne dobíjanie - v noci sa hodinky dostávajú do spiaceho režimu, z čoho ich vyruší osvietenie svetlom. Inak sa sekundovka nepohybuje, len minutovka a hodinovka. Po uplnom uzavretí do tmy, sa časom úplne zastavia, ale okamžite po vytiahnutí na svetlo sa ručičky rozbehnú do svojich správnych polôh. Remienok je tvrdší, nie je taký pohodlný, ale zase tom thajskom teple fungoval perfektne - vetranie a nelepivosť na pokožku. Presnosť - v môde quartz som bol trošku nemilo zaskočený, ale možno som len zle pozoroval. Alebo že by im to teplo a vlhkosť daných krajín neprospievalo? :) Horotek ma pozval na ich test presnosti, tak ak to vyjde, som zvedavý :) .
    Záverom - hodinky mám rád, rád ich nosím, napriek spomínaným trablom. Tu v EU, kde signál je, funguje všetko úplne bez starostí, aj automatická zmena letného/zimného času. Na ruke ich nevnímam rušivo, myslím pocitovo. Dizajn mne osobne sedí, pokukujem po tom originálnom kovovom náramku, ale jeho cenu cca 50€ musím najskôr trošku natráviť a zvážiť jeho opodstatnenosť /mal som dodatočne možnosť si skúsiť model s ním a bolo to lákavé/. Postupne som si k nim už vytvoril citový vzťah, predsa len už čosi so mnou zažili, preto ich dosť určite z rúk nepustím tak ľahko. /To nad vyššie spomenutými Citizenmi či aj Fossilmi už uvažujem :D / A či by som ich doporučil? Pre človeka čo sa potápa, pohybuje len tam kde je rádiový signál, je aktívny a potrebuje hodinky naozaj bez starostí, vrele doporučujem. Nie však už pre človeka, ktorý by s nimi chcel cestovať tam, kde signál nie je. To skôr niečo úplne jednoduché, ale odolné.
    Amen ;)

  • Já to dočetl a celý :) ... a bavilo mě to. Napsaný lehkou a zábavnou formou vlastních zkušeností a postřehů. Když vidím Géčka, vždy si vzpomenu na vojáky a různý zásahovky, ale také na příběh konstruktéra hodinek, který běhá po schodišti, aby mohl hodinky vyhodit z okna toalet. Ty se stále rozbíjely a rozbíjely až vznikla myšlenka dvojího pouzdra, vnitřního kovového a vnějšího pružnějšího a odolného. Sám jsem Géčka nikdy neměl a asi už mít nebudu, jeden model bych ale rád vyzkoušel i když vím, že se to nestane. Nevím z hlavy jeho kódové označení a jsem na telefonu, tak ho nechci hledat. Je ve vojenských barvách, celý matný, aby úplně eliminoval odlesky a na jeho návrhu spolupracovali piloti RAF. Mám pocit, ale nejsem si úplně jist, že to byla limitovaná edice. Omlouvám se za nekonkrétnost, ale je to už tak tři roky a kdo mne znáte, víte kolik hodinek mi za tu dobu proběhlo hlavou :) ... až budu na PC mrknu po něm.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • G-Shock’s Sky Cockpit GW-A1000RAF

    a jedno související video: Как делают электронные часы Casio G-SHOCK

    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Ďakujem...som rád. Tie G-čka čo pises, vyzeraju zaujimavo, popozeram sa po nich, pre info. Kedysi som mal G-shocky s nejakym triple sensorom, ale to bola užitkov haluška, rychlo som sa ich zbavil a od vtedy ine ako kompas na hodinkach ani nechcem. Aj keď, svetove strany sa daju určiť na každych ručičkovych hodinkach, ked sa to človek naučí :) Btw, možno ak urobia nejake g-čka v perfektnom klasickom prevedeni, prečo nie, možno sa na tvojej ruke objavia.. :)